Bestaat retentiemanagement wel?!

Deze week kreeg ik enkele keren “Wat is retentie management nu precies ?” op mijn bord van enkele studenten en deelnemers van trainingen. Bij die vraag krijg ik spontaan dezelfde reflexen als een andere wereldberoemde vraag: “Wat is time management ?”

Wat dat laatste betreft is het ondertussen gemeengoed geworden te stellen dat het eigenlijk niet bestaat, en dat het eerder om persoonlijk management, assertiviteit, kiezen, enzovoorts gaat.

Tegen iemand die het over retentie heeft, is het volgens mij nog niet HR-politiek correct om het antwoord te beginnen met “bestaat niet”… Vergis ik me? Anyway, het is toch verleidelijk, want bedrijven die zeer goed zijn in retentie, nemen in mijn ervaring zelden het woord retentie “management” in de mond. Begin je pas met het te managen als retentie niet meer lukt?

In mijn ervaring is het steeds een ‘mix’ van een heleboel noodzakelijke elementen die maakt dat iemand blijft of vertrekt. Bijvoorbeeld:
-goede klik met baas en collega’s;
-een redelijk loon;
-een goede sfeer binnen- én ruimer dan het team;
-goed people management;
-duidelijke en actieve loopbaanplanning voor wie die behoefte heeft;
-duidelijke en actieve professionele en persoonlijke ontwikkeling;
-zo nog tientallen punten die allemaal van belang kunnen zijn;
-tot slot “WALK THE TALK” inzake dit alles.

Gaan we al die punten nu in een grote zak steken, daarmee schudden, en het resultaat dan “retentie management” noemen? Ik noem dat liever “gezond verstand”.

Kenmerkend is trouwens dat wanneer er ergens iets in het lijstje begint te haperen, en men weet niet meteen hoe daarmee om te gaan, nogal snel HR wordt gekeken omdat “wij geen goed retentiemanagement” hebben. Dan plots is onze verloning niet concurrentieel, onze werkcultuur te veeleisend, onze worklife balans niet in orde, en blijven de persoonlijke ontwikkelingsplannen toch steeds dode letter.

Dan plots lijkt het erop alsof er een totaal nieuwe HR pompier, uit het brand moet opstaan om een dosis retentionmanagement te komen toepassen om de gefrustreerde medewerker vooralsnog in huis te houden… Zo werkt het natuurlijk niet.

Wel zou het kunnen werken, mochten HR én de business samenwerken! Aan een goede…. euh… Talentstrategie (waarom ook niet) die hen toelaat om niet enkel dagelijks goed te managen, maar ook proactief de behoeften van medewerkers in kaart te brengen, en er proactief iets mee te doen !

Reacties zijn welkom! Karl

Dit was een gastbijdrage van Karl Van Hoey. Eerder verschenen op zijn WordPress en Blogspot blog. Hieronder volgt zijn biografie in het Engels.

13 years of experience as an HR professional. I am passionate about people, teams, organizations, culture, performance, change, development, coaching, etc… And I am fascinated by the leadership, ideally connecting all these ‘dots’ !

Sectors worked for so far:
Banking / Assurance / Big 4 / FMCG / Retail / Fashion / Education (Business Schools) / Government / Social Profit

HR experience:
HR Business Partnering / Leadership Development / Organizational Development / HR Policies Development / Cultural Change Management / Talent – & Competency Management / Performance Management / Learning & Development / Recruitment

Training experience in most of these same areas.

Coaching experience:

Executive Coaching (business leadership and personal leadership) / Team Coaching / Systemic Approaches 

1 antwoord
 1. Lodi Planting
  Lodi Planting zegt:

  Dank je wel Karl voor je interessante bijdrage. Als host van een website dat over retentiemanagement gaat is deze blog voer voor discussie. Zelf durf ik te zeggen dat ik vrij nuchter ben en niet in sprookjes geloof. En toch schrijf ik elke werkdag een blog over het binden en boeien van personeel hetgeen ik heb omgedoopt tot retentiemanagement.

  Ik geef je gelijk dat retentiemanagement zeer omvattend is en dat veel van de door jou opgesomde kenmerken aan bod (moeten) komen, maar dat retentiemanagement veel meer dan dat is. Zelf kom je op het einde tot een soort voorstel waarbij HR en de business meer moeten samenwerken. Jij noemt het dan talentstrategie (omdat retentiemanagement in jouw ogen niet bestaat), maar de combinatie HR en de business is mijn inziens juist wel retentiemanagement. Alle blogs op deze site gaan over het binden en boeien van personeel en hoe HR hier een strategische rol bij kan spelen door onder andere ROI denken toe te passen.

  Diep van binnen weet jij ook dat retentiemanagement bestaat. Alleen in deze blog geef jij het begrip al een definitie en een andere naam. Maar ik wil geen discussie aangaan over de naam. De vraag is dus niet of retentiemanagement bestaat maar welke organisaties er daadwerkerlijk met strategisch retentiemanagement bezig zijn en wat betekent retentiemanagement voor jouw organisatie?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.