Categorie Lectuur (retentie-management.com)
Mijn manager is een held van Jef Staes (boekreview)

Ik heb intussen het tweede boek “Mijn manager is een held” van Jef Staes uit en wat een rit is het geweest. Jef vertelt een gepassioneerd en marketingtechnisch verhaal vanuit zijn overtuiging dat het modern bedrijfsleven zich moet aanpassen aan de informatie-stroom. Hij heeft het waarom in zijn eerste boek uitgebreid weergegeven en een samenvatting vind je hier.

de boeken van Jef Staes

de boeken van Jef Staes

Vorming en opleiding in een lerende organisatie

Ik merk dat we tijdens de sessie al ver tot in het tweede boek zijn geraakt en tegelijkertijd dat ik niet mooi kan verdergaan op hetgeen ik reeds had geschreven. Noch op basis van het boek noch op basis van de slides. Maar goed, om volledig te zijn begin ik in het begin van dit boek om uiteindelijk toch tot het geheel te komen.

Mijn manager is een held

In “Mijn manager is een held” probeert Jef een manier weer te geven waarop organisaties de transformatie kunnen ondergaan, om een creatief en wendbare organisatie te worden wat volgens Jef nodig is om te kunnen overleven in komend decennia. Daarnaast geeft het boek veel competenties weer van de verschillende managers om met de rode apen om te gaan. Samenvattend uit het vorige boek gaat het dus om slimmere mensen die rode apen (= goede ideeën) te produceren en omdat te bereiken moet je hen toelaten om slimmer te worden en daar wringt het schoentje. Slimmer worden betekent nieuwe informatie verwerken en (aan)leren (interesse, herhaling, het doen) aan de hand van conflicten, want dat leidt tot de broodnodige innovatie.

Idee implementeren in business units

Alles begint met dit idee te implementeren in één van de business units, die zorgvuldig wordt geselecteerd, ergens aan de rand van het oerwoud (minste weerstand) en bij de “creators“. Via ‘inspiration management’ moet het idee bij de “pioneers” terechtkomen, die op hun beurt ‘incubation management‘ toevoegen door het idee te laten rijpen en vorm te geven. De eigenlijke uitvoering gebeurt uiteindelijk door de “followers” dankzij ‘operational management’. Een business unitmanager moet dus met al deze aspecten (de zgn. rode, oranje en bruine apen) rekening houden en zich kunnen inleven in elk van deze vier managerstypen. Hij moet dus duidelijk met elke manager afzonderlijk om een geoliede machine te krijgen.

Bepaal de missie aan de hand van 4 aspecten

Natuurlijk moet hiervoor een missie zijn die de organisatie op basis van visioning, casting, learning en investing richting geeft. Deze vier aspecten kent ook hun eigen weerga op de bovengenoemde managerstypen. Hiervoor moeten de managers dus al gepassioneerde en talentrijke professionals zijn.

Om al deze processen goed te laten draaien zal er meer moeten worden gekeken naar competenties en naar de ontwikkeling hiervan. Volgens Jef bestaat businesscompetentieontwikkeling uit vier fasen, namelijk: onbewust incompetent, bewust incompetent, bewust competent en onbewust incompetent. Als je op deze manier naar compentieontwikkeling kijken zal zich dat op termijn uiten als creatief leren, maar nu is het begrip nog steeds onverklaard. Businesscompetentieontwikkeling is de som van het visie-, leer-, actie-, agility- en marktvermogen en dat is waar het om draait: vermogensbeheer.

Jeff’s Law

Jef zou Jef niet zijn moest hij hier iets voor verzonnen hebben en dat is “Jeff’s Law“. Deze wet gaat uit van volgende formule:

F.v market -> F.v vision -> LS.IS learn -> F.v action -> F.v innovation

Leader              Cast-coach               investor                  3-D Manager  & Info-coach
Een nuttige toevoeging zijn de rollen van de manager tijdens elke fase en dit zijn de kleinste letters onder de formule. Men spreekt nu wel al heel de tijd over competenties, maar wat is dat nu eigenlijk? Volgens Jef is iemand competent als ze het kunnen EN als ze het mogen. Vooral dit laatste is momenteel nog een heikel punt.

Vervolgens volgen er hoofdstukken hoe je de formule aan al het voorgaande kunt toetsen met als extra toevoeging het kompas. Daar het gaat om een iets diepergaande herhaling is het niet nuttig om dat in deze blog ook te doen.

Mening van Lodi Planting

Zo kom ik tot mijn kritische reflectie met als eerste storend element de vele herhalingen. Ik weet dat we van herhaling leren, maar mijn inziens kun je dan beter een dunner boekje schrijven zonder al deze herhalingen in nieuwe bewoordingen want dit is echt niet aangenaam. En dat vind ik jammer, omdat ik me daardoor niet meer op zijn verhaal kon concentreren. Juist, omdat hij m.i. in grote lijnen een zéér sterk verhaal vertelt!

Een tweede storend element, en dan vooral naar het einde toe, is zijn eigen uitgevonden terminologie. Ik kan het vanuit zijn standpunt wel begrijpen, maar hij had hier evengoed reeds gekende HR termen kunnen gebruiken. Nu komt het voor mij over als een “wannabe” die net iets te graag wil dat zijn terminologie wordt gebruikt.

Wil je het boek Mijn Manager is een held ook lezen?

Ik kan me voorstellen dat je Mijn Manager is een held ook wilt lezen. Dit boek kun je bestellen via ondertaand invulformulier (affilate formulier).

 

6 antwoorden
 1. Lodi
  Lodi zegt:

  @Katrin: bedankt voor je reactie. Als het goed is heb je een email ontvangen op jouw aangegeven email adres. Ik kijk al met veel enthousiasme uit naar je reactie!

  Beantwoorden
 2. Katrin Derboven
  Katrin Derboven zegt:

  Hoi Lodi

  fijn om dit te lezen..je bent er al goed mee bezig geweest.. ik zou je graag eens contacteren om verder kennis te maken… ikzelf werk bij Jef als EOI academy manager en we zijn altijd op zoek naar gepassioneerde talenten zoals jij mij er een lijkt…mijn email is
  katrin.derboven@eoi.be

  Katrin

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] heb intussen het tweede boek “Mijn manager is een held” van Jef Staes uit en wat een rit is het geweest. Jef vertelt een gepassioneerd en […]

 2. […] het derde boek van zijn hand. Eerder schreef Staes al “Mijn organisatie is een oerwoud” en “Mijn manager is een held”. Voor iemand die ‘tegen’ de boekdrukkunst is, heeft Jef Staes al veel boeken geschreven. Dit […]

 3. […] als een bedrijfscultuur en kernwaarden zijn lastig – zo mogelijk niet – te veranderen. Jef Staes vertelde me ooit een interessant verhaal over apen in een kooi. Kort samengevat komt het er op neer […]

 4. Hoe bereid HR zich voor op het retentiebeleid 2.0? | Lodi Planting | en zijn Alter Ego's schreef:

  […] als een bedrijfscultuur en kernwaarden zijn lastig – zo mogelijk niet – te veranderen. Jef Staes vertelde me ooit een interessant verhaal over apen in een kooi. Kort samengevat komt het er op neer […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.