Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)

De behoeftepiramide van Masow

Iedere HR professional heeft ongetwijfeld van Maslow en zijn behoeftepiramide gehoord. Nu ben ik benieuwd of de economische situatie van een land, sector of bedrijf invloed heeft op de hiërarchische behoeften. In een drieluik ga ik op zoek naar een antwoord. Dit is het eerste deel.

Wat is de behoeftepiramide van Maslow?

De behoeftepiramide van Maslow werd in 1943 gepubliceerd en is nu zeer gekend en veel gebruikt in het dagdagelijkse leven. De piramide ordent de universele behoeften van de mensen in een bepaalde hiërarchie. Volgens zijn theorie zou de mens pas streven naar bevrediging van de behoeften die hoger in de hiërarchie geplaatst werden nadat de lager geplaatste behoeften bevredigd waren.

De behoeftepiramide van Maslow in beeld

Om een antwoord te kunnen geven op dergelijke vraagstukken is het noodzakelijk de behoeftepiramide van Maslow te kennen.

De behoeftepiramide van Maslow 

 

Onderaan de piramide staan de lichamelijke behoeften. Als aan de lichamelijke behoeften zijn voldaan, dan kan men overgaan naar de behoefte aan veiligheid en zekerheid. Vervolgens naar behoefte aan sociaal contact, behoefte aan waardering en erkenning en tot slot zelfontplooiing. In totaal zijn er dus vijf niveaus die de behoeftepiramide van Maslow kleur geven.

De behoeftepiramide van Maslow in detail

Om er achter te komen in welke mate organisaties rekening moeten houden met de piramide van Maslow in correlatie met de economische situatie van een land, sector of bedrijf, moeten we de behoeftepiramde van Maslow meer in detail bekijken. Dit komt in het tweede deel aan bod.

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] behoeftepiramide van Maslow is alom gekend en ook op dit platform meermaals in detail besproken. De gezamenlijke conclusie was […]

  2. […] het eerste deel van het drieluik is de behoeftepiramide van Maslow uitgelegd. Maar we willen weten in welke mate organisaties rekening moeten houden met deze […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.