Categorie Lectuur (retentie-management.com)
The 4 Hour Workweek van Timothy Ferris (boekreview)

Ik heb nog nooit ruim 300 pagina’s zo snel gelezen! Sterker nog: ik heb nog nooit een boek zo fascinerend gevonden! “The 4 hour Workweek” is een handleiding. Het is een handleiding om tot de categorie ‘Nieuwe Rijken’ te behoren. ‘De Nieuwe Rijken’? Ja, de ‘Nieuwe Rijken’!

the 4-Hour Workweek van Timoty Ferris

the 4-Hour Workweek van Timoty Ferris

Behoor jij tot de nieuwe rijken?

De ‘ Nieuwe Rijken’ zijn zij die niet – of niet noodzakelijk – financieel rijk zijn, maar juist diegene die rijk zijn qua (vrije) tijd en ontspanning. Klinkt dit te abstract? Laat me dan de vraag stellen wat is je ultieme doel om te gaan werken? Of om het in een maatschappelijke filosofische context te plakken: waarom werkt de mens? Antwoord: De mens werkt om zichzelf in een inkomen te voorzien om uiteindelijk – wanneer je pensioengerechtigd bent – je van je dik- en zuurverdiende boterham te eten. Ofwel: de mens werkt om zijn pensioen te spekken.

Wat zou jij doen met een miljoen?

De hamvraag blijft dan: wat ga jij doen als je met pensioen bent? Volgens “The 4-hour Workweek” staat deze vraag gelijk aan: “Wat zou jij doen met een miljoen” moest je deze onmiddellijk tot je beschikking hebben? Stel jezelf deze vraag eens en wat is dan jou antwoord?

Doe jij wat het je het liefste doet?

Het boek geeft geen garantie dat je werkelijk een miljoen gaat verdienen, maar het geeft wel – en daar is ie weer – een handleiding om je werk te herleiden tot de essentie wat resulteert in 80 procent meer (vrije) tijd. En deze tijd kun je dan gebruiken om “mini-pensioen” te nemen. Hûh? De dingen doen die je op de vraag hierboven had geantwoord.

Retentiemanagement is mijn ticket

Dit klinkt natuurlijk fantastisch, niet? Ik vind in elk geval van wel. Voor mij persoonlijk is dit de antidote tegen de sleur van de maatschappij met al hun regels en conformiteit. Ik heb al vaker geblogd over hoe ik iedereen zie veranderen in mijn nabije omgeving. Dat ik me hier niet thuis in voel (of nog niet klaar voor ben), omdat ik totaal andere plannen heb met mijn leven! Daarom ben ik ergens bijzonder blij dat ik dit boek heb gelezen, zodat mijn ongestructureerde plannen een vorm krijgen d.m.v. een levenswijzigend boek. Een boek dat het beestje in mij een naam geeft. Ik hoop me binnenkort een ‘Nieuwe Rijke’ te voelen en te zijn zonder dat ik domweg alles kopieer wat er in het boek staat. Het is en blijft natuurlijk geschreven door een Amerikaan!

Wil je het boek 4 Hour Workweek ook lezen?

Ik kan me voorstellen dat je 4-Hour Workweek van Timothy Ferris ook wilt lezen. Dit boek kun je bestellen op Amazon  door op de volgende link (affilate link) te klikken: The 4-Hour Workweek, Expanded and Updated: Expanded and Updated, With Over 100 New Pages of Cutting-Edge Content.

5 antwoorden
 1. B
  B zegt:

  Koop je al die boeken? ik wil best wel is komen neuzen in je bieb…
  4hour workweek lijkt me vanuit mijn onverlicht standpunt niet haalbaar: ten eerste is er een bepaalde quantiteit werk te doen, als je tijd over hebt dan zou je baas je meer werk moeten geven (of je collega's ontslagen). Als het gaat over de "self-employment"-mythe gaat, dan pas ik, bedankt. Dat werkt alleen in een naar boven spiralend kapitalistisch systeem.

  Beantwoorden
 2. Lodi
  Lodi zegt:

  Gelijk heb je! Ik zou zeggen lees het eens en bepaal dan over het voor kan werken. Ik ben echt wel van plan het een en ander te implementeren. Sterker nog ik gebruik al een aantal kleine toepassingen!

  Beantwoorden
 3. Scherson
  Scherson zegt:

  Een miljoen? Lening cancellen + de nieuwe huis met dat geld afbetalen + luekere dingen bijvoegen die nu niet financieel haalbaar zijn = *springt een gat in de lucht*

  BONUS: onmiddelijk stoppen met mijn huidige job, onmiddelijk vertekken naar Dom. Rep. samen met Eylem voor een maand niksen en cocktails drinken + terug optijd zijn voor 3e seizoen van 'Scherson leert frans' en dan 3/5 werken bij een job waar men beschikt over groot keuken met onwijs lekkere soep en moccaccino's.

  Kan is bijzonder groot dat ik simpelweg niet meer terugkomt van Dom. Rep.

  *realiteit, ik ben terug*

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Toen ik het boek in 2008 in een recordtempo had uitgelezen, en er een review over schreef op het onafhankelijke kennisplatform voor het binden en boeien van medewerkers, besefte ik niet dat ik deze vraag letterlijk van Ferris had gekopieerd. Ik omschreef het boek als […]

 2. […] 4 uur werken per dag nog niet genoeg was. Nu bestaat er Jonathan Mead die “The Zero Hour Workweek” heeft geschreven. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.