Congres: De arbeidsmarkt van de toekomst (#congresHRM)

Vrijdag 11 april was ik te gast op congres ‘De arbeidsmarkt van de toekomst’ in Eindhoven. Dit was het zevende, en wegens centrale bezuinigingen tevens laatste, HRM congres dat de HRM studenten van Fontys organiseerden. Erg jammer gezien de inhoud, de vorm en de thematiek van het congres.

Ton Wilthagen: de keynote spreker

De keynote spreker van de dag was Ton Wilthagen. Hij is onder meer bekend van het begrip ‘flexicurity’ en dat was inzake dit HRM congres geen overbodige luxe. Enerzijds schetste Wilthagen een algemeen beeld van verschillende HR elementen die betrekking hebben op de toekomstige arbeidsmarkt. Anderzijds hield hij een pleidooi voor zijn eigen winkel ‘mijn toekomst werkt’.

Wilthagen zijn visie: er ontstaat een spanningsveld

Wilthagen was vrij stellig in zijn visie op de arbeidsmarkt van de toekomst. Hij zei dat de arbeidsverhoudingen op individueel niveau zullen geregeld moeten worden in plaats van op het niveau van werkgevers. Aan de grondslag liggen tal van maatschappelijke tendensen zoals de flexibilisering van arbeid waardoor er een spanningsveld ontstaat tussen arbeid en de arbeidsmarkt.

Organisaties moeten netwerkorganisaties worden

Dit houdt in dat organisaties een antwoord gaan moeten vinden op de vraag hoe zij inkomenszekerheid kunnen bieden aan hun medewerkers. Zij zullen hun risico’s beter moeten gaan managen en werkzekerheid kunnen bieden. Dit houdt ook in dat de nadruk niet meer op het bezit, maar op het gebruik komt te liggen. Medewerkers kunnen onderling worden uitgewisseld. Som al het bovenstaande op en je komt tot de conclusie dat elke binnen een netwerk van organisaties moet bevinden om doelen te halen, medewerkers gelukkig te houden en omzet te genereren.

Rol van HRM in de arbeidsmarkt van de toekomst?

Nu we dit weten is het tijd om naar de rol van een HR professional te kijken. Wilthagen was hier terecht vrij kritisch. Wat is de rol van HR nu? Op welke manier draagt HRM bij tot oplossingen voor bovengesteld probleem? En welke rol gaat of kan HRM spelen in de arbeidsmarkt van de toekomst? Op welke manier gaat HRM toegevoegde waarde leveren?

Oplossingen voor HRM en organisaties

Alle workshops van het congres stonden in het teken van mogelijke oplossingen en het leveren van toegevoegde waarde als HR professional. Iedere congresganger kon zich daarom inschrijven voor 3 workshops. Zelf heb ik de volgende bijgewoond:

 • Regisseur van je eigen loopbaan: zelfsturing en zelfkennis.
 • Bevlogenheid: medewerker als tandwiel.
 • De Netwerkcarrousel.

De keynote spreker Ton Wilthagen kwam vanuit de theorie ook met een aantal mogelijke oplossingen.

 • Do It Yourself (DIT)
 • Samenwerken: brainport
 • Open innovatie
 • Flexibiliteit verzekeren
 • HR als netwerkspecialist

Mening van Lodi Planting

Mensen die mij kennen weten dat ik regelmatig een congres, workshop of seminar bijwoon, maar een congres als deze had ik, in positieve zin, nog niet meegemaakt. De keynote spreker was misschien iets te veel van WC-eend, maar hij kaderde de rest van de dag goed in. De workshops die ik heb bijgewoond waren allemaal van zeer uniek in hun vorm. Daarbij waren de studenten niet bang om de dialoog aan te gaan. Soms kon het inhoudelijk alleen wat sterker, maar echt mijn oprechte complimenten naar alle studenten die er een onvergetelijke laatste editie van hebben gemaakt.

3 antwoorden
 1. Ad de Beer
  Ad de Beer zegt:

  Wilthagen is natuurlijk dé autoriteit als het over de arbeidsmarkt gaat en ja, hij maakt graag reclame voor zijn eigen handeltjes. Ik heb het genoegen gehad een paar keer f2f met hem te kunnen praten en ook met zijn studenten en promovendi (over de idee achter agamedes onder meer) en dan merk je wel dat bepaalde zaken nogal makkelijk ineens door hem zelf zijn verzonnen die je in de gesprekken hebt ingebracht. Maar ja, daar heb ik al heel veel hoogleraren op betrapt.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.