Categorie Tips (retentie-management.com)

De 3 belangrijkste voordelen van uw uitstroom te managen

Waarom u uw uitstroom moet managen als een Beste Werkgever heeft u al kunnen lezen.Wanneer u uw uitstroom als een Beste Werkgever gaat managen via het uitstroomproces dan heeft dat tal van voordelen. De twee hoofdpunten zijn reeds gekend: de vertrekreden achterhalen zodat u er iets aan kan doen en op een nette manier van elkaar afscheid nemen. Er zijn echter nog andere redenen, en dus voordelen, waarom u uw uitstroom moet managen als een Beste Werkgever. De 3 belangrijkste voordelen worden hieronder opgesomd en toegelicht. 

De 3 belangrijkste voordelen van uw uitstroom te managen

De voordelen die hieronder worden toegelicht om u uitstroom te managen als een Beste Werkgever staat niet in volgorde van belangrijkheid. Alle voordelen zijn even belangrijk. Welke andere voordelen erkent u zelf nog?

1. Binden en boeien van medewerkers

Als u uw uitstroom als een Beste Werkgever begint te managen dan betekent dit dat u de vertrekkende medewerkers een exitformulier laat invullen en u exitgesprekken met hen voert. Zowel de vertrekkende medewerker als de achterblijvende medewerkers ervaren dan een gevoel van waardering. Zij weten dat vertrekkende medewerkers worden gehoord als zij weggaan (dat zou altijd moeten zijn!). Meer nog de achterblijvers weten dat u iets met de uitkomsten gaat doen. Dit kunnen koerswijzigingen zijn in het HR beleid of u kan gericht sturen op organisatieverbeteringen. Door deze verbetering kan het vrijwillig (en vaak ongewenste) personeelsverloop worden terug gedrongen en dat is indirect ook een vorm van binden en boeien.

2. Het versterken van de Employer Branding

Werknemers kunnen rancuneus weggaan. Dit geldt helemaal naarmate de einddatum en wanneer u de vertrekkende medewerker aan hun lot overlaat en hun behandelt alsof ze reeds vertrokken zijn. Als u uw uitstroom gaat managen als een Beste Werkgever dan houdt u een exitgesprek in de laatste week voor vertrek op basis van een ingevuld exitformulier. Op deze manier kan u dieper ingaan op de aangehaalde problemen en kan u er voor zorgen dat de vertrekkende medewerker minder rancuneus staat ten opzichten van uw organisatie. Het is zelfs mogelijk dat de persoon in kwestie een ambassadeur van uw organisatie wordt, een potentiële klant of uiteindelijk weer uw nieuwe collega. De achtergebleven collega’s zien exitgesprekken als een positief signaal omdat zij de organisatie zien als een iemand dat sterk genoeg is om (mogelijke) kritiek te verdragen. En ook dat versterkt uw Employer Branding.

3. Het verminderen van kosten aan personeelsverloop

Een vertrekkende medewerker kost geld. Veel geld. Weet u hoeveel uw vertrekkende medewerkers kosten? We spreken al gauw over percentages tussen de 40 en 200% van het bruto jaarsalaris. Als u weet hoeveel vertrokken werknemers u had het afgelopen jaar kan u de rekensom maken. Even ter verduidelijking: de kosten schuilen niet alleen in de werknemer die weggaat. In vele moet de vertrokken persoon worden vervangen en ook daar zitten veel kosten in verscholen: aanwerving, introductie, opleidingen, tijd en energie, etc. In het beste geval is de nieuwe medewerker binnen 6 maanden even productief als zijn/haar voorganger.

Hoe gaat u uw uitstroom managen als een Beste Werkgever?

Nu moet u aan de slag. Als uw exitformulier niet de juiste vragen stelt, dan zal u nooit de werkelijke vertrekreden en motivatoren achterhalen en dat terwijl u al een exitformulier in 10 stappen heeft. Het kiezen van de juiste tools is dus belangrijk.

Hoe gaat u de vertrekreden achterhalen?

Idealiter kiest u voor een softwarepakket die u actuele managementinformatie geeft waardoor u gericht kan (aan)sturen op organisatieverbeteringen. Het softwarepakket geeft idealiter ook overzichtelijke rapportages met vernieuwende inzichten in trends en knelpunten. Daarnaast is de tool idealiter 24/7 beschikbaar zodat de vertrekkende werknemers de vragen kunnen beantwoorden wanneer het hen uitkomt.

Hoe gaat u op een nette manier afscheid nemen?

Maar uw softwarepakket mag nog zo goed zijn u mag het belang van een goede interviewer niet onderschatten. Als u (of de interviewer) niet over de juiste competenties beschikt om een exitgesprek te voeren, dan kan u meer kwaad dan goed doen. U leest het juiste profiel van de interviewer in het e-book: manage u uw uitstroom als een Beste Werkgever. Als u het e-book nu koopt krijgt u levenslange updates cadeau.

Deze blog heeft het exitgesprek als thema. Klik op de hyperlink voor alle artikelen met dit thema.

4 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] de financiële last kan dragen. De hoge kosten aan personeelsverloop is überhaupt één van de belangrijkste voordelen om uitstroom te managen als een Beste […]

  2. […] voeren van een exitgesprek kent 3 grote voordelen. Afgaande op het artikel kunnen we concluderen dat exitinterviews kunnen helpen bij het binden en […]

  3. […] laten zich vertalen in voordelen. De 3 belangrijkste voordelen van uw uitstroom te managen zijn: het binden en boeien van medewerkers, het versterken van uw […]

  4. […] Waarom u uw uitstroom moet managen als een Beste Werkgever heeft u al kunnen lezen. Wanneer u uw uitstroom als een Beste Werkgever gaat managen via het uitstroomproces dan heeft dat tal van voordel…  […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.