De 5 regels van HNW + 1

In mijn blog valkuilen bij het Nieuwe Werken eindigde ik met de dualiteit waar organisaties mee te maken hebben Enerzijds wenst het personeel de nodige flexibiliteit en anderzijds heeft het personeel behoeften aan een betere balans tussen werk en privé. Dit lijkt dezelfde boodschap maar het gaat hier 2 keer over een ander soort flexibiliteit of vrijheid die moeilijk verenigbaar zijn. Maar moeilijk betekent niet onmogelijk, want deze spanning kan worden weggenomen door de invoering van een Results  Only Working Environment (ROWE), schrijft ook Gerritsen in zijn laatste blog.

Wat zijn de 5 regels van HNW?

Voor zij die niet weten wat ROWE is volgt hier een zeer korte uitleg. In een ROWE wordt het personeel afgerekend op resultaten en niet op uren aanwezigheid. Dit levert een compleet nieuwe kijk op de relatie werkgever – werknemer en kent verregaande implicaties. Gerritsen schrijft daarom dat er een 5-tal regels zijn om dit gedachtegoed te doen slagen.

“1. Mensen op elke niveau in de organisatie moeten stoppen met activiteiten die een verspilling van hun tijd, de klant zijn tijd of de organisatie’s tijd is.”
“2. Medewerkers hebben de vrijheid om overal te werken waar ze willen.”
“3. Elke dag voelt aan als zaterdag.”
“4. Mensen hebben een ongelimiteerde hoeveelheid betaalde vrije dagen.”
”5. Werk is niet iets waar je naartoe gaat – het is iets wat je doet.”

ROWE is een utopie

Dit zijn mooie uitgangspunten, maar lijken voor nu een utopie. Ik geloof niet dat er momenteel een organisatie in Nederland of België is die klaar is om deze regels te implementeren. Dat neemt niet weg dat het de toekomst is. Er zullen hier dan nog wel andere regels aan toegevoegd moeten worden, want met enkel deze uitgangspunten wordt het een zooitje. Waar ik bijvoorbeeld meteen aan denk is de rol van de manager. Deze functieomschrijving moet drastisch worden aangepast zodat zij gaan managen op output in plaats van op processen en regeltjes.

De rol van de manager onderschat

De rol van de managers is mijn inziens zeer belangrijk zeker met het oog op het binden en boeien van personeel. De manager kan namelijk het probleem en de oplossing zijn. Zelf geloof ik heel sterk in het principe van ROWE of ARW en denk oprecht dat het personeel daardoor productiever, loyaler, meer betrokken en meer geëngageerd is. Kortom het heeft alle voordelen van een strategisch retentiebeleid, maar een organisatie slaagt hier alleen in als de rol van de manager wordt aangepast.

De voordelen voor zowel de organisatie als het personeel zijn gekend. Er zijn reeds een aantal regels bepaald die het succes van de transformatie bepalen. Wat belet organisaties dan om een dergelijk beleid te implementeren? Dat is een vraag die ik me stel.

 

(deze blog is ook verschenen op www.sjoerdgerritsen.com als gastblog)

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] regels van Het Nieuwe Werken gaan mijn inziens dus niet op voor elke sector of beroepscategorie. Tenminste niet met de bestaande […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.