Categorie Lectuur (retentie-management.com)
Binden en boeien in middelgrote bedrijven

Binden en boeien in middelgrote bedrijven. Hoe kan een middelgroot bedrijf medewerkers binden en boeien wanneer er intern geen of beperkte (verticale) doorgroeimogelijkheden zijn?

Rond deze vraag werkte de denktank “Slimmer Scholen” die hun mosterd haalden bij een installatietechnisch middenbedrijf dat een antwoord zocht. De resultaten, die zijn vastgelegd in de PDF binden en boeien van medewerkers, zijn geijkt en toegespitst op soortgelijke bedrijven. Werk jij ook voor een middelgroot bedrijf? Dan ben ik zeer benieuwd of je gelijkenissen of juist verschillen waarneemt. Laat dan zeker een reactie na!

De kern van binden en boeien in middelgrote bedrijven

De kern van binden en boeien in een middelgroot bedrijf is 1) aan de slag gaan met alle medewerkers, 2) medewerkers met verschillende aantrekkelijke facetten uit de organisatie boeien en daarmee binden en 3) dit niet alleen benaderen vanuit instrumenten of procedures, maar juist vanuit de dialoog.

Deze 3 punten lijken mij evident. Een middelgroot bedrijf heeft nu eenmaal minder personeel dan een groot bedrijf en kan daardoor haar aandacht focussen op alle medewerkers. Een kleine nuance wordt door het tweede punt aangebracht. Maar de echte kracht van een middelgroot bedrijf ligt in het derde punt. Medewerkers ervaren nog al eens het gevoel een nummertje te zijn wat hen ongelukkig kan maken. Middelgrote bedrijven kunnen hier dus echt het verschil maken evenals de medewerkers.

De elementen van binden en boeien in middelgrote bedrijven

De belangrijkste conclusie uit de denktank was dat het binden en boeien van medewerkers in een middelgroot bedrijf nodig is om bedrijfsdoelen veilig te stellen. Om daarin te slagen zijn 6 elementen van cruciaal belang. Deze zijn: cultuur, bedrijfsbeleid, organisatiestructuur van het bedrijf, wijze van leidinggeven, loopbaanmogelijkheden en de arbeidsvoorwaarden.

Ik vraag me af in welke mate deze elementen anders zijn voor grote of juist kleine bedrijven? De tips die in de PDF staan zijn maken dit verschil niet meteen duidelijk.

De 4 stappen van binden en boeien in middelgrote bedrijven

Middelgrote bedrijven weten op welke elementen zij zich moeten focussen en hebben daarbij een resum tips en tricks gekregen. Het is tijd om echt te beginnen met binden en boeien. De denktank onderscheidt hier 4 verschillende stappen.

Stap 1: zorg voor betrokkenheid van directie en leiding.

Stap 2: houd een medewerkertevredenheidsonderzoek.

Stap 3: voer individuele gesprekken met alle medewerkers over hun ambities en die van het bedrijf.

Stap 4: formuleer op basis van 2 en 3 verbeterpunten voor de organisaties en persoonlijke ontwikkelingsplannen voor de medewerkers.

Ik vraag me af of middelgrote bedrijven hier de nodige resources voor hebben? De tijdsinvestering om onderzoeken te houden plus de bijbehorende gesprekken zijn bijzonder tijdrovend en arbeidsintensief. Los van dit gegeven ben ik het wel eens dat dit moet gebeuren in een middelgroot bedrijf of niet. Moeten zij dan gebruik maken van externe specialisten of houden zij dit best intern?

De mening van Lodi Planting

De PDF staat vol met handige tips en tricks om medewerkers in middelgrote bedrijven te binden en boeien. Het enige waar ik mee blijf zitten is: wanneer is een bedrijf middelgroot? Of anders gezegd: in welke mate verschilt het binden en boeien van medewerkers in middelgrote bedrijven van het binden en boeien in grote of juist kleine bedrijven. Bestaan er universele elementen die altijd en overal gelden als het gaat over het binden en boeien van medewerkers?

Deze blog heeft het binden en boeien van personeel als thema. Klik op de hyperlink als u nog andere blogartikelen met dit thema wilt lezen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.