Categorie Tips (retentie-management.com)
De CEO en employee engagement

Tijdens het schrijven van mijn thesis over retentiemanagement stelde ik mezelf de vraag: wie is er verantwoordelijk voor retentiemanagement?

In de literatuurstudie die daarop volgde heb ik meerdere auteurs, visies en inzichten met elkaar vergeleken. De conclusie die ik uiteindelijk heb getrokken, en waar ik tot op de dag van vandaag nog steeds achter sta, is dat de hele organisatie verantwoordelijk is voor het strategisch retentiebeleid. Maar binnen de organisatie heeft iedereen als de manager, Human Resources en ook de CEO een specifieke taak, rol en verwachtingspatroon.

De rol van de CEO bij engagement

De belangrijkste taak en/of rol van de CEO bij het verhogen van het engagement van het personeel is de toezegging doen dat er hier rond gewerkt mag (zoniet moet) worden en daar de nodige middelen voor voorzien. Tal van maatschappelijke tendensen doen immers hun intrede waardoor de war for talent een topprioriteit van de CEO zou moeten zijn. Dat dit niet zo is (of niet altijd het geval is) blijkt uit de 5 redenen waarom een CEO geen moer geeft over het engagement van het personeel.

Employee Engagement begint in de top

Door het toezeggen van de CEO, en daarmee nauw betrokken zijn met het lot van het personeel en klanten, geeft hij/zij in feite het startsein voor een project, campagne of traject rond employee engagement. Dit is ook de mening van Ronald Thomas. Hij schreef dat employee engagement in de top van een organisatie zou moeten starten. Dat kan zelfs met hele simpele zaken als oogcontact en een “hoe gaat het met jou”- vraag.

Blowing a golden opportunity

Deze simpele zaken, die een CEO kan doen, zijn zeker belangrijk wanneer het economisch moeilijker gaat met de organisatie. Het omgekeerde komt echter vaker voor en dat terwijl de houding van de CEO cruciaal is voor het engagement van het personeel. Thomas noemt dit een “blowing a golden opportunity” om een transformatie te bewerkstelligen en legt dit verder uit:

Every metric shows that the world’s top-performing organizations realize that employee engagement is a force that drives performance outcomes. More importantly, in the best organizations engagement is more than a human resources initiative — it is a strategic foundation for the way the organization does business. That means that it has to start at the the top.”

De CEO heeft een voorbeeldfunctie

Los van het feit dat het engagement van personeel belangrijk is voor elke organisatie en de CEO hierbij een rol speelt, heeft de CEO ook een voorbeeldfunctie. Alles wat de CEO zegt en doet wordt breed uitgemeten. Hij/Zij kan dus niet één ding zeggen en een ander ding doen. Impliceren dat een CEO niet meer over engagement mag praten is hierbij een verkeerde oplossing omdat niet aan engagement allang geen optie meer is. Of denken jullie daar anders over?

HR en de CEO

Natuurlijk is de CEO niet alleen verantwoordelijk voor het retentiebeleid en ligt er een grote mogelijkheid bij HR om als strategische business partner te worden bestempeld. Om hieraan te voldoen moet het HR departement nauw communiceren met de CEO en zijn/haar visies over geëngageerd personeel uitdragen. Daarnaast is de houding van de CEO zoals gezegd cruciaal.

Hoe kijken jullie naar de rol van de CEO bij engagement? Geloven jullie in de rol van de CEO hierboven geschetst? Ik ben benieuwd naar jullie inzichten en meningen!

Alvast bedankt voor jullie reacties!

[box type=”info” style=”rounded”]Deze blog heeft het engagement van personeel als thema. Klik op de hyperlink voor de beste blogartikelen over het engagement?[/box]

(ik heb mijn inspiratie hier vandaan gehaald)

2 antwoorden
 1. jos van snippenberg
  jos van snippenberg zegt:

  De Ceo staat wel degelijk aan het roer als de fakkeldrager en voorbeeldfunctionaris. Zonder een draagvlak van de board is iedere initiatief omtrent verhogen van werkplezier in de organisatie gedoemd te mislukken. Gelukkig grijpen steeds meer bestuurders het moment aan om te willen bewegen. Ik heb hier wat over geschreven in een recent blog http://dantefactor.nl/Dutch/zit-jouw-organisatie-in-de-pain-zone-of-play-zone/ Het mooie is dat de organisatie die slaagt vanaf de top te werken aan het verhogen van werkplezier en effectiviteit haar medewerkers een “playzone” verschaft.

  Beantwoorden
 2. Sander Oldenkamp
  Sander Oldenkamp zegt:

  Uit BlessingWhite onderzoek 2011: ‘Trust in executives has a stronger correlation with high-engagement than trust in immediate managers does.’ Het is zoals jij al schrijft Lodi: ‘Alles wat de CEO zegt en doet wordt breed uitgemeten.’ Daar ligt m.i. idd de gouden opportunity om gebruik van te maken: meet de visie van de CEO breed uit. Dan staat en valt het dus bij de oprechtheid van de visie van de CEO. Betreft het daadwerkelijk een passie of gaat het om mooi-praterij en komt het uiteindelijk neer op mooie cijfers en een malse bonus?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.