Categorie Actualiteit (retentie-management.com)

De beste artikelen van deze week! (41)

Retentie-management.com is het onafhankelijk kennisplatform over het binden en boeien van personeel. Dit betekent dat wij u op de hoogte houden van alles wat er reilt en zeilt op het gebied van retentiemanagement.

Daarom hebben wij de categorie actualiteit in het leven geroepen. Hier leest u de meest prikkelende, originele en/of aansprekende artikelen die de redactie deze week onder ogen is gekomen.

De artikelen van deze week:

> Minister De Coninck maakt opnieuw werk van anoniem solliciteren. Er komen concrete voorstellen om anoniem solliciteren mogelijk te maken en om werkgevers te verplichten een motivatie op te geven waarom een kandidaat werd afgewezen. Dat anoniem solliciteren weer op de kaart komt heeft te maken met een negatieve houding van werkgevers ten opzichten van bepaalde doelgroepen. Het anoniem solliciteren biedt hier geen optie voor. Wel ben ik een groot voorstander voor een verplichte motivatie. Dit is goed voor werkgevers en hun Employer Branding, maar ook voor de sollicitanten. Zo kunnen zij o.a. werken aan hun CV.

[box type=”info” style=”rounded”]In de bibliotheek vindt u boeken, scripties en een MBA. In de kennisbank krijgt u toegang tot e-books, onderzoeken, trendrapporten en whitepapers. [/box]

> 10 employees want more than a raise. Contrary to popular belief, employees value many things more than the amount of money they’re being paid.  If they’re treated right, employees will not only work for less, they’ll be happier and more productive as they do so. De tien punten die worden aangehaald zijn bijna allemaal klassiekers! 

> Beste baas, doe iets aan die heersende burn-outboom. We werken ons kapot en willen meer dan geld in ruil. Feedback van bovenaf, bijvoorbeeld. Erika Van Tielen (30) werkte als redactrice en presentatrice voor VRT (Ketnet, Studio Brussel, ‘Vlaanderen Vakantieland’), VMMa (Q-music, omroepster) en Acht (Humo’s Rock Rally Rapport). Het zou wel eens kunnen gaan tellen als meer en meer Bekende Vlamingen (BV’s) naar buiten komen met soortgelijke verhalen. Hopelijk komt het item dan op de agenda van de overheid, maar ook op die van HR professionals. Burn-out is helaas een hot item.

[box type=”tick” style=”rounded”] Er zijn veel aanbieders en leveranciers die u hierbij kunnen helpen. Bekijk het overzicht met aanbieders in uw land. [/box]

> HR loopt risico overbodig te worden. Al meer dan vijftien jaar woedt de discussie over HR als businesspartner. Als het vakgebied nu niet snel wakker wordt, bestaat er een reële kans dat bedrijven besluiten zonder HR te kunnen. Dit is een pijnlijke ontwikkeling. HR professionals moeten beter hun toegevoegde waarde kunnen aantonen, maar ik geloof niet dat HR professionals met uitsterven zijn bedreigd. Bedrijven blijven met mensen werken. Het ‘ergste’ dat kan gebeuren is dus dat HR op een andere manier ingevuld gaat worden, maar wie kan daar op tegen zijn? 

> Loyaliteit is ver te zoeken bij crisisgeneratie. ‘Oh ik zie het al, ze heeft l’amour nodig.’ De fietsenmaker houdt mijn fiets vast bij het stuur en schudt zachtjes. Het is net alsof ik in de spreekkamer van een huisarts ben. Mijn klacht is: alles rammelt. Als ik fiets maak ik zo’n kabaal dat degene met wie ik samenrij me niet kan verstaan. ‘Laat haar maar een nachtje bij ons logeren, morgen is ze opgeknapt.’ Loyaliteit is een wederzijds begrip en moet van twee kanten komen. Nu lijkt het alsof de nieuwste generatie niet loyaal kan zijn. Bedrijven moeten zichzelf blijven ontwikkelen en meegaan met de nieuwe ontwikkelingen. Het is tijd voor een nieuwe balans. Een balans die uitgaat van gedreven en gemotiveerde medewerkers in relatie met de wensen van deze nieuwe generatie. 

[box type=”info” style=”rounded”]Lees meer artikelen over de loyaliteit van medewerkers. [/box]

> Er bestaan 2 soorten geluk, maar de één is superieur. De twee types zijn: Eudemonistisch welzijn is geluk dat geassocieerd wordt met een gevoel van betekenis of richting in ons leven. Hedonistisch welzijn is geluk dat het gevolg is van bepaalde stimuli (zoals zelfbelonende consumptie). Doe er je voordeel mee (ook als organisatie zijnde)! ;-)

[box type=”info” style=”rounded”]Lees meer over het binden en boeien van medewerkers.[/box]

> De drie P’s van innovatie bij Telenet. Performance, potentieel en passie. Dat zijn de drie P’s die bij Telenet leiden tot innovatie op de werkvloer. Binnen Telenet wordt er heel wat gedaan rond innovatie in relatie met het binden en boeien van medewerkers. Wat doet uw organisatie om uw medewerkers te betrekken en te laten innoveren?

> Trend Class: The Future of Work. 10th September 2013 we organised a trend class on the future of work. By sketching the characteristics of both Generation Y and Generation Z, we discussed how to recruit, motivate and bond with young employees. A one-day training for everybody with an interest in human capital. Een mooie presentatie dat inzicht geeft in de laatste trends.

[box type=”info” style=”rounded”]Koop het e-book: het managen van uitstroom als een Beste Werkgever.[/box]

> Hewlett-Packard doet een Yahoo: kom terug naar het kantoor. “All hands on deck” Met een memo van die strekking roept de directie van Hewlett-Packard het personeel weer terug naar kantoor. Dat doet denken aan een ander technologiebedrijf dat ooit goede tijden kende en recentelijk al het personeel weer naar kantoor riep. Met HP gaat het niet goed. Dus moet het engagement van de medewerkers omhoog en dat doen ze door 29.000 mensen te laten afvloeien. Ohja, en door hun autonomie en verantwoordelijkheid weer af te nemen, want de medewerkers worden weer op het (te controleren) kantoor verwacht. 

> Are we wasting our time on employee engagement? The issues that seem to always pop up are: Just what is “engagement,“ because no one seems able to define it very well; and, Even if we can figure out how to define it, what is the benefit of improved employee engagement, anyway? Volgens mij hebben voldoende onderzoeken o.a. Gallup aangetoond dat de voordelen van geëngageerde medewerkers overtuigend zijn. Voor zij die twijfelen raad ik aan een abonnement te nemen op de kennisbank

[box type=”info” style=”rounded”]Heeft u zelf een leuk en/of interessant artikel gelezen? Reageer hieronder![/box]

Wilt u nog meer lezen?

Dit waren de beste artikelen van deze week in het nieuws. Voortaan alle artikelen in uw inbox ontvangen? Schrijf u in op de nieuwsbrief. U krijgt dan 3 cadeaus. Op zoek naar meer informatie? Bekijk het archiefLaat uw e-mailadres achter en snuffel in de bibliotheek of word lid en krijg toegang tot de kennisbank en het forum. Elk lid krijgt ook flinke kortingen op activiteiten georganiseerd door de academie. Klik op de hyperlink als u een aanbieder of leverancier bent.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.