Beste Werkgevers 2013

De Beste Werkgevers van 2013. De awards zijn verdeeld.

De 100 Beste Werkgevers van 2013 zijn bekend. Deze awards werden op 8 oktober 2013 uitgereikt in het De La Mar Theater te Amsterdam. Deze prestigieuze titel werd dit jaar voor de 13de keer uitgereikt. Hieronder vindt u de winnaars van dit jaar terug. In latere artikelen krijgt u ook een uitgebreid sfeerverslag van het middag vullende programma dat na het lunchbuffet begon.

De 7 geheimen van Beste Werkgevers

Alle 100 Beste Werkgevers van 2013 hebben bevlogen medewerkers. Bedrijven die goed werkgeverschap nastreven weten dat zij hun personeel centraal moeten zetten. Dat is echter niet het geheim van Beste Werkgevers. Guido Heezen deelde zijn 7 geheimen van Beste Werkgevers met het publiek. Welke dit zijn leest u in het uitgebreide sfeerverslag.

Jaap Peters over HRM in transitietijd

Voordat de Beste Werkgevers van 2013 werden bekendgemaakt kreeg Jaap Peters, als keynote spreker, het woord. Hij leerde ons in korte tijd anders denken over essentiële elementen van HR en goed werkgeverschap. De titel van de keynote ‘HRM in transitietijd’ was op zijn minst goed gekozen.

De Beste Werkgevers van 2013

Na een korte pauze was het tijd voor de uitreiking van de Beste Werkgever Awards van 2013. Er waren twee categorieën (grootste stijger / grootste tevredenheid) en een variabele ( meer / minder dan 1000 medewerkers). In totaal werden er dus 4 awards uitgereikt. Van de 312 organisaties die meededen en nadat de stemmen van 200.000 medewerkers waren geteld zijn dit de Beste Werkgevers van 2013.

Nedmag winnaar grootste stijger tot 1000 medewerkers

In de categorie grootste stijger van de algemene tevredenheid tot 1000 medewerkers is NEDMAG uitgeroepen tot de winnaar.

Scania winnaar grootste stijger meer dan 1000 medewerkers

In de categorie grootste stijger van de algemene tevredenheid met meer dan 1000 medewerkers is SCANIA uitgeroepen tot de winnaar.

Urenco winnaar grootste tevredenheid tot 1000 medewerkers

In de categorie grootste tevredenheid tot 1000 medewerkers is Urenco uitgeroepen tot de winnaar.

KLM winnaar grootste tevredenheid met meer dan 1000 medewerkers

In de categorie grootste tevredenheid met meer dan 1000 medewerkers is KLM uitgeroepen tot de winnaar.

De feestelijke afsluiting

Door de feestvreugde heen deelden de winnaars hun geheimen van goed werkgeverschap met het publiek. Welke dit zijn wordt in een volgend artikel met jullie gedeeld. De feestelijke afsluiting was de cabaretier Coen Jutte die op zijn manier de hoogtepunten nog eens samenvatte. De echte feestelijke afsluiting was de borrel nadien!

Bedankt Effectory en Intermediair voor de fantastische en goed georganiseerde middag. Een welgemeende proficiat aan de Beste Werkgevers van 2013 en tot volgend jaar!

7 antwoorden
 1. 91engagement
  91engagement zegt:

  Je hebt gelijk Lodi, werkgevers die in deze lijst staan hebben absoluut reden om blij en trots te zijn.

  De Nederlandse staat mag blij zijn met deze jaarlijkse prijs.

  Ik ben als employee engagement consultant blij met de aandacht die werkgeverschap krijgt.

  Niets dan lof voor de BW-verkiezing.

  Wel moet ik zeggen dat ik twee medewerkers van deze toplijst in mijn vriendenkring heb. Beiden overigens zeer ontevreden over hun werk. (wellicht onterecht en/of uitzonderingsgevallen)
  En daar kom je juist bij het punt waarin engagement het verschil maakt:
  Het gaat niet alleen om wat je krijgt van je werkgever, het gaat er ook om wat je kwijt kan bij je werkgever (in geval van deze twee mensen).
  Wordt dit element meegenomen in de weging van de de deelnemende bedrijven?

  Tevredenheid en engagement zijn niet met elkaar te vergelijken, maar lopen wel in elkaar over.
  Het is goed om te zien dat de onderzoekers hun best doen om betrokkenheid en bevlogenheid mee te nemen.
  Sprak gisteren overigens HR-manager top 10 <1000 en zij had nog nooit van het onderwerp employee engagement gehoord… Sluit ik me aan bij jou Lodi; er is nog veel ruimte bij (top)werkgevers om beter te presteren, efficienter te organiseren en te engagen.

  Beantwoorden
 2. Guido Heezen
  Guido Heezen zegt:

  Een tevreden medewerker hoeft nog geen bevlogen medewerker te zijn. Hier heb je absoluut gelijk in! Tevredenheid is een meer passieve status en een tevreden medewerker die de hele dag op de rand van z’n bureau tevreden zit te zijn en de hele dag zit te kletsen met een andere hele tevreden medewerker is nog geen goed nieuws voor de organisatie.

  Gelukkig zien we dat organisaties die goed scoren in het Beste Werkgevers onderzoek in de regel óók bijzonder goed scoren op bevlogenheid en betrokkenheid. Er glippen dus bijzonder weinig organisaties doorheen. Het is overigens wél een reden voor ons om nu (en dus ook vanaf BW2014) te werken met een Beste Werkgevers score, waarin de belangrijkste elementen zitten van bevlogenheid, betrokkenheid en tevredenheid.

  Beantwoorden
 3. 91engagement
  91engagement zegt:

  Geweldig dat goed werkgeverschap zo onder de aandacht gebracht wordt.

  Wat ik minder begrijp, is dat werkgevers zo trots zijn op hun medewerkertevredenheid score. Immers, onderzoek heeft nog geen verband kunnen leggen tussen ’tevredenheid’ en het succes/kwaliteit/winst van organisaties.
  Ten tweede zijn tevreden medewerkers niet per definitie ook engaged medewerkers. Onderzoek heeft uitgewezen dat engaged medewerkers wel direct invloed hebben op het succes van organisaties.
  Ten derde zijn tevredenmedewerkers tevreden en wensen ze ook graag tevreden te blijven. Dit betekent er minder ‘heilige onrust’ in hen te vinden is, ze dus minder open staan en bezig zijn met innovatie.
  Meer over tevredenheid vs engagement in deze prezi: http://prezi.com/1dog2yoez1od/engagement-vs-tevredenheid/

  Wat is jouw visie hier op Lodi?

  Beantwoorden
  • Lodi Planting
   Lodi Planting zegt:

   Dank je wel Sander voor je kritische reactie. Altijd goed!

   Ik begrijp wat je aangeeft met al je punten, maar ik begrijp ook dat werkgevers wel blij zijn met hun scores.

   Jij leest (net als ik) veel onderzoeken over deze thematieken, maar niet iedere werkgever heeft diezelfde kennis. Zij weten bijvoorbeeld niet dat er geen verband kan worden gelegd tussen de elementen die jij aanhaalt.

   Maar zelfs als zij dat wel zouden weten, dan mogen zij nog steeds blij zijn met hun scores. Uiteindelijk is het een prijs dat medewerkers geven aan hun eigen organisatie. Dat betekent dat zij trots zijn op hun organisatie. De meerwaarde van bijvoorbeeld de Beste Werkgever titel 2013 kan dus ook positieve invloed hebben op het aantrekken en behouden van (nieuwe) medewerkers. Iets waar ik als organisatie zeer trots gebruik van zou maken!

   Kortom tevreden medewerkers bieden ook voordelen net als geëngageerde medewerkers. Daar komt bij dat tevreden medewerkers ook geëngageerde medewerkers kunnen worden of zie ik dat verkeerd?

   Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] en KLM zijn uitgeroepen tot de Beste Werkgevers van 2013. Hier aan voorafgaand vertelde werden ons de 7 geheimen van de Beste Werkgevers met een toevoeging […]

 2. […] maand zijn Urenco en KLM uitgeroepen tot de Beste Werkgevers van 2013 in Nederland. Voorafgaand gaf Guido Heezen swingend de 7 geheimen van Beste Werkgevers prijs. Neen, het is geen […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.