Categorie Actualiteit (retentie-management.com)

De beste artikelen van deze week! (35)

Retentie-management.com is het onafhankelijk kennisplatform over het binden en boeien van personeel. Dit betekent dat wij u op de hoogte houden van alles wat er reilt en zeilt op het gebied van retentiemanagement.

Daarom hebben wij de categorie actualiteit in het leven geroepen. Hier leest u de meest prikkelende, originele en/of aansprekende artikelen die de redactie deze week onder ogen is gekomen.

De artikelen van deze week:

> De 7 managementdenkers van Ben Tiggelaar. Toen managementauteur Ben Tiggelaar, die we ook kennen van congressen als ‘MBA in één dag’, een jaar in de VS woonde, interviewde hij voor MT bekende managementdenkers. Hieronder een verzameling van de lessen uit de gesprekken die hij voerde, plus uiteraard de links naar de volledige interviews. Sinds ik het boek MBA in één dag van Ben Tiggelaar heb gelezen ben ik een beetje fan en werk ik aan een MBA toegespitst op het binden en boeien van personeel.

[box type=”info” style=”rounded”]In de bibliotheek vindt u boeken, scripties en een MBA. In de kennisbank krijgt u toegang tot e-books, onderzoeken, trendrapporten en whitepapers. [/box]

> Is gelijk welke job beter dan geen job? In veel organisaties leeft het idee dat het aanwerven van overgekwalificeerde sollicitanten geen goede zaak is. Overkwalificatie hoeft zeker geen louter negatieve situatie voor werkgevers en werknemers te betekenen. Meer wetenschappelijk onderzoek naar overkwalificatie is echter dringend nodig. Dit artikel brengt overkwalificatie in kaart. Hoe kijkt u naar overgekwalificeerde kandidaten? Bent u ook als de doods dat zij vroegtijdig weer vertrekken van zodra zij een beter passende opportuniteit hebben?

> Iedere organisatie wordt intermediair van personeel. Toegang wordt het nieuwe bezit. Door het zichtbaar maken van menselijk kapitaal – zoals kennis, vaardigheden en talenten – kunnen we vraag en aanbod hiervan met elkaar verbinden en optimaler benutten door het met elkaar te delen. Organisaties die de herintroductie van ruilen en delen vanuit deze nieuwe context optimaal benutten zijn de winnaars van morgen. Dit is een ontwikkeling waarin ik heel erg geloof. Ik denk dat organisaties net als mensen veel meer met elkaar moeten gaan samenwerken. Dat is de manier om te (blijven) doen wat je het liefste doet en concurrentieel te blijven. 

[box type=”tick” style=”rounded”] Er zijn veel aanbieders en leveranciers die u hierbij kunnen helpen. Bekijk het overzicht met aanbieders in uw land. [/box]

> Beste Werkgever maakt werknemer trots. De honderd beste werkgevers van Nederland zorgen ervoor dat hun werknemers trots op hen zijn. De titel van Beste Werkgever biedt organisaties een extra troef inzake hun rekruteringscommunicatie en Employer Branding. Doordat medewerkers zelf bepalen wie wel en wie niet wordt uitgeroepen tot Beste Werkgever en dat maakt het aantrekken en behouden van talentvolle medewerkers een stuk eenvoudiger. 

[box type=”info” style=”rounded”]Lees meer artikelen over Beste Werkgevers.[/box]

> Belgische bedrijven verenigen zich in Happy Organisations. Gelukkige werknemers zijn minder afwezig, performanter, loyaler en creatiever,” zegt Laurence Vanhée, de drijvende kracht achter Happy Organisations. Een leuk verhaal met een goede motivatie. Steeds meer bedrijven moeten beseffen dat geluk op het werk positieve consequenties biedt wat het bedrijf ten goede kan komen. 

> Met employee engagement pak je die 2 à 3 procent. Employee engagement is in Nederland (nog) vrij onbekend terrein. In Noord-Amerika en bij multinationals wordt hier wel al serieus beleid van gemaakt. Bedrijven die dus nu investeren in het ontwikkelen van highperforming teams, inzetten op duurzaam beleid op het verkrijgen en onderhouden van betrokken en bevlogen medewerkers pakken die paar procent voorsprong op de concurrent. Een goed artikel van Sander Oldenkamp.

[box type=”info” style=”rounded”]Lees meer over het vergroten van het (employee) engagement van medewerkers.[/box]

> Use data analytics, not guesswork, when making HR decisions. Dit artikel uit een HR analytics magazine maakt wederom duidelijk dat HR te weinig gebruik maakt van HR analytics. Dit geldt ook bij het binden en boeien van medewerkers en daarom raad ik het e-book: retentiemanagement – een ROI benadering aan.

[box type=”info” style=”rounded”]Koop het e-book: Retentiemanagement – een ROI benadering.[/box]

> War on Talents in marketing en communicatie. Juist in deze tijden is het erg slim om de talenten van marketing en communicatie professionals optimaal te benutten en die zijn er voldoende mate. Het identificeren en aanjagen van de talenten zal zeker ook een bijdrage kunnen leveren aan de economie en de veerkracht van bedrijven en merken. Maar de indruk bestaat dat de talenten van marketing en communicatie professionals maar matig benut worden door organisaties. Dit is precies waar ik al maanden voor pleit. Investeer nu in het talent van uw organisatie, want anders zullen zij weldra de organisatie verlaten. Dit is slechts een kwestie van tijd.

> Wie wordt het klantvriendelijkste bedrijf van Nederland in 2013?  MarketResponse heeft afgelopen periode weer onderzocht hoe het is gesteld met de klantvriendelijkheid van Nederlandse bedrijven. In september wordt voor de zevende maal op rij het Klantvriendelijkste Bedrijf van Nederland bekend gemaakt. Het is weer eens iets anders dan de titel van Beste Werkgever.

> Houd werknemers ook na de zomervakantie betrokken. In de zomer genieten veel werknemers van een welverdiende vakantie. Sommige van hen gebruiken die tijd om eens goed na te denken over hun werk. Voorkom dat zij uit ontevredenheid over hun loopbaan besluiten hun heil ergens anders te zoeken, door de loopbaanwensen met de werknemer bespreken. De zomervakantie is zo’n moment bij uitstek waarbij de medewerker de tijd heeft om na te denken over zijn carrière. Als de medewerker het al niet zo naar zijn heeft, dan is de kans groter dat hij door een rollercoster van emoties gaat. Een goede HR professioneel besteedt daarom extra aandacht aan de medewerkers na de zomervakantie.

[box type=”info” style=”rounded”]Heeft u zelf een leuk en/of interessant artikel gelezen? Reageer hieronder![/box]

Wilt u nog meer lezen?

Dit waren de beste artikelen van deze week in het nieuws. Voortaan alle artikelen in uw inbox ontvangen? Schrijf u in op de nieuwsbrief. U krijgt dan 3 cadeaus. Op zoek naar meer informatie? Bekijk het archiefLaat uw e-mailadres achter en snuffel in de bibliotheek of word lid en krijg toegang tot de kennisbank en het forum. Elk lid krijgt ook flinke kortingen op activiteiten georganiseerd door de academie. Klik op de hyperlink als u een aanbieder of leverancier bent.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.