Categorie Lectuur (retentie-management.com)
Ben jij onmisbaar? Niemand is onmisbaar!

Niemand is onmisbaar. Dit is een krachtige titel die heel wat mensen liever niet willen horen/lezen. Toch is het zo volgens het Amerikaanse  zaken- en HR consultant Alexandra Levit.

Uw toegevoegde waarde beschermt u dus niet voor ontslag. Als het bedrijf waar u werkt financieel niet gezond is, gaan zowel goede als minder goede werknemers voor de bijl.

uw toegevoegde waarde valt weg tijdens een crisis

Met “uw toegevoegde waarde” bedoelt Levit de arbeidsprestatie die wordt geleverd. Doen van hetgeen waarvoor je wordt betaald. Dit impliceert dat iemand die liever niet hoort dat hij/zij vervangbaar is, maar best met beide voeten op de grond kan staan. De reden die Levit aangeeft is dat wanneer de economische crisis in een organisatie toeslaat niet kan letten op diegene die wel of niet moet vertrekken.

onmisbare mensen extra kwetsbaar tijdens een crisis

Ik begrijp de redenatie maar vind het een vreemde optelsom. Levit legt verder uit.

Mensen die zich onmisbaar achten, voelen zich misschien veilig omdat ze zich niet kunnen voorstellen hoe het bedrijf zonder hen zou verder kunnen. Maar juist omdat ze zo goed zijn in het bewaken en bewaren van de status quo, houden ze verandering tegen. En uitgerekend dat maakt hen kwetsbaarder dan wie ook voor ontslag.

Het eerste deel van deze redenering begrijp ik. Maar het tweede deel vind ik moeilijker. Waarom zouden mensen die zich onmisbaar achten goed zijn in het bewaken van de status quo? Volgens mij dit te maken met perceptie. Hoe kijkt de werknemer zelf of hoe wordt er naar de werknemer gekeken. Dat mensen zich onmisbaar achten kan te maken met hun eigenwaarde. Het hebben van een zogenaamde “dikke nek”. Het kan echter ook zo zijn dat deze onmisbare mensen van onschatbare waarde zijn. De talentvolle werknemers die het bedrijfsresultaat naar boven stuwen. Ik bekijk onmisbare mensen op de tweede manier, waardoor ik het vreemd vind dat juist zij status quo zouden nastreven. Hoe kijken jullie hier naar?

 

(ik heb mijn inspiratie hier vandaan gehaald. Het originele artikel vind je hier)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.