Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)
De basisbeginselen van het ontslaggesprek

De eerste blog in de reeks over het ontslaggesprek gaat over de definitie, het doel, wie het ontslaggesprek het beste voert en wanneer het gesprek het beste wordt gevoerd terug. Dit zijn mijn inziens de basisbeginselen van het ontslaggesprek.

Wat is een ontslaggesprek?

Een organisatie, kan ongeacht de oorzaak, niet iedereen behouden. Wanneer een organisatie beslist om de samenwerking te stoppen, dan zal de organisatie de werknemer in kwestie moeten ontslaan. Het gesprek waarin deze boodschap wordt overgebracht wordt een ontslaggesprek genoemd.

Het doel van een ontslaggesprek

Een ontslaggesprek is een voorbeeld van een slecht nieuwsgesprek. Een dergelijk gesprek heeft maar één doel en dat is het duidelijk overbrengen van de vervelende boodschap dat de werknemer wordt ontslagen. Het ontslaggesprek draait dus om het overbrengen van het slechte nieuws met daar gekoppeld, het opvangen van de emoties, het voorkomen van discussie en het uitleggen van de ‘regeling’ die van toepassing is.

Wie voert het ontslaggesprek?

De directe managers is het meest op de hoogte van de prestaties en het gedrag van de betrokken werknemer. Meestal is de directe manager ook diegene die heeft besloten om van de betrokken werknemer, ongeacht de reden, afscheid te willen nemen. Daarom lijkt het alsof de manager de voorkeur verdient om het exitgesprek te voeren.

Ik ben een andere mening toegedaan. Net als bij het exitgesprek vind ik dat een gesprek met dergelijke omvang best wordt gevoerd door iemand met de nodige vaardigheden en een meer onafhankelijk kijk op de zaken. In mijn optiek is dat de HR professional.

De HR professional kent namelijk de gevoeligheid bij dergelijke gesprekken. Een goed ontslaggesprek bestaat namelijk vooral uit de juiste combinatie van de competenties als inlevingsvermogen, respect en eerlijkheid. Het daadwerkelijk en oprecht doorleven en overbrengen kost energie die het dichtst bij het profiel van een HR professional leunt.

Wanneer vind het ontslaggesprek best plaats?

Het meest ideale moment om het ontslaggesprek te houden is ’s morgens in het begin van de week in een rustige en ongestoorde omgeving. De HR professional plant het gesprek best in zijn agenda, maar kondigt het gesprek niet aan. Het ontslaggesprek moet ingepland worden zodat de HR professional zich tot in detail voorbereiden. Dat is eveneens exact de reden waarom het gesprek best niet wordt aangekondigd. Op deze manier krijgt de te ontslagen werknemer geen argwaan en komt het ‘nieuws uit de lucht vallen’. Onmiddellijk na de boodschap moet de HR professional zich beschikbaar houden om de ontslagen werknemer onmiddellijk en nadien op te vangen.

Dit waren de basisbeginselen van het ontslaggesprek en meteen de eerste blog in de reeks over het ontslaggesprek. De volgende blog in de reeks geeft meer uitleg hoe jij als HR professional het ontslaggesprek het beste voorbereid.

[box type=”info” style=”rounded”]Deze blog heeft het ontslaggesprek als thema. Klik op de hyperlink voor de beste blogartikelen over het ontslaggesprek.[/box]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.