Categorie Lectuur (retentie-management.com)

Blue Ocean Strategy van Chan Kim (boekreview)

Blue Ocean Stategy draait om het creeëren van nieuwe (afzet)markten waarop de organisatie zich kan begeven met als doel winst te maken en de omzet te vergroten. De auteurs van het boek Chan Kim en Renée Mauborgne stellen dat het creeëren van Blue Oceans procesmatig kan worden aangepakt. In deze blog licht ik dit proces toe en verklaar ik de impact op het binden en boeien van personeel.

Red versus Blue Ocean

De hoeksteen van de Blue Ocean Strategie is value innovation. Value innovation is het terugbrengen van kosten en tegelijkertijd de waarde voor de koper verhogen. Dit is een strategie waarbij organisaties hun focus leggen op het aanboren van nieuwe markten (Blue Ocean) in plaats van hun concurrenten (Red Ocean). Een Red Ocean is dus het tegenovergestelde van een Blue Ocean.

Sequence of Blue Ocean Strategy

Het framework van Blue Ocean Strategy

De auteurs hebben voor hun Blue Ocean Strategy een analytische tool en framework bedacht dat is gebaseerd op een strategisch canvas. Binnen dat framework zijn er vier elementen die een rol spelen bij het creeëren van nieuwe markten o.b.v. value innovation. Deze zijn:

–       het elimineren van kosten

–       het verminderen van kosten

–       het verhogen van de industrie standaard

–       het creëren van nieuwe producten en diensten

Naast deze elementen erkennen de auteurs 3 belangrijke karaktristieken van hun Blue Ocean Strategy zijnde: focus, divergence en een compelling tagline.

Het formuleren van een Blue Ocean Strategy

Het eerste principe van een Blue Ocean Strategy is reconstruct market boundaries. Er zijn 6 paden om dit te doen.

  1. look across alternative industries
  2. look acroos strategic groups within industries
  3. look across the chain of buyers
  4. look across complementary product and service offerings
  5. look across functional or emotional appeal to buyers
  6. look across time

Het aligneren van een Blue Ocean Strategy

De 6 paden voor het creeëren van nieuwe markten zijn gekend. Nu moeten deze paden worden gealigneerd met de strategie. Dat is het tweede principe. Organisaties doen dit door op het groter geheel te focussen en de strategie te visualiseren. Dit proces vat zichzelf samen in 4 stappen: visual awakening, visual exploration, visual strategy fair en visual communication.

Maximaliseer de Blue Ocean Strategy

De derde principe is het creeëren van nieuwe markten impliceert het benaderen van niet-klanten. De auteurs omschrijven 3 lagen van niet-klanten. De laag die het verste weg ligt zijn de ‘unexplored noncustomers’. De tweede laag zijn de ‘refused noncustomers’ en de laag die het dichtste bij de bestaande markt ligt noemen zij de ‘soon-to-be noncustomers’. Een organisatie maximaliseert zijn Blue Ocean Strategy door te gaan vissen in de vijver waar de meeste business valt te behalen.

Bepaal het Blue Ocean business model

Blue Ocean Strategy Model

Overkom mogelijke hindernissen

Bij het aanboren van nieuwe markten bestaan er mogelijke hindernissen. De auteurs onderschrijven 4 hindernissen: mentaal, resources, motivatie en politiek. Vervolgens geven de auteurs oplossingen om de hindernissen te overkomen. Dat is het vijfde principe.

Execute de Blue Ocean Strategy

Het zesde principe stelt dat iedereen betrokken moet worden bij het uitvoeren van de Blue Ocean Strategy. Dat kan alleen als de werknemers vertrouwen hebben in de richting die de leiding en het management wil uitgaan. Hier schuilt dus veel potentieel voor het binden en boeien van werknemers binnen de Blue Ocean Strategy.

Mening van Lodi Planting

Blue Ocean Strategy heeft iets weg van Good to Great van Jim Collins. Beide boeken beschrijven hoe organisaties beter kunnen worden dan hun competitie dat alsmaar toeneemt. Maar de auteurs van Blue Ocean Strategy lieten geen spaan heel van Collins zijn boek. Hun voornaamste argument was dat de ‘excellente bedrijven’ geprofiteerd hadden van sector- en industrieresultaten. Een argument dat volledig wegvalt in de Blue Ocean Strategy. Als fan van ‘Good to Great’ lagen mijn verwachtingen hoog. Maar mijn verwachingen en hun beloften hebben Chan Kim en Renée Mauborgne volledig ingelost.

Wil je het boek Blue Ocean Strategy ook lezen?

Ik kan me voorstellen dat je Blue Ocean Strategy van Kim en Mauborgne wilt lezen. Dit boek kun je bestellen op Amazon door op de volgende link (affiliate link) te klikken: Blue Ocean Strategy: How To Create Uncontested Market Space And Make The Competition Irrelevant.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.