Categorie Lectuur (retentie-management.com)
De engagement scan van Target Point

Op het Employee Engagement Event in november vorig jaar zat er een interessant boekje in van Target Point. Het gekregen boekje heet engagement scan en is dus van dezelfde makers als 10 tips om engagement te verhogen. Een partij dus met kennis van zaken en die engagement belangrijk vinden.

Waarom vindt Target Point engagement belangrijk?

Mensen maken het verschil. 60% van de medewerkers in winnende organisaties is echt actief betrokken. Betrokkenheid gaat over de mate waarin mensen rationaal en emotioneel verbonden zijn met hun organisatie. Maar dit geeft geen antwoord waarom engagement belangrijk is. Volgens Target Point is dat omwille van het resultaat, de klanten, de medewerkers, de tijd en de vernieuwing.

Wat is het gedrag van een betrokken medewerker?

Target Point heeft een mooie schets gemaakt van de attitude en het gedrag van een betrokken medewerker. Een verbonden medewerker is iemand die:

 • begrijpt hoe zijn werk bijdraagt aan het succes van het bedrijf
 • goede dingen vertelt over de organisatie waar hij werkt
 • bij de organisatie wil blijven werken, omdat hij daar zijn ambitie kan realiseren
 • van harte iets extra’s doet om de doelen te bereiken
 • in staat is écht verschil te maken, en hiervoor de ruimte en waardering krijgt.

De engagement scan en Herzberg

Er bestaan natuurlijk zeer veel theoriën over motivatie en werk, maar Target Point haalt de mosterd bij Herzberg. Herzberg sprak over motivatoren (bvb. erkenning van het werk) en demotivatoren (bvb. geld). Dit model wordt als basis gebruikt bij de engagement scan. Een vragenlijst met 12 vragen en een slimme combinatie van items (de zogenaamde 5 V’s) die de betrokkenheid in kaart brengt. De 5 V’s zijn verstaan, vertellen, verwezenlijken, verbeteren en vertrouwen. Afhankelijk van je score kom je in één van de 4 categorieën terecht: engaged, nearly engaged, not engaged en disengaged. Zouden deze samenhangen met het disengagement proces?

Kritische noot van Lodi Planting

Het lijkt mij een zeer goede tool die zijn nut al jarenlang bewijst. Zelf geloof ik ook in het hebben van geëngageerde werknemers en sta een beetje perflex van het hoge actieve betrokkenheid percentage. Ik vraag me af wanneer een organisatie aan het winnen is? Hoe kun je dat ontdekken zonder de engagement scan toe te passen of is dat net de truuk?

2 antwoorden
 1. Angela van de Loo
  Angela van de Loo zegt:

  Hallo lodi, leuk dat je refereert aan ons materiaal over engagement. Ik doe al zo’n 21 jaar onderzoek naar motivatie, betrokkenheid, engagement en bevlogenheid. Natuurlijk verkopen we graag engagement scans, maar liever niet als truc. Beter is het om te werken aan engagement. Hoe je die hoge percentages vindt? Vraag het klanten. Of kijk naar de mate waarin er echt gewerkt wordt in teams. Er is een zeer sterke correlatie tussen NPS scores en percentages engagement. Als je wilt kan ik je nog wel wat sturen.

  Beantwoorden
  • Lodi Planting
   Lodi Planting zegt:

   Dank je voor je reactie Angela. Ik ben zeker geinteresseerd in meer informatie over deze keywords. Helemaal als je er al 21 jaar onderzoek naar doet. Ik ben zeer benieuwd. Alle informatie is welkom op info@retentie-management dot com. Alvast bedankt!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.