Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)
Betere beloning voor de beste prestaties

Het laatste onderzoek dat ik van Mercer had gelezen ging over de tevredenheid binnen jouw organisatie. Maar Mercer heeft een nieuw onderzoek gepresteerd dat gaat over een verhoging van het beloningsbudget in 2012 zodat de werknemers met meer rendement meer salaris kunnen krijgen. Maar geld motiveert toch niet?

Motiveert geld toch?

Maandag schreef ik dat een loonopslag vooral wordt gebruikt om een vroegtijdig vertrekt te verhinderen. Geld werd hier dus als motivator gebruikt. Het nieuwe onderzoek van Mercer voegt daar nu een nuance aan toe.

“Bij één op de acht bedrijven is ook een andere ontwikkeling te zien: daar krijgt een kwart van de medewerkers geen loonsverhoging, omdat bij hen de prestaties achterblijven.“

Is dat niet altijd het uitgangspunt van performance management of een strategisch beloningsmanagement?

meerpresteerders krijgen hogere beloning

Maar goed diegene die het best presteren, en het meeste bijdragen aan het organisatieresultaat, zullen hiervoor meer beloond worden. Een strategisch retentiebeleid focust zich sowieso al op deze groep van talentvolle werknemers, maar ik vraag me af of geld hierbij wel het juiste middel is.

de intrapreneur en prestaties

Bas van de Haterd schreef dat de intrapeneur niet bestaat. Een intrapeneur is iemand die ondernemend gedrag vertoond maar wel in loondienst is. Hier is van de Haterd het dus niet mee eens. Maar stel dat de intrapreneur wel bestaat. Zou deze persoon beter gaan presteren of andere beslissingen nemen als er een beter (lees: hogere beloning) tegenover staat. Als dat het geval is dan vind ik het een slechte intrapeneur, ondernemer of werknemer. Elke werknemer zou moeten handelen alsof het zijn/haar eigen business is, dan speelt geld geen issue.

Hoe kijk jij naar de kwestie geld en motivatie? Denk je dat geld motiveert? En vind jij dat beloning aan prestaties gekoppeld moeten worden?

 

(ik heb mijn inspiratie hier vandaan gehaald)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.