Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)
De grootste valkuilen bij het ontslaggesprek

De vierde, en laatste, blog in de reeks over het ontslaggesprek. Eerder werd het ontslaggesprek reeds gedefinieerd. Vervolgens werd vertelt hoe de HR professional het gesprek kon voorbereiden en houden. Maar zelfs wanneer de HR professional zich netjes aan alle tips & tricks houdt bestaan er nog valkuilen bij het ontslaggesprek.

De valkuilen bij het ontslaggesprek

In de film Up in the Air werd veel minder nadruk gelegd op de tweede en derde fase van het ontslaggesprek. Na de korte en duidelijke boodschap uit fase 1 ging Clooney (die Bingham speelt) meteen over naar het afronden van het gesprek. Betekent dit dat er meerdere mogelijke stappen te volgen zijn? Of mag er worden afgeweken van deze vier stappen? Wat zijn de belangrijkste valkuilen bij het ontslaggesprek?

 • Stiltes laten vallen: vermijd stiltes vanwege een te laag tempo door het stellen van vragen.
 • Troosten: troosten werkt niet tijdens het ontslaggesprek vanwege onverenigbare emoties.
 • Te snel de argumentatie van het ontslag mede te delen: dit moet voorkomen worden door de betrokken werknemer te vragen of hij de argumentatie wil horen.
 • Ingaan op verwijten: ga nooit in op verwijten want dit leidt tot een mondelinge woordenoorlog waar niemand baat bij heeft.
 • Rechtvaardig nooit de beslissing van de organisatie: over de beslissing valt niet te discussiëren.
 • Gebruik consequent dezelfde vooraf bepaalde argumenten: iemand die de argumenten niet heeft gehoord zal het nog eens vragen. Wanneer er dan andere argumenten volgen zal er discussie ontstaan.
 • Ontsla nooit iemand per telefoon, mail of SMS: dit is onfatsoenlijk en het is een uiting van slecht werkgeverschap terwijl je juist een Beste Werkgever wil zijn.

Hopelijk heb je van deze reeks genoten. Mis je iets in de reeks laat het me dan zeker weten. Dan voeg ik het nog toe!

Deze blog heeft het ontslaggesprek als thema. Klik op de hyperlink voor de beste blogartikelen over het ontslaggesprek.

2 antwoorden
 1. Dieter Proost
  Dieter Proost zegt:

  Beste ,

  Graag wil ik een kleine aanvulling doen. Ik mezelf eens betrapt op het gebruik van het “druppel systeem” wat ik ook zie als mogelijke valkuil bij een exit gesprek. Door reflectie ben ik mijzelf bewust geworden voor deze toekomstige valkuil.

  Het kwam er op neer dat ik de boodschap om een samenwerking te beëindigen nogal hard vond om over te brengen. Om de boodschap lichter/dragelijker te maken begon ik op een moment druppels gewijs argumentatie te geven die aan de basis lagen van het ontslag. Om zo de harde boodschap stapsgewijs te laten binnen stromen.
  Deze methode is zeer slecht omdat de persoon zich assertiever opsteld en het gevoel krijgt dat hij als persoon stuk voor stuk aangevallen word. En achteraf de zware pil moet slikken dat hij/zij ontslagen is.

  Deze methode verlicht dus niet, het is volgens mij veel beter het ontslag duidelijk in het begin mede te delen en dan de persoon op te vangen en dan de argumentatie te geven.

  groeten Dieter

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Hier ben ik het niet mee eens. Meer nog begrip tonen zorgt voor verwarde emoties en kan de discussie aanzwengelen. In die zin behoort het tot één van de grootste valkuilen bij het ontslaggesprek. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.