Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)
de helft van de organisaties heeft geen employer brand

Volgens onderzoek van CareerBuilder geeft de helft van de HR-managers aan dat hun organisatie geen employer brand heeft. Dit lijkt mij sterk. Volgens mij is het hebben van een employer brand net zoiets als niet communiceren.

Een persoon kan niet niet communiceren wat zoveel betekent dat een persoon altijd communiceert. Net hetzelfde voor een organisatie met zijn/haar employer brand. Er wordt namelijk altijd over jouw organisatie gesproken. Ik denk dus dat de HR-managers de organisatie niet positioneren zoals zij dat graag zouden willen doen en/of moeten doen.

waarom is een employer brand belangrijk?

Het hebben van een employer brand is voor mij één van de redenen waarom organisaties een strategisch retentiebeleid moeten hebben. Organisatie die hier actief mee aan de slag gaan en het personeel hierbij centraal zetten worden Beste Werkgevers. En op die manier positioneren zij zich met hun employer brand weer zodat het talent wordt aangetrokken en blijft behouden.

minder salaris vanwege een employer brand?

Een andere reden waarom organisaties aan hun employer branding moeten werken komt voort uit een ander onderzoek van CareerBuilder en dat zijn de (verborgen) kosten van organisaties zonder employer brand. Organisaties met een sterke employer branding zouden minder salaris moeten geven aan het personeel omdat het personeel zo graag bij die bepaalde organisatie zouden willen werken.

factoren voor het lagere salaris

De onderzoekers komen met een aantal factoren naar voren die ervoor zorgen dat werkzoekenden genoegen zouden nemen met een lager salaris:

  • “Als een organisatie veel positieve persaandacht krijgt (78%)”
  • “Als vrienden zeggen dat het een goede werkgever is (74%)”
  • “Als organisaties veel indruk maken met hun sollicitatieproces (74%)”
  • “Als een organisatie online veel positieve aanbevelingen krijgt (72%)”

relatie lager salaris en het employer brand

Dit zijn natuurlijk de voordelen van een sterke employer brand. Of deze factoren ook voor het aanbieden van een lager salaris zijn daar heb ik mijn twijfels over. Een goede employer brand komt mijn inziens namelijk tot stand door het centraal stellen van het personeel en het personeel vindt de arbeidsvoorwaarden belangrijk. Hiermee zeg ik niet dat de arbeidsvoorwaarden een vertrekreden is. Integendeel. Maar de arbeidsvoorwaarden zijn wel van doorslaggevende factor bij het werven van personeel.

het werving- en selectieproces is belangrijk

Volgens de onderzoekers is het werving- en selectieproces sowieso belangrijk, want als de sollicitanten een teleurstellende ervaring hebben tijdens het sollicitatieproces, zoals een gebrek aan reactie, een onbeschofte recruiter of een haperend webformulier, projecteren deze ervaringen op de producten en diensten van de organisatie. Dit wil zeggen dat deze groep van mensen minder producten of diensten zullen afnemen van de organisatie in kwestie. Een teleurstellende ervaring heeft ook zijn weerslag op het behoud van het personeel en zo is de cirkel rond.

Heeft jouw organisatie een sterke employer brand? En hoe actief werken jullie aan je employer branding?

[box type=”info” style=”rounded”]Deze blog heeft Beste Werkgever als thema. Klik op de hyperlink als u nog andere blogartikelen met dit thema wilt lezen.[/box]

(ik heb mijn inspiratie hier vandaan gehaald. Voor het originele artikel kun je op het blog van TLNT terecht)

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] terug kunnen komen; controleert de organisatie en haar communicatiekanalen; enzovoorts. Maar de helft van de organisaties heeft geen employer brand. Toch vreemd gezien de voordelen van employer branding en de komende krapte op de arbeidsmarkt die […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.