CASE: PEAK 6 & Retentiemanagement

Maandelijks komt het team van Peak6 samen voor onze knowhow avond. Tien dames met aanpak-mentaliteit overlopen hier de inhoud van hun huidige opdrachten, zodat iedereen van elkaars know-how en ervaring op de hoogte blijft. Als test toetsen we eens af welke opdrachten onder de noemer retentiemanagement vallen.

Interessante conclusie: alle opdrachten hebben hier een raakvlak mee. Al onze opdrachten – advies, projecten & opleidingen – hebben immers te maken met het creëren van betrokkenheid.

We steven naar goede werkgevers

Een goede werkgever zorgt voor een prettig werkklimaat, uitdagende arbeidsvoorwaarden en stimulerend HR-beleid. Hierin ondersteunt Peak6 haar klanten en partners. Altijd hands-on en resultaatgericht. Graag geven wij daarom zicht op een doelgerichte case waar retentie van verschillende kanten werd aangepakt:

Voorbeeld: verloop en ziekteverzuim verminderen

Onze klant (bouwbedrijf – 300 werknemers) heeft in 2013 hun verloop en ziektecijfers per afdeling uitvoerig in kaart gebracht. Dit met behulp van door Peak op maat gemaakte matrixen en een tevredenheidsenquête. Met de resultaten hiervan is Peak aan de slag gegaan. Wij hebben een uitvoerig stappenplan uitgeschreven dat momenteel verspreid over twee jaar wordt uitgewerkt.

Een belangrijke doelgroep binnen dit project zijn de ploegbazen en werfleiders. Zij zijn de tussenschakels die binnen hun ploegen de neuzen in dezelfde richting moeten krijgen. Veelal zijn dit mannen die zijn doorgegroeid en nu leiding hebben over een ploeg waar zij voorheen zelf arbeider in waren. Dit brengt uitdagingen met zich mee, want een goede operator is niet altijd een goede communicator. Speciaal voor deze doelgroep is een werkbaar document opgemaakt in duidelijke taal dat een leidraad biedt voor het afnemen van een tussentijds motiveringsgesprek met een bouwarbeider. Daarnaast nemen zij jaarlijks het evaluatiegesprek af met hun teamlid, waardoor het aantal gesprekken op jaarbasis dadelijk stijgt. Dit versterkt de banden en op deze manier kan men vinger aan de pols houden ten einde verloop (en afwezigheid) te voorkomen.

De verantwoordelijken doorlopen ondertussen een traject bij één van de Peak6-coaches die hen aanleert hoe een tussentijds motiveringsgesprek en een evaluatiegesprek positief kunt afnemen, hoe je het beste uit je medewerkers kunt halen en hoe je goede werknemers leert omgaan met minder goede werknemers. Deze Soft skills worden aan de praktijk afgetoetst en regelmatig herhaald. Om te zorgen dat de aangeleerde skills ook effectief gebruikt worden in de praktijk, vindt Peak herhaling erg belangrijk. De beste voetballers van de wereld trainen immers ook een paar keer per week!

Voorbeeld: implementeren van een onthaalbeleid

Een tweede luik dat binnen dit bedrijf is aangepakt met betrekking tot retentie, is het herzien van het onthaalbeleid en peter- en meterschap. In werkgroepen die bestonden uit medewerkers van alle afdelingen, is in kaart gebracht wat er op vandaag al gebeurt aan onthaal van nieuwe medewerkers en de verdere opvolging daarvan. De pijnpunten die hier naar boven kwamen, hadden rechtstreeks te maken met een bepaalde afdeling die procentueel slechts scoort op retentie. De ontvangst en opstart van een nieuwe medewerker vormt de basis voor zijn verdere carrière binnen het bedrijf. Als er duidelijke regels, processen en afspraken zijn en als de bedrijfscultuur bij iedereen gekend is, heeft dit onmiskenbaar invloed op de arbeidsvreugde en de retentie.

Een onthaalbeleid, een evaluatiebeleid, opleidingen,.. Dit alles moet gestoeld zijn op de bedrijfscultuur en de waarden die het bedrijf belangrijk vindt. Bij start van het project zijn dan ook samen met een specialist van Peak de bedrijfswaarden nader bepaald en uitgewerkt. Verschillende maatregelen en ludieke acties werden ondernomen om deze (in dit geval drie) bedrijfswaarden te doen doordringen tot alle lagen van het bedrijf.

Uit onderzoek is gebleken dat de werknemers met de hoogste anciënniteit goed tot zeer goed aansluiten bij de betreffende bedrijfswaarden. Daarom zal in een volgende fase verder in kaart gebracht worden wat de gemeenschappelijke kenmerken zijn van deze werknemers die al zo lang voor de firma werken. Deze gemeenschappelijke kenmerken zullen tot bullits verwerkt worden die vervolgens een leidraad zullen vormen bij de rekrutering van nieuwe medewerkers. Op deze manier denken wij de kans te vergroten om toekomstige anciens aan te werven.

Dat leidt tot tevreden klanten

Op vandaag is de ontwikkeling van het ziekte- en retentiecijfer reeds licht positief. Peak6 zet zich er ook voor in de effectieve kost die het bedrijf hiermee bespaart, uit te rekenen. Dusdanige veranderingen gaan niet over één nacht ijs, dus wij kijken positief uit naar de verdere resultaten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.