Categorie Actualiteit (retentie-management.com)

De beste artikelen van deze week! (36)

Retentie-management.com is het onafhankelijk kennisplatform over het binden en boeien van personeel. Dit betekent dat wij u op de hoogte houden van alles wat er reilt en zeilt op het gebied van retentiemanagement.

Daarom hebben wij de categorie actualiteit in het leven geroepen. Hier leest u de meest prikkelende, originele en/of aansprekende artikelen die de redactie deze week onder ogen is gekomen.

De artikelen van deze week:

> Focusing on the real purpose of employee engagement. It really is as simple as that – helping employees answer the questions of purpose: “Where do I fit? Is what I’m doing important to others?” Ik geloof net als Derek Irvine dat het krijgen van een identiteit zeer belangrijk is. Zowel voor de organisatie als voor medewerkers. In Nederland en België kan dit worden vergeleken met identiteitsmarketing

[box type=”info” style=”rounded”]In de bibliotheek vindt u boeken, scripties en een MBA. In de kennisbank krijgt u toegang tot e-books, onderzoeken, trendrapporten en whitepapers. [/box]

> 3 ways employees can drive their own engagement. Whose job is it to increase employee engagement? Dit artikel laat (net als een ander artikel in deze lijst) dat zelfleiderschap belangrijk is. Er is sprake van een gedeelde verantwoordelijkheid.

> Goede werksfeer voorkomt verzuim. Een goede werksfeer is cruciaal voor ieder bedrijf. Dat betekent onder meer dat mensen respectvol met elkaar omgaan. De aanpak op ongewenste situaties, zoals pesten of agressie, legt u vast in een wettelijk verplicht beleid Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA). Zo is voor iedereen duidelijk wat binnen uw organisatie wel en niet wordt geaccepteerd. Waar dit PSA beleid aan moet voldoen heeft 365 prachtig samengevat.

[box type=”tick” style=”rounded”] Er zijn veel aanbieders en leveranciers die u hierbij kunnen helpen. Bekijk het overzicht met aanbieders in uw land. [/box]

> De engagement manager. Is bevlogenheid eigenlijk wel te managen? Door de crisis zien we dat steeds meer bedrijven, in hun pogingen om meer te doen met minder mensen en middelen, druk zetten op medewerkers om bevlogen te zijn. Dit roept de vraag op: “is bevlogenheid wel te managen en kun je van medewerkers eisen of afdwingen dat ze bevlogen zijn? Guido Heezen beschrijft de verschillende aspecten van bevlogenheid in meerdere contexten en besluit dan dat organisaties zeer moeten oppassen bij het managen van bevlogenheid. Organisaties moeten vooral waken over het eenrichtingsverkeer. Dat terwijl bevlogenheid tweerichtingsverkeer is.

[box type=”info” style=”rounded”]Lees meer artikelen over bevlogenheid en bevlogen medewerkers.[/box]

> 50 tips voor meer productiviteit, plezier en energie. Zijn er aan het einde van jouw dag slechts 3 van de 10 to-do items doorgestreept? Of ben je niet eens toegekomen aan het maken van een to-do lijst? De tips van Business Bootcamp zijn niet allemaal eye-openers, maar zijn wel allemaal zeer bruikbaar en nuttig.

> Vergroot de betrokkenheid van medewerkers tijdens vergaderingen. Hoe zorg je dat je medewerkers meer betrokken raken bij vergaderingen en zelf ook inbreng leveren? John Koeman geeft zes adviezen. Praktische tips voor een ‘saai’ moment binnen de organisatie. Niemand vergadert namelijk graag, maar het is ‘part of the business’. Dan kun je als leidinggevende er maar beter voor zorgen dat de vergaderingen productief zijn. Dat kan dus als je de betrokkenheid weet te vergroten.

[box type=”info” style=”rounded”]Lees meer over het vergroten van het de betrokkenheid van medewerkers.[/box]

> Pak exitgesprekken meer gestructureerd aan. P&O’ers zien wel de waarde van exitgesprekken, maar de uitvoering is vaak onvoldoende. Daardoor is het in de praktijk weinig effectief. Werken met gestandaardiseerde vragenlijsten zou een goede oplossing zijn. Dit kan ik alleen maar beamen. Er zijn maar weinig organisaties waarvan ik weet dat zij consequent en adequaat exitvragenlijsten gebruiken in combinatie met exitgesprekken. Toch zou iedere organisatie zijn uitstroom moeten managen als een Beste Werkgever.

[box type=”info” style=”rounded”]Koop het e-book: Manage uw uitstroom als een Beste Werkgever. Surf ook eens www.exitgesprek.be voor een overzicht van de vragenlijsten en diensten.[/box]

> Ondersteun uw medewerkers bij zelfleiderschap.Wat is uw visie op leiderschap? Hoeveel ruimte biedt uw organisatie voor zelfsturing en eigen verantwoordelijkheid? Hoe kunt u medewerkers beter ondersteunen bij zelfleiderschap? Zelfleiderschap wordt steeds belangrijk, ook bij het binden en boeien van personeel. De verantwoordelijkheid ligt immers nooit 100% in het bakje van een organisatie. Of anders gezegd: medewerkers zelf zijn ook 100% verantwoordelijk voor hun eigen toekomst, inzetten van passies en talenten, etc.

Meeste bestuurders verdienen geen loyaal personeel. Werkgevers moeten niet klagen over gebrek aan loyaliteit bij werknemers. Niet alleen hebben zij zelf een einde gemaakt aan het concept van levenslange werkrelaties, topmanagers zijn zelf ook vaak de eerste die bereid zijn om over te stappen naar een andere organisatie. Een ander argument wat ik graag nog zou willen toevoegen is dat zij hun personeel vaak niet als belangrijkste asset behandelen en hier dus niet naar handelen. Organisaties/Bestuurders die dat niet doen verdienen inderdaad geen loyaal personeel. Organisaties moeten ook in economisch moeilijke tijden hun personeel op handen dragen!

> 5 redenen waarom de lijnmanager de belangrijkste persoon is. De lijnmanager die een vacature te vervullen heeft, is belangrijker dan de CEO van een organisatie. Hij of zij is als de uitsmijter van een nachtclub die beslist wie er wel of niet binnen mag komen. Het werven en selecteren van nieuwe medewerkers is een zeer belangrijk onderdeel binnen een organisatie. Maar ook bij het binden en boeien van personeel. In feite wordt hier de basis gelegd voor de rest van de gezamenlijke tijd. Het is ook de eerste kennismaking met de cultuur van de organisatie dat vroegtijdig en onvrijwillig personeelsverloop in de hand kan werken. Een slecht werving- en selectiebeleid kost een organisatie daarom veel geld. 

[box type=”info” style=”rounded”]Heeft u zelf een leuk en/of interessant artikel gelezen? Reageer hieronder![/box]

Wilt u nog meer lezen?

Dit waren de beste artikelen van deze week in het nieuws. Voortaan alle artikelen in uw inbox ontvangen? Schrijf u in op de nieuwsbrief. U krijgt dan 3 cadeaus. Op zoek naar meer informatie? Bekijk het archiefLaat uw e-mailadres achter en snuffel in de bibliotheek of word lid en krijg toegang tot de kennisbank en het forum. Elk lid krijgt ook flinke kortingen op activiteiten georganiseerd door de academie. Klik op de hyperlink als u een aanbieder of leverancier bent.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.