Binden en boeien volgens ABC+W2

In de huidige periode van economische crisis is een werknemer voorzichtig en kiest hij/zij vaak voor financiële zekerheid en zal niet zo snel ontslag nemen. De voorspellingen op de arbeidsmarkt geven aan dat goed opgeleid personeel over een paar jaar steeds moeilijker binnen te halen wordt, en nog moeilijker om te behouden. Retentiemanagement wordt een belangrijk onderwerp voor de afdeling HR binnen uw organisatie. Er bestaan allerlei methoden en visies over hoe je dit het beste aan kunt pakken. Als loopbaanbegeleider en personal coach hanteer ik de ABC+W2 formule: een eenvoudige formule voor tevreden werknemers.

Goed voelen

Om ervoor te zorgen dat medewerkers niet gaan twijfelen over hun baan, is het belangrijk dat zij zich op hun plaats voelen binnen de  organisatie. Dit heeft betrekking op allerlei facetten. Uiteraard binnen de functie die zij uitoefenen, maar ook binnen de organisatiecultuur en met collega’s onderling. Naast tevredenheid en plezier haalt een werknemer een goed gevoel uit het kunnen leveren van toegevoegde waarde. Niet eenmalig, maar continu. Als organisatie kun je actief bijdragen aan dit gevoel. Met de juiste begeleiding kun je ervoor zorgen dat medewerkers zich beter voelen over hun werk. Door inzicht te geven en loopbaanontwikkeling te stimuleren bijvoorbeeld. 

retentiemanagement volgens ABC+W2 methode

 

De ABC+W2 formule

Voor mijn werk als loopbaanbegeleider heb ik een eigen, unieke methode ontwikkeld voor loopbaancoaching. ABC+W2 = Autonomie, Betrokkenheid, Competentie +2xWaardering (extern en intern).Deze formule heb ik gebaseerd op een aantal bewezen inzichten en modellen en uiteraard mijn eigen praktijkervaring. Mijn uitgangspunten zijn bovenal het koersonderzoek van Hoogendijk, de kernkwadranten van Daniel Ofman, de inzichten van Stephen Covey en zelfbeschikkingstheorie, ontwikkeld door Edward L. Deci en Richard M. Ryan. Mijn methode is er vooral op gericht meer plezier in het werk te hebben en te beleven. Resultaat is dat de werknemer minder snel de behoefte zal voelen om bij een ander te werken. U bindt hiermee dus uw medewerker.

Autonomie

Dit is de capaciteit van een rationeel individu of bestuur om eigen verantwoorde beslissingen te nemen. Binnen een bedrijf dient volgens bepaalde bedrijfsregels en richtlijnen gehandeld te worden, waarbij de werknemer verantwoording aflegt bij zijn/haar leidinggevende. Hoeveel ruimte krijgt een werknemer om de functie en de werkzaamheden op een eigen manier in te vullen? Is deze ruimte in overeenstemming met de vaardigheden en de verantwoording van die medewerker? Het is belangrijk om als organisatie en leidinggevende een begeleidende rol te spelen. Let er echter op dat je de werknemer ook voldoende vrij durft te laten. Een hoger opgeleide heeft een grotere mate van verantwoordelijkheid, zelfstandigheid en eigen inzicht. Geef hem/haar de kans om met nieuwe ideeën te komen. Pas als organisatie de mate van autonomie aan op de persoon, niet op de functie of afdeling.

Betrokkenheid

Betrokkenheid kent veel kanten en is een onmisbaar onderdeel voor het creëren en hebben van een goed gevoel bij de werknemer. Voelt de werknemer zich betrokken bij de organisatie en voelt hij/zij zich op zijn plaats binnen de organisatiecultuur? Betrokkenheid bij collega’s is een zeek belangrijk aspect voor plezier op het werk. Heeft de persoon veel contact met collega’s? In hoeverre helpt hij/zij een collega met een zakelijk- of privéprobleem? Voelt de medewerker zich betrokken bij de producten of diensten waarmee hij/zij te maken heeft? Indien relevant, in hoeverre is er betrokkenheid van de werknemer naar derden, zoals klanten of leveranciers? Betrokkenheid staat synoniem voor interesse. Merk je dat de betrokkenheid minder wordt, dan kun je er vanuit gaan dat de interesse ook aan het wegvloeien is.

Competentie

Bij de sollicitatieronde zijn de competenties al getoetst aan de functie op basis van beschikbare gegevens op dat moment. Eenmaal aangenomen en aan het werk moet de werknemer zich in de praktijk bewijzen. Zeker in het begin is het belangrijk dat de organisatie zorgt voor een goede begeleiding. De intensiteit en mate van begeleiding is persoonsgebonden. Probeer hierbij te letten op de volgende aspecten: In hoeverre kan de werknemer de werkzaamheden met zelfvertrouwen aan? Wordt de werknemer voldoende geprikkeld in de functie? Is er ruimte voor persoonlijke ontwikkeling? Sluiten persoonlijke vaardigheden en de functieonderdelen perfect op elkaar aan, dan zal de werknemer veel plezier beleven aan de uitvoering ervan.

Waardering (extern en intern)

De meest voor de hand liggende externe waardering is natuurlijk geld. Uiteraard is een marktconforme beloning belangrijk en kan een salarisverhoging tot tijdelijke tevredenheid leiden, maar het ultieme bindingsmiddel is het al lang niet meer. Aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en een goed salaris zijn slechts de basis en moeten gewoon goed geregeld zijn. Minstens zo belangrijk is de waardering die de werknemer voelt binnen het bedrijf, door collega’s, de leidinggevende en externe contacten. Naast de externe waardering, is er ook de interne waardering. Voelt de werknemer zingeving bij zijn/haar taken? Vindt hij/zij dat door eigen toedoen voldoende positieve bijdrage geleverd kan worden? Deze laatste vragen spelen zeker bij hoger opgeleiden een belangrijk rol in de mate van een tevreden en goed gevoel.

[box type=”info” style=”rounded”]Deze blog heeft het binden en boeien van personeel als thema. Klik op de hyperlink als u nog andere blogartikelen met dit thema wilt lezen.[/box]
Download voor meer informatie mijn whitepaper ‘Wat boeit en bindt professionals’. Dit blog is geschreven door Johan ter Borgh. Johan is eigenaar en oprichter van Ter Borgh Coaching en vanuit zijn dagelijkse praktijk als loopbaanbegeleider geïnteresseerd in alles wat professionals bindt en boeit.’
2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.