The Tipping Point van Malcolm Gladwell
The Tipping Point van Malcolm Gladwell (boekreview)

Ik heb eindelijk de internationale bestseller The Tipping Point van Malcolm Gladwell gelezen. Het boek leest enorm vlot weg en ik kan het iedereen aanraden.

The Tipping Point van Malcolm Gladwell

The Tipping Point van Malcolm Gladwell

patronen bij sociale epidemiën

Een “speciale” gebeurtenis hebben een aantal gemeenschappelijke kenmerken zegt Gladwell.  Hij noemt deze kenmerken echter agents of change.

Ten eerste is het starten van sociale epidemie niet voor iedereen weggelegd. Gladwell noemt dit de Law of the Few.

Ten tweede moet de boodschap besmettelijk zijn denk bijvoorbeeld maar gapen. De kans is groot dat je nu zelf aan het gapen bent of iemand anders ziet gapen.  Dit noemt Gladwell de Stickiness Factor.

De laatste agent of change is de Power of Context. Een kleine oorzaak kan grote effecten hebben.

Tot slot gebeurt die verandering niet geleidelijk, maar op één dramatisch groot moment.

2 hoofdvragen worden beantwoord

Wat iedereen wil weten is hoe hij/zij deze agents of change kan gebruiken voor zijn/haar eigen product of dienst. Gladwell heeft door middel van veel onderzoek (literatuur als wetenschappelijk) 2 hoofdvragen geformuleerd waar hij probeert op te beantwoorden. Deze zijn:

  1. waarom starten sommige ideëen een sociale epidemie en anderen niet?
  2. hoe kunnen we deze sociale epidemie positief beïnvloeden?

de Law of the Few

Binnenin de groep van Law of the Few omschrijft Gladwell 3 typologiën.

  1. Connectors: deze mensen connecteren de wereld met elkaar en bewijzen de “6 degrees of seperation” theorie. Zij maken daarbij gebruik van hun “weak ties”.  Oftewel een epidemie start van zodra iemand het aan een connector verteld vanaf dan doet mond-tot-mond reclame zijn werk.
  2. Maven: deze mensen zijn de allesweters waardoor ze de macht hebben om sociale epidemiën te starten. Zij verzamelen nieuwe informatie in plaats van nieuwe mensen.
  3. Salesmen: deze mensen beinvloeden of hebben emotionele overtuigingskracht.  Dit op zowel grote als kleine dingen, waarbij ze veel gebruik maken van non-verbale aanwijzingen.  Dit werkt op manieren dat we niet altijd fijn vinden.

De Law of the Few kijkt dus naar de verschillende typologiën van mensen (connectors, mavens en salesmen) die cruciaal zijn om het idee te verspreiden.

de Stickiness Factor

De Stickiness Factor dient om de sociale epidimiën te doen starten door een herkenbare boodschap. In andere woorden hoe besmettelijk is je boodschap?

Power of Context

De kleinste verandering kan voldoende zijn voor een grote doorbraak. Neem bijvoorbeeld de criminaliteit in de New Yorkse metro die door middel van de “Broken Window Theorie” aanzienlijk werd verminderd. Dit betekent meteen dat iedereen het verschil kan maken (ook als je geen Connector, Maven of Salesmen bent).

Een ander voorbeeld is het magische getal 150. Het getal 150 blijkt een goede indicator te zijn van het maximale aantal sociale relaties dat men kan onderhouden op een interactieve manier. Dit betekent dat grote productiebedrijven idealiter business units van maximum 150 werknemers hebben. Anders verliezen zij veel sociale interactie en dus ook productiviteit.

Wil je het boek the Tipping Point ook lezen?

Ik kan me voorstellen dat je the Tipping Point van Malcolm Gladwell ook wilt lezen. Dit boek kun je bestellen op Amazon door op de volgende link (affilate link) te klikken: The Tipping Point: How Little Things Can Make a Big Difference

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.