Belang van motivatie en welke rol spelen drijfveren daar in?

Wat boeit mensen in hun werk? Wat zorgt ervoor dat iemand gemotiveerd is? Wat maakt dat iemand zich betrokken voelt bij de organisatie? Vragen die nieuwe vragen oproepen.

Zoals: is dat nou wel echt zo belangrijk voor een organisatie? En voor een persoon zelf?
Ik ben er van overtuigd geraakt dat het ENORM belangrijk is. Voor zowel de organisatie als de persoon zelf. En de hele kring er om heen: klanten, leveranciers, collega’s, gezin, familie, etcetera.

Geboeid versus niet geboeid

In mijn loopbaan heb ik heel veel mensen gezien en gesproken die hun werk fantastisch vinden, en heb er ook heel veel gesproken die ongelukkig waren in hun werk. Werelden van verschil!

De laatste jaren spreek ik heel veel mensen die geboeid willen zijn en dat zó graag willen dat ze doelbewust actie ondernemen en naar mij komen voor advies. En gelukkig werk ik ook veel met mensen die het enorm naar hun zin hebben in wat ze doen, als werknemer of als ondernemer, en er nog méér uit willen halen.

Tussen die 2 categorieën: ongelukkig & gelukkig in het werk: verschil van dag en nacht. In: energie hebben, plezier hebben, geluk voelen, kwaliteit van leven ervaren, jezelf ontwikkelen, trots zijn, eigenwaarde, enzovoort. En groot verschil in het effect dat ze hebben op anderen: klanten, collega’s, leveranciers, gezin: je bent gezelliger, fitter, hebt meer te geven, enz.

Wat levert het op?

Voor mij is het heel duidelijk wat dit oplevert voor organisaties. Ik denk (en hoop) dat iedereen wel iemand kent die zijn werk met heel veel plezier en enthousiasme doet. Zo ken ik bijvoorbeeld een groenteboer die met heel veel passie voor zijn vak in de winkel staat. Hij laat je van alles proeven en vertelt zo enthousiast over zijn producten, is echt met hart en ziel met zijn vak bezig. En dat voel je als klant. En dat maakt dat ik er terug kom en ook graag wat meer besteed. En ook in grotere organisaties kom ik gelukkig heel veel mensen tegen die hun werk met heel veel motivatie, passie en plezier doen. En dat maakt dat klanten er graag klant zijn, leveranciers graag met ze werken, dat ze betere diensten/producten afleveren, en ga zo maar door.

Onderwerp van gesprek

Nu wil ik niet zeggen dat het de verantwoordelijkheid is van organisaties om bevlogen gemotiveerde medewerkers te hebben, zeker niet. Wel dat ze er alle belang bij hebben en dat het (veel meer) onderwerp van gesprek moet zijn in organisaties. De signalen zijn er vaak wel en veel managers weten ook wel wie in hun team echt gemotiveerd en geboeid is en wie niet. Toch leidt dit in mijn ervaring onvoldoende tot concrete gesprekken hierover. Kwestie van vertrouwen natuurlijk om het er met je leidinggevende over te hebben dat het je aan motivatie ontbreekt….
Maar: je kunt altijd het gesprek aangaan op het volgende: vraag je medewerkers eens wat hun drijfveren zijn, en hoe zij die in hun werk terugvinden.

Drijfveren

Als ik kijk naar de grote verschillen tussen mensen die geboeid zijn en degenen die dat niet (meer) zijn, dan zit het vaak in het volgende: drijfveren. Ieder mens heeft drijfveren, iets drijft je voort. De één wil heel graag resultaat/succes behalen, de ander gaat helemaal los in het creëren van nieuwe dingen, weer een ander is er vooral op gericht om iets voor een ander te kunnen betekenen. Om er maar een paar te noemen.

Matchen op drijfveren

Bij de mensen die zich betrokken voelen bij de organisatie waar ze deel van uitmaken, en oprecht gemotiveerd hun werk doen, is er vaak een match op drijfveren. Zij doen werk dat past bij hun drijfveren. En als het niet matcht, dan ontstaat er vaak frustratie en/of raken mensen gedemotiveerd. Als je als belangrijkste drijfveer het bedenken en creëren van nieuwe dingen hebt, maar continu geremd wordt door anderen die niets willen veranderen of als je in een rol zit waarin dit helemaal niet tot je werk behoort, dan werkt het niet. Waar jij op uit bent, waar je plezier uit zou halen en motivatie uit zou halen, kun je niet kwijt in je werk. Demotiverend, frustrerend. Bij veel mensen zie ik dat ze dit dan proberen te vinden in andere situaties (privé gaan ze iets doen, pakken het als hobby op bvb) of ze gaan zich richten op een andere drijfveer die ze ook hebben, proberen daar dan hun plezier uit te halen. Bijvoorbeeld sociale drijfveren: ‘ik heb wel fijne klanten waar ik mee werk’. Toch knaagt er wat….

Kleine moeite groot plezier

Een gesprek hierover kan heel veel opleveren. Als medewerker: kom met ideeën hoe jij het meer naar je zin kunt hebben in je werk. Waar gaan je handen van jeuken? Als leidinggevende: hoe kun jij de talenten en capaciteiten van je medewerker nog meer benutten? Als organisaties en medewerkers hier het gesprek over aan kunnen gaan, dan denk ik dat er met eenvoudige middelen veel meer succes en plezier behaald kan worden! En daar word ik dan weer gelukkig van. :)

Over Hanneke

Hanneke van Stigt Thans van IKbv (www.Ikbv.nl) helpt mensen en organisaties om meer succes en plezier te hebben in het werk.

3 antwoorden
 1. Ad de Beer
  Ad de Beer zegt:

  Jammer dat in dit artikel totaal voorbij wordt gegaan aan de motivatietheorieën.
  Ja, weten wat een medewerker kan en wil is belangrijk, communiceren daarover nog belangrijker, maar dan niet op de door P&O vastgestelde momenten aan de hand van formulieren.
  Om mensen te motiveren is het belangrijk dat ze binding hebben met de organisatie en/of het product. Maar veel belangrijker is de feedback, terugkoppeling over hun prestaties.
  Wij hebben hiervoor een systeem ontwikkeld, waarmee medewerkers in real time feedback ontvangen, verbeterpunten zien. Een systeem dat naast echte communicatie kan worden gebruikt. De eerste signalen duiden op een aanmerkelijke verbetering van de prestaties van medewerkers.

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Ik werkte afgelopen week met een aantal groepen. En in elk groep waren er een paar, die geen antwoord konden geven op de vraag “waar ben jij goed in? Wat zijn jouw talenten, kwaliteiten?”. Zij konden het echt niet benoemen. Ontzettend jammer! Want als je niet weet wat je goed kunt, dan kun je dat ook niet nog méér gaan doen. Ik vroeg hen waar ze wel eens een compliment op krijgen of gekregen hebben, of waar positief aandacht aan was besteed door hun leidinggevende, bijvoorbeeld in een functionerings- of een beoordelingsgesprek. De schouders werden opgehaald en het bleef stil. (!) Wat jammer! Gemiste kansen om medewerkers te laten voelen dat ze gewaardeerd worden, gezien worden. En dat doet echt wel wat met motivatie. […]

 2. […] te hebben in een organisatie en team en mensen aan te nemen die in dat plaatje passen, die precies in de functie passen, die in het team passen, die in de cultuur passen. Dat dat een garantie voor succes was. Want, zo […]

Reacties zijn gesloten.