Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)
Ben jij tevreden en trots op jouw organisatie?

In het rapport “What’s Working” van Mercer stonden een aantal interessante conclusies met het oog op de tevredenheid van het personeel. Zo werd er indirect ook verwezen naar de link tussen tevredenheid en retentiemanagement in een hybride arbeidsmarkt.

“Nederlanders zijn tevreden werknemers. Zo is 65 procent tevreden over zijn werkgever en 72 tevreden over zijn baan. Toch moet er continu geïnvesteerd worden in tevredenheid van werknemers. Bedrijven lopen anders het risico dat ontevreden werknemers het bedrijf verlaten of minder productief zullen zijn.”

tevredenheid in een hybride arbeidsmarkt

Bovenstaande quote geeft echter nog weinig meerwaarde in een hybride arbeidsmarkt. Maar bij het analyseren waarover men tevreden is wordt het snel duidelijk.

“Het meest tevreden (75%) zijn de werknemers over het feit dat het bedrijf goed gebruik maakt van hun vaardigheden.”

Iedereen wil graag doen waar hij of zij goed in is. Vaak doet men de dingen waar men goed in is ook liever dan zaken waar men minder goed in is. Deze wetmatigheid geeft aan dat de meeste organisaties, zoals blijkt uit dit onderzoek, de juiste personen op de juiste projecten hebben ingezet. Jim Collins zou hier trots op zijn.

waar men nog tevreden over is

Andere elementen waar de Nederlander tevreden over is zijn:

“Gevolgd door een eerlijke behandeling (67%) en inzicht in de arbeidsvoorwaarden (59%). Ook tevredenheid over training en ontwikkelingsmogelijkheden (58%) en voldoende doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf (52%) staan ook hoog in de lijst.”

Het rapport van Mercer laat ons eveneens inzien dat de arbeidsvoorwaarden belangrijk zijn, maar zeker geen reden tot een vroegtijdig en onvrijwillig vertrek. Het salaris is dus wederom geen reden tot vertrek.

een dalende tevredenheid

Er is echter geen reden tot vreugde. Ten opzichte van 2006 is er namelijk een daling in de tevredenheid waar te nemen. Hieruit impliceer ik dat organisaties weer meer oog moeten hebben voor hun personeel door continue in hun te investeren. Dat is uiteindelijk ook de bedoeling met de achtste stap van het vliegwielmodel van J.J. Phillips.

Deze stap zegt dat retentiemanagement, of het binden en boeien van personeel, nooit voltooid is. In andere woorden de ontwikkelingen zullen moeten blijven doorgaan en daar komt het model in tegemoet. Het reikt organisaties een methodiek aan om hier strategisch mee om te gaan met als voornaamste uitkomsten: het ongewenst verloop tegengaan, meer productiviteit van het personeel en een gevoel van trots zijn creëren.

en hoe zit het met trots zijn?

Deze laatste komt ook uit het onderzoek van Mercer naar voren.

“58 Procent van de werknemers aan trots te zijn op hun bedrijf, 70 procent geeft aan dat hun baan ze een goed gevoel geeft en 59 procent voelt een sterke verbintenis met het bedrijf waar ze werken. “

Dit zijn op zichzelf al redelijk goede percentages, maar dit kan natuurlijk beter. In het rapport van Integron wordt er uitgelegd hoe je werknemers trots kunt houden waar de onderzoekers wellicht als oplossing naar kunnen refereren.

3 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Daarnaast blijkt dat werknemers steeds vaker trots zijn op hun functie en/of organisatie. Dit willen zij graag delen met hun online netwerk. Wanneer […]

  2. […] Ben jij tevreden en trots op jouw organisatie? En kun jij dat uiten via sociale media? Als je twee keer ja hebt geantwoord, dan stel ik voor dat je me een tweet (@lodiplanting) stuurt! […]

  3. […] abonneren op de RSS feed voor updates over dit onderwerp.Powered by WP Greet Box WordPress PluginBen jij tevreden en trots op jouw organisatie? Dat is de vraag die onlangs centraal stond in het “Whats Working” rapport van Mercer. Daaruit […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.