Categorie Lectuur (retentie-management.com)
Keeping good employees on board van Dawn McCooey (boekreview)

Het boek “Keeping good employees on board” geschreven door Dawn McCooey maakt de spreekwoordelijke vergelijking tussen retentiemanagement en een zeilboot. Elke organisatie maakt een reis en de vraag die McCooey zich stelt is hoe kunnen organisatie zich bewapenen tegen de natuurlijke strijd op de oceaan.

Keeping Good Employees on Board van Dawn McCooey

Keeping Good Employees on Board van Dawn McCooey

Keeping good employees on board: de samenvatting

In het eerste hoofdstuk wordt er daarom gesproken over de inhoud van een gevulde rugzak. De items in de rugzak, bijvoorbeeld een spiegel (voor zelfreflectie), een houten plank (voor iedereen die van de boot moet) of een bungykoord (staat voor flexibiliteit) worden doorheen het boek gebruikt om aan te geven waarvoor je ze kunt gebruiken. Weinig nieuws, maar wel in een nieuwe jasje.

zorg dat werknemers zich thuis voelen

Zo is het belangrijk voor organisaties om nieuwe aangeworven werknemers een goede introductie- en socialisatieproces aan te bieden. Een mismatch tussen de wensen van een werknemer en de organisatie ligt ook vaak aan de basis van vroegtijdig vertrek. Organisaties kunnen dit voorkomen door eerlijk te blijven zodat onrealistische verwachtingen voorkomen kunnen worden en het psychologisch contract in tact blijft. Een andere belangrijk item is dat organisaties het volledige plaatje schetsen, zodat de nieuwe werknemer weet wat er van hem/haar verwacht wordt. Maak er tegelijkerijd een heugelijk feestmoment van.

pas op voor de concurrentie en muiterij

Organisaties moeten ervoor zorgen dat werknemers tevreden blijven en niet hoeven te muiten. Een methode die McCooey gebruikt, om achter hun wensen te komen, is het Johari-venster. Daarnaast stimuleert McCooey ook conflicten door empatisch te luisteren, omdat deze juist – mits gecontroleerd – goed zijn voor groeiende organisaties.

verschillende stromingen voor verschillende werknemers

Zoals ik ook al vaker heb gezegd bestaan er verschillende generaties, maar ook verschillende culturen, benaderingen enzovoorts die allemaal gemanaged moeten worden. Volgens McCooey is situationeel leiderschap hier een goede methode voor. Op deze manier komt elke variabele tot zijn recht omdat er gekeken wordt naar de competenties, de “readiness” en de motivatie van de werknemer.  Een belangrijk aandachtspunt voor managers is het maken van assumpties.

zaken die werknemers van organisaties willen

McCooey heeft voor haar boek een summiere vragenlijst uitgestuurd. Daarnaast heeft zij haar werkervaringen gebruikt  Aan de hand van deze twee manieren concludeert McCooey volgende 5 zaken die werknemers van een organisatie willen:

  1. weten dat de organisatie om hun geeft
  2. carrière- en groeimogelijkheden
  3. respectvolle en ondersteunende cultuur
  4. werk-privébalans
  5. positieve werkrelaties.

alles draait om het team

Alle functionele en effectieve teams zijn gepland oftewel opgezet. Om tot een effectief team te komen zijn er een aantal fasen die doorlopen moeten worden: forming, storming (pas op voor Groupthink), norming (team creert eigen regels), performing en eventueel adjourning (iemand moet uit het team weg als het niet draait). Niet te vergeten dat zelfs effectieve teams ondersteuning nodig hebben bijvoorbeeld door feedback momenten.

celebration, recognition en reward

Zowel het vieren van iets en het erkennen of belonen van iets stimuleert het hart van de werknemer in plaats van het rationele. Dit zijn belangrijke elementen om de werknemer te doen binden zegt McCooey. Belangrijk bij erkenning is dat het persoonlijk, specifiek en publiekelijk gebeurd in overeenstemming met de organisatiewaarden. Beloningen moeten op hun beurt zijn afgestemd met de organisatiedoelstellingen.

de kapitein moet een richting opvaren

Het is evident dat een organisatie een duidelijk doel voor ogen moet hebben en dit moet gecommuniceerd zijn naar de werknemers. Er moet dus een actieplan voorhanden zijn waarbij de eerste stap bepalen waar je bent is. Vervolgens moet een organisatie bepalen hoeveel verloop het wil toestaan waaraan concrete actiepunten worden gehangen met een start- en einddatum. Andere zaken die in het actieplan naar voor moeten komen zijn: de sterktes, de waarden en de persoonlijke attributen van een organisatie. Maar ook het tegenovergestelde bijvoorbeeld de barrières. Hier kun je de hulp inroepen van een bekende aan de organisatie.  De twee laatste tips van McCooey waren: maak alles meetbaar en vier alles wat er te vieren valt.

de mening van Lodi Planting

Dawn McCooey vergelijkt retentiemanagement in haar boek “Keeping good employees on board” met een zeilboot en alles wat daarbij komt kijken. Hoewel ik de vergelijking mooi vind, ben ik minder tevreden met de uitwerking. Het boek mist mijn inziens een duidelijke structuur. Hierdoor komen de cruciale aandachtspunten minder goed naar voren. Daarnaast heeft ze ook weinig bekende management theoriëen gebruikt, wat tegelijkertijd ook als pluspunt kan worden aanzien.

Wil je het boek Keeping Good Employees on Board ook lezen?

Ik kan me voorstellen dat je Keeping Good Employees on Board van Dawn McCooey ook wilt lezen. Dit boek kun je bestellen op Amazon door op de volgende link (affilate link) te klikken: Keeping Good Employees On Board: Employee Retention Strategies to Navigate Any Economic Storm

3 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] te verlaten. Het tegenovergestelde is ook waar. Daarom beschreef Dawn McCooey in haar boek Keeping Employees On Board 10 open en eerlijke vragen om te stellen aan […]

  2. […] Werken in team, teamwork, is meer dan ooit relevant. Er wordt namelijk steeds meer output verwacht met steeds minder werknemers. Natuurlijk bestaan hier meerdere uitdagingen. Bijvoorbeeld: hoe integreer je nieuwste communicatietechnologie? Organisaties met een hoge diversiteit zijn namelijk winstgevender. Een ander voorbeeld: hoe ga je om met diversiteit in je team? Dawn McCooey schreef er ook al over in haar boek Keeping Good Employees On Board. […]

  3. 15 ways to love your leavers (Keeping Employees On Board – Dawn McCooey) | Lodi Planting | en zijn Alter Ego's schreef:

    […] you are new here, you might want to subscribe to the RSS feed for updates on this topic.In het boek Keeping Employees on Board van Dawn McCooey stonden 15 tips waarom je als organisatie van de vertrekkende werknemers moet houden. Hoewel houden […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.