Categorie Lectuur (retentie-management.com)
The Art of Engagement van Jim Haudan (boekreview)

The Art of Engagement van Jim Haudan begint zijn boek met verbanden te leggen tussen Engagement in sport, theater, muziek en andere zaken die niet rechtstreeks verband houden met business.

The Art of Engagement van Jim Haudan

The Art of Engagement van Jim Haudan

Koppel engagement aan strategische doelstellingen

Hij heeft gelijk in die zin, dat ook of juist  daar engagement plaatsvindt. Maar in The Art of Engagement gaat Haudan echter wel op zoek naar een manier waarop engagement kan worden afgelijnd met de strategische doeleinden van een organisatie.

Waarom de canyon zo groot is

Maar momenteel zijn werknemers niet geëngageerd en volgens Haudan kunnen zij dat ook niet zijn doordat 1) zij overladen zijn met werk 2) zij zich niet veilig voelen 3) zij zich niet kunnen identificeren met de organisatiestrategie 4) zij het grote plaatje niet zien 5) hun wordt verteld wat ze moeten denken 6) als de leiders de realiteit niet (h)erkennen. Deze punten heef Haudan vertaalt naar de roots of engagement, maar de de nadruk ligt op de realiteit en ziet er volgens hem zo uit:

The Art of Engagement draait om deze canyon waarbij de relaties tussen leiders, managers en werknemers onder spanning staat.

Hoe een organisatie bruggen kan bouwen over de canyon

Gelukkig legt Haudan in zes hoofdstukken uit hoe een organisatie bruggen kan bouwen tussen de leiders en managers en tussen de managers en werknemers. Want dankzij deze bruggen over de caynon kan de organisatie, volgens Haudan, haar strategische doelstellingen halen.

1)   Connecting through Images and Stories

2)   Creating Picture Together

3)   Believing in Leaders

4)   Owning the Solution

5)   Playing the Entire Game

6)   Practicing before Performing

Strategisch engagement is een proces

Strategisch retentiemanagement is een proces. Haudan maakt de metafoor met een dokter. Er is geen enkele dokter die een patiënt onmiddellijk zal opereren zonder eerst een diagnose te stellen. Hetzelfde zou moeten gebeuren bij het implementeren van retentiemaatregelen. Het bouwen van bovenstaande bruggen zal dus op een strategische manier moeten worden geïmplementeerd.  Haudan heeft hiervoor verschillende fases gedefinieerd.

Mening van Lodi Planting

Ik heb The Art of Engagement dubbel ervaren. Enerzijds vind ik de methodieken die Haudan gebruikt uniek en vrij onorthodox. Zo maakt Haudan te pas en onpas gebruik van voorbeelden in niet-business gerelateerde onderwerpen. Ook het gezamenlijk visualiseren van de processen in een organisatie in één plaatje lijkt mij niet altijd aangewezen.

Daar staat tegenover dat juist net de kracht van The Art of Engagement ligt. They preach what they teach, want het hele boek staat vol prachtige plaatjes die hele verhalen vertellen! Tegelijkertijd bewijst Haudan dat zijn methodieken wel werken, zelfs in hele grote organisaties als Pepsi en Harley Davidson.

Meer informatie over het boek The Art of Engagement kun je vinden op hun website.

Wil je het boek the Art of Engagement ook lezen?

Ik kan me voorstellen dat je the Art of Engagement van Jim Haudan ook wilt lezen. Dit boek kun je bestellen op Amazon door op de volgende link (affilate link) te klikken: The Art of Engagement: Bridging the Gap Between People and Possibilities

5 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] de reeks van The Art of Engagement verschenen al ‘Wat betekent engagement voor jou?’ en ‘Waardoor raak jij gedisengageerd?’. […]

  2. […] weten dankzij Jim Haudan, auteur van het boek The Art of Engagement, wat engagement voor jou betekent, waardoor jij gedisengageerd raakt en hoe organisaties dankzij […]

  3. […] The Art of Engagement – Wat betekent engagement voor jou? | Retentiemanagement: […] tuss… […]

  4. […] tussen mensen en mogelijkheden. De oplossing ligt volgens Jim Haudan, auteur van het boek The Art of Engagement, in het stellen van actiegerichte vragen om die kloof kleiner te maken. HR professionals die de […]

  5. […] > Duress versus Succes in Engaging People to Achieve Strategic Change. People don’t resist change. They resist being told to change or being changed by someone else. Dat schrijft Jim Haudan auteur van het boek The Art of Engagement.  […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.