Categorie Trends (retentie-management.com)
De 4 niveaus van betrokkenheid

Betrokkenheid kent vier niveaus: de basis betrokkenheid, werknemers als dienstverleners, betrokken leiderschap en passie. Het ultieme doel is iedereen een job vol passie laten uitvoeren, maar zoals zo vaak bij veranderingen zijn er obstakels te overwinnen. Echter wanneer een organisatie objectief kijkt naar de voordelen die betrokken medewerkers bieden, dan moeten zij niet langer tevredenheid maar betrokkenheid gaan stimuleren. Dit kan aan de hand van de 4 niveaus van betrokkenheid.

Betrokkenheid Engagement Retentiemanagement

Van tevredenheid naar betrokkenheid

Voordat organisaties met de 4 niveaus van betrokkenheid aan de slag kunnen gaan, moeten zij eerst de term tevredenheid laten varen en betrokkenheid omarmen. In de blog van tevredenheid naar betrokkenheid heb ik een overzicht met de inzichten met betrekking tot betrokkenheid gemaakt. Tevredenheid is dus niet langer koning!

Niveau 1: basis betrokkenheid

Het eerste niveau is de basis betrokkenheid. Om het personeel dit niveau van betrokkenheid te laten hebben is het voor organisaties noodzakelijk om te voldoen aan een aantal basale factoren. Deze factoren zijn: duidelijke richting, goed management, eigen verantwoordelijkheid, doorgroeimogelijkheden, open communicatie, erkenning en een plezierige werkomgeving. Dit betekent dat organisaties een bepaalde vorm van moeite moeten doen om deze basis betrokkenheid van hun medewerkers te kunnen verlangen.

Niveau 2: werknemers als dienstverleners

Het tweede niveau zijn de werknemers als dienstverleners. Meer betrokkenheid vereist een cultuur waarin werknemers gestimuleerd worden zichzelf te zien als de eigenaar van hun eigen bedrijfje binnen het bedrijf, als dienstverleners. Deze insteek vergt een nieuwe manager van managen. Leidinggevende zullen hun werknemers meer verantwoordelijkheid en autonomie moeten geven. Als de leidinggevende daarin slagen en er heerst uberhaupt al een ondernemende cultuur dan gaan de werknemers hun managers zien als klanten. Dit impliceert dat de werknemers proactief moeten inspringen op de behoeften van hun klanten en creatieve manieren moeten verzinnen om toegevoegde waarde te bieden. Het omgekeerde is ook waar. Managers moeten hun medewerkers gaan aanzien als leveranciers. Leveranciers krijgen namelijk ook een bepaalde vorm van vrijheid om eigen keuzes te maken en hun zaak te ontwikkelen.

Niveau 3: betrokken leiderschap

Het derde niveau is betrokken leiderschap. Betrokken leiderschap vereist een diepere cultuurverandering omdat managers de manier waarop ze hun eigen functie zien fundamenteel moeten veranderen. Managers moeten actief input vragen van medewerkers. Managers zijn niet langer de oplossingsgerichte doelpuntenmakers, maar zij zullen eerder als  coaches gaan optreden. Managers moeten hier beseffen dat niemand alle antwoorden heeft, hun zelfvertrouwen niet langer baseren op het kunnen aandragen van oplossingen, maar op het kunnen stellen van een aantal faciliterende vragen om tot de oplossing te komen (en dus alsnog te scoren). Niemand is tenslotte slimmer dan het internet en dat is wat Jef Staes ook bedoelt met levenslang leren of de lerende organisatie. Om dit niveau te bereiken moeten managers een deel opgeven van wat ze het allerliefst doen: zichzelf onderdompelen in complexe problemen en met een strategische oplossing komen. Werknemers die op dit niveau willen functioneren moeten zich verdiepen in de bedrijfsstrategie zodat ze mee kunnen praten over de bedrijfsrichting. Voor HR professionals betekent dit zichzelf ontwikkelen als HR business partner.

Niveau 4: passie

Het vierde en laatste niveau is passie. Dit niveau vereist een nog grotere cultuurverandering. Beschouw ideeën van werknemers niet langer als goede suggesties, maar neem ze daadwerkelijk mee in de besluitvorming. Werknemers moeten hun leidinggevenden uitdagen, en deze moeten daar op hun beurt voor open staan. Als iemand zijn eigen ideeën kan uiten is er meer passie dan wanneer iemand zijn dagelijkse werkzaamheden uitvoert. Door die passie ontstaat betrokkenheid. Werknemers moeten het aandurven hun mond open te doen, ongeacht de risico’s. Managers moeten hun monopolie op leiderschap loslaten; dit vergt een bepaalde mate van bescheidenheid en emotionele intelligentie.

[box type=”info” style=”rounded”]Deze blog heeft betrokkenheid van personeel als thema. Klik op de hyperlink voor de beste blogartikelen over betrokkenheid?[/box]

Voor deze blog heb ik mijn inspiratie hier vandaan gehaald. 

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] De 4 niveaus van betrokkenheid beschrijft de 4 niveaus van betrokkenheid. Hoe komen werknemers tot het ultieme niveau van betrokkenheid zijnde passie?  […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.