Categorie Theorieën & Processen (retentie-management.com)
Ben jij schriftelijk of emotioneel gebonden?

Het psychologisch contract is een zeer belangrijk item en heeft alles te maken met het waarmaken van onuitgesproken verwachtingen. Wanneer er niet aan deze verwachtingen wordt voldaan dan is de kans groot dat het proces van disengagement of het deliberatieproces wordt gestart.

Starter hecht belang aan het psychologisch contract

Nu blijkt uit het literatuuronderzoek van Anne Hootsen dat een starter op de arbeidsmarkt veel waarde hecht aan het psychologisch contract. Tegelijkertijd zegt Hootsen dat organisaties hier te weinig aandacht aan besteden waardoor het gevaar bestaat dat het psychologisch contract meteen onder druk komt te staan met een mogelijk vertrek tot gevolg.

schriftelijk of emotioneel gebonden zijn

Het grootste verschil zit hem in perceptie. Volgens Hootsen hechten organisaties meer belang aan het ondertekende contract. Ik noem dit het schriftelijk gebonden zijn. En werknemers hechten meer belang aan de onuitgesproken afspraken. Dit noem ik het emotioneel gebonden zijn. Uiteraard trekt de werknemer hier aan het langste eind, want werknemers die emotioneel gebonden zijn bieden veel meer voordelen op dan hun soortgenoten die dat niet zijn. Ik denk hierbij aan productiviteit, betrokkenheid en Engagement. Daarnaast kun je je afvragen of een contract nog wel een bepaalde waarde heeft?

generatie y en de jongere generaties

De conclusies die Hootsen heeft gemaakt zijn mijn inziens logisch verklaarbaar. Een starter op de arbeidsmarkt begint zijn/haar loopbaan vol verwachtingen. Maar doordat hij/zij nog weinig ervaring heeft in het reilen en zeilen zijn deze verwachtingen enerzijds misschien niet realistisch en anderzijds weten zij ook niet wat ze kunnen of mogen verwachten. Als dan door praktijkervaring blijkt dat hun verwachtingen niet ingelost kunnen worden dan start het proces van disengagement.

neem de tijd voor het psychologisch contract

De grootste tip die ik je kan geven, en waarin ik door Hootsen wordt bijgestaan, is neem tijdens het werving- en selectieproces de tijd om het psychologisch contract boven water te krijgen. Pas dan kan er een emotionele en schriftelijke verbintenis worden afgesloten. Dit gegeven is zelfs zo belangrijk dat het één van de 5 tips om de betrokkenheid van werknemers te vergroten is.

Hoe kijken jullie naar het psychologisch contract? Zijn jullie zelf ooit teleurgesteld door de organisatie? En heeft dat geleid tot een vertrek? Laat jullie mening na in het commentaarvak.

 

(ik heb mijn inspiratie hier opgedaan)

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.