Categorie Trends (retentie-management.com)
De Belgische versus de Chinese overheid

In een Chinese krant uitgegeven in het Engels valt mijn oog op de titel “Civil service jobs still in demand”. Na het lezen van het artikel moet ik concluderen dat er grote verschillen in perceptie bestaan tussen een Belg en een Chinees als het op overheid aankomt.

De overheid heeft in België, en in mindere mate in Nederland, een negatieve connotatie. In China gaat dat helemaal niet op. Integendeel werken voor of werken bij de overheid, los van de economische crisis, is zowat het hoogst haalbare. Iedereen zou het liefste bij de overheid werken. Dit merk ik enerzijds op uit het artikel en anderzijds uit de gesprekken die ik heb met de Chinezen. Hoe komt dit? Wat maakt werken bij de Chinese overheid zo speciaal? En waarom werkt dat in België niet?

De crisis veranderd de perceptie

Het moet gezegd zijn dat deze verschillen in perceptie wel kleiner worden in tijde van crisis. Daarom dacht ik in eerste instantie bij het lezen van het artikel: natuurlijk zijn overheidsfuncties nog steeds in trek. Deze functies kennen namelijk een hoge werkzekerheid factor en dat is waar veel werknemers dan naar op zoek zijn. Je zou dit binding vanuit het natuurlijke oorsprong kunnen noemen. Vanuit mijn geloof in het behouden van personeel zou je denken dat ik dit een goede vorm van binding vind. Het zorgt namelijk voor weinig verloop, maar is dat ook zo?

Betrokkenheid versus werkzekerheid

Werknemers die in tijden van crisis op zoek gaan naar werkzekerheid hebben mijn inziens een verkeerde werkmotivatie. Zij zijn niet betrokken met het werk noch bevlogen bij de organisatie. Het enige wat zij willen is werkzekerheid of anders gezegd: geen verlies van het inkomen. De vraag die organisaties zich dan dienen te stellen is: wil ik weinig verloop of wil ik juist bevlogen personeel?

In België gaat het werken bij de overheid namelijk gepaard met een aantal stereotiepen. Men vindt dat daar uitgebluste, vaak oudere, werknemers zitten te wachten totdat ze eindelijk hun pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt.

Dat is een groot verschil met een gemiddelde Chinees die bij de overheid werkt. Hij zegt meer gelukkig te zijn (60% zegt zeer gelukkig te zijn) en zij zullen daar naar handelen in tegenstelling tot een gemiddelde Belg.

Of, en dat is een hele grote of, zij zijn werknemers in een functie om de verkeerde redenen. Dit gedachtegoed komt dan tot uiting in de handelingen die zij moeten uitoefenen, maar het kan ook zijn dat zij zich verschuilen achter het masker van de bureaucratie. Hoe vaak ben jij al van het kastje naar de muur getuurd?

De overheid en pasafgestudeerden

Dit beeld past dus niet bij pas afgestuurde schoolverlaters die aan het begin van hun carrière staan. Zij die (zouden moeten) bruisen van de energie en werklust. In China klopt dit verhaal. Daar zijn het juist de studenten die massaal solliciteren voor een functie bij de overheid.

De voordelen van werken bij de overheid

In China heeft het werken bij de overheid, net zoals in België, vele voordelen al zijn deze verschillend van aard. In China wordt er veel belang gehecht aan status: hoe witter je bijvoorbeeld bent hoe hoger je op de ladder staat, en werken bij de overheid geeft je eveneens een hogere status. Dat is het grootste voordeel in China van werken bij de overheid terwijl in België de voordelen vooral een ander karakter hebben.

Competenties en werken bij de overheid

Toch is niet alles rozengeur en maneschijn als het op werken bij de Chinese overheid aankomt. 25% van de ondervraagde schoolverlaters zijn ontevreden over de talenten en competenties die ze hebben maar niet kunnen/mogen inzetten. In Westerse landen als Amerika, België en Nederland is dat reden genoeg om de organisatie te verlaten. Het behoort immers in de top 7 redenen van verloop. Maar in China weegt dat nadeel niet op tegen de voordelen en maakt hen nog steeds zeer enthousiaste werknemers. Maar zal het hen op lange termijn maakt ook nog bevlogen en betrokken maken/houden?

De employer brand van de overheid

Chen Guang, deputy secretary general of the National Association of Vocation Education of China, vind dat de Chinese schoolverlater zich te veel blindstaart op materialistisch bezit. Hieruit mag je opmaken dat werken bij de overheid tot de beter betaalde banen behoort in tegenstelling tot in België. Geld motiveert een gemiddelde Chinees dus wel degelijk en kan een mogelijke vertrekreden zijn. De Chinese overheid moet dus oppassen dat het niet gaat dweilen met de kraan open. Al heeft deze overheid een goede employer brand.

De overheid en de war on talent

In België moet de overheid innovatief te werk gaan om talent te blijven aantrekken, want zij kunnen niet concurreren met de numeratiepakketen in de privesector. Dat is een grote valkuil voor het huidige personeelsbeleid voor de Belgische overheid. De vraag is dan: is bovenstaande voldoende voor de Belgische overheid om enerzijds ook in economisch goede tijden een aantrekkelijke werkgever te worden en anderzijds bevlogen personeel te krijgen? En hoe zal dit gegeven zich in China ontwikkelen? Krijgt de Chinese overheid ineens een terugslag omdat het personeel alsnog ontevreden is over het inzetten van hun talenten en competenties? Wie het weet mag het zeggen.

Mening van Lodi Planting

Ik moet Guang gelijk geven in zijn opmerking over het materieel bezit na aanleiding van een gesprek met Chinese student. Hij heeft zijn carrière al helemaal uitgestippeld en kan alleen nog maar kon falen… Met het hebben van ambitie is niets mis, maar de ambitie moet voortkomen vanuit je passie en niet vanuit maatschappelijke aantrekkelijkheid of status. Is werken bij de overheid dus een goed iets of juist helemaal niet?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.