Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)
Bevlogenheid en Het Nieuwe Werken

Krijn Nagtzaam van 365 ziet Het Nieuwe Werken als een visie om werken effectiever, efficiënter maar ook plezieriger te maken voor zowel organisatie als medewerker. Een visie die wordt gerealiseerd door de medewerker centraal te stellen en hem de gelegenheid te geven – binnen bepaalde grenzen – plaats- en tijdonafhankelijk te werken. Het sleutelwoord hierbij is bevlogenheid oftewel het ‘plezieriger maken’ van werken. Dit vind ik ook Marianne Schutten die onlangs nog 4 tips om werknemers te empoweren deelde.

Bevlogenheid moet centraal staan bij Het Nieuwe Werken

Een bevlogen werknemer staat niet alleen centraal bij Het Nieuwe Werken maar ook bij retentiemanagement. Dit heb ik al proberen duidelijk te maken in de blog Het binden en boeien van Het Nieuwe Werken. Hoewel de nadruk daar lag op het kantoor als bindende factor in plaats van op de bevlogenheid van het personeel. In elk geval zijn we het er over eens dat bevlogenheid en Het Nieuwe Werken elkaar op meerdere manieren versterken, wat uiteindelijk ook het strategisch retentiebeleid ten goede komt.

“Energieke en toegewijde mensen zijn meer bevlogen en daardoor productiever. Het gaat toch ook om geld verdienen. En doordat ze doen wat ze leuk vinden, werken bevlogen werknemers hard, ook na hun 65e en zijn ze duurzaam inzetbaar.”

Hoe verhoudt bevlogenheid zich t.o.v. Het Nieuwe Werken?

Helaas blijkt uit onderzoek dat maar slechts 20% van de Nederlandse werknemers echt bevlogen is. Bevlogenheid wordt hier gedefinieerd als

“een combinatie van je persoonskenmerken, de energiebronnen en de stressbronnen in je werk, en die uiten zich in vitaliteit en toewijding.”

Deze bevlogenheid komt het best tot zijn recht in een omgeving waar een zekere vorm van vrijheid heerst. Niet iedereen is namelijk gebaat met een baas of bazin die bij elke e-mail die je verstuurt over je schouder mee staat te kijken. Dat is precies waar Het Nieuwe Werken voor staat.

Bevlogenheid, Het Nieuwe Werken en de levensfasen!

Een voetnoot die Nagtzaam hierbij plaatst is dat er wel rekening gehouden moet worden met de verschillende levensfasen (is verschillend dan generaties!). Dit impliceert dat er vanuit de persoon moet worden gehandeld in plaats van iedereen over één kam te scheren. Organisaties zouden sowieso veel meer op maat gemaakt moeten worden. Gelukkig beseffen zij dit ook stilaan getuige ook het langzaamaan integrerende strategische cafetariaplan en de opkomst van Het Nieuwe Werken wat per definitie op maat gebracht is.

Wat veroorzaakt bevlogenheid (of juist niet)?

Naast de levensfase moet een organisatie ook rekening houden met de oorzaak van bevlogenheid. Welke factoren geven energie en welke stress? Organisaties kunnen deze factoren op verschillende manieren achterhalen. In het vliegwielmodel van J.J. Phillips is dat de derde stap. Doordat Het Nieuwe Werken materie is, dat op maat gemaakt is, kan dit een zeer tijdrovende taak zijn. Juist omdat de iedereen een eigen waarheid of oorzaak heeft die een organisatie moet achterhalen. Hoewel ik het zeer belangrijk acht dat daar toch tijd in wordt gestopt vinden organisaties in de blog de 7 meest voorkomende redenen van vertrek toch een shortcut.

De link met retentiemanagement

Als organisaties hier op inspelen en waken voor solisme dan zullen de werknemers veel productiever zijn. Dat is het doel van een strategisch retentiebeleid en van Het Nieuwe Werken. Het doel mag echter niet ten koste gaan van alles zegt ook Nagtzaam. Een logische vervolgvraag die Nagtzaam stelt is: hoe implementeer je Het Nieuwe Werken op basis van bevlogenheid? Nagtzaam geeft in het artikel niet echt antwoord op deze vraag dus ik opper voor een strategisch retentiebeleid dat rekening houdt met de levensfasen, Het Nieuwe Werken en uiteraard ook de bevlogenheid. Al lijken deze elementen automatisch te worden geïntegreerd dankzij het vliegwielmodel bij retentiemanagement anno 2011.

Wat zijn jullie ideeën hieromtrent? #durftevragen

[box type=”info” style=”rounded”]Deze blog heeft de bevlogenheid van medewerkers als thema. Klik op de hyperlink voor de beste blogartikelen over bevlogenheid?[/box]

(Ik heb mijn inspiratie hier vandaan gehaald)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.