Behandel uw sollicitant als belangrijke klant

Behandel uw sollicitant als belangrijke klant. Dit las ik in de Managersonline van maandag 16 januari 2012. Ik lees de MOL graag. Er staan vaak hele aardige managements wetenswaardigheidjes in maar doorgaans worden er toch open deuren ingetrapt. 

Hoe dan ook, ik voel me soms wel eens geroepen even een reactie achter te laten. In het kort, bedrijven laten sollicitanten vaak een reeks van diverse assessment tests uitvoeren maar vergeten duidelijk te maken waarom ze die tests nu al of niet moeten ondergaan en/of hoe belangrijk de waarde uiteindelijk de bepaling geeft u, of mij, al of niet als nieuwe werknemer te verwelkomen.

2 belangrijke actuele factoren

Ik heb al vaker geageerd tegen de gebruik van assessment tests en in seminars dat ook, zij het met enige overdrijving ter ‘Lering en de Vermaeck’, verduidelijkt wat nu het nut is van assessment tests. Neemt u even in mind twee belangrijke actuele factoren. Men is vrijwel uitgevist in het poeltje van jong en [ge]wild talent, men heeft het meer van de zzp-er vrijwel volkomen droog gewrongen, om maar zo goedkoop mogelijk het werk, vaak onder kostprijs door overdrijving, te hebben aten uitvoeren dat er vrijwel geen fatsoenlijke, met parate up to date kennis, zzp-er meer te vinden is. Het tweede actuele wat ik u graag mee geef is de uittreding van de ‘babyboomers’. Al meer dan dertig jaar geleden is mij tijdens de economieklassen verteld dat er rond deze tijd, 2010 – 2015, een grote uittreding van kennis en arbeidskrachten aanstaande zou zijn.

Ouderen eruit tijdens de 1ste en 2de recessie

Natuurlijk hebben de groten der aarde in de Benelux volkomen nagelaten hier aandacht aan te schenken en er veel aan gedaan zoveel mogelijk ‘duurdere’ oudere vakmensen zo eenvoudig mogelijk te kunnen ontslaan vanwege de eerste en de tweede recessie.    Sjjjjjjjjttttttt….. wat zeg ik nu? Tweede recessie……. Ik zou het bijkans moeten fluisteren om de beurzen niet in paniek te laten zinken en u niet in een spastische sprong uit uw zetel te halen, rennend naar de bank uw slado plunderen voor die bank ……..  Jawel beste lezeres, beste lezer, we zitten al meer dan vier maanden in een tweede recessie de enigen die er nog niet wan willen weten, hoe kan het ook anders, bankiers, politici en anderen die een aanmerkelijk belang hebben niet te roepen dat er een recessie is.

Er zijn minder kandidaten: war on talent

Er zijn dus klaarblijkelijk steeds minder kandidaten en dat brengt, in de nabije toekomst, menig organisatie in het nou. Men heeft heel rap afstand gedaan van een flinke oudere generatie kennis en ervaring en beetje bij beetje is men aan het beseffen dat men zich een drogbeeld heeft voorgehouden dat men het wel af kon met ….. al die veel goedkopere krachten die men heeft ingehuurd nadat……..   Een heel contingent zzp-ers werd tegen elkaar uitgespeeld. Onder de noemer het is crisis hebben organisaties zzp-ers onder druk gezet te leveren want alles nog beter dan geen inkomen.  Menig zzp-er zit momenteel diep, werkelijk diep in de problemen doordat men eigen vermogen heeft op moeten souperen en tot de uiteindelijke ontdekking kwam, tijden lang al, ver onder het minimum loon binnen te hebben gebracht.  Pracht vak….. zzp-er. Menigeen begint te beseffen wat er werkelijk gaande is in de economie en de politici? Die doen wat ze altijd doen. Te stom voor woorden denkend aan eigen belang en ego valselijk pretenderen dat het een lieve lust is.  Whats new?

De ouderen eruit was een foute beslissing

Nu dus de sollicitant. Hoe lang zal het, denkt u mijn beste lezeres, mijn beste lezer, hoe lang zal het duren eer men in de gaten krijgt dat de arbeidstekorten ernstige vormen zullen gaan aannemen? Dat de kaalslag, die men zelf heeft veroorzaakt, tol zal gaan eisen want denkt men werkelijk dat men straffeloos de oudere garde, die zeker capabel is gebleken, als, ‘te duur’ werd af geserveerd, voor een habbekrats weer zou kunnen laten instromen?  Ik ben bang dat de voorgaande opstelling menig organisatie meer kost, ‘as we speak’ dan dat men graag zelf wil toegeven. Want voor alsnog is het bij veel mensen nog steeds ‘De Leugen’ die regeert. Die oudere sollicitant?  Die weet wat zij/hij heeft gehad aan de opstelling van hen die hen ‘hebben laten gaan ‘…..  uit reden van recessie.  En mijn beste lezeres en lezer,  de saneringen zijn nog niet voorbij en de het spook van de waan is nog steeds dat dicteert.

Ouderen assesseren: wat een onzin!

Nu al worden, getuigen verschillende geanonimiseerde blogs, duidelijk welke klachten menig manager al heeft met de nieuwe lichting ‘goedkopere krachten’.  Te ongeïnteresseerd, Geen passie, Weinig tot geen loyaliteit, Weinig doorzettingsvermogens, Weinig inzet, Weinig flexibel …… en zo kunnen we waarschijnlijk nog wel wat kwalificaties noemen, zonder enige gene. Want als het namelijk zo is dat men onder de noemer ‘Recessie’ een kaalslag bewerkstelligd, zich daarna te buiten gaat aan o.m leeftijdsdiscriminatie of het inhuren van de goedkoopste krachten, richt daarmee aanzienlijker schade aan dan men wil toegeven.  De komende sollicitanten zijn niet helemaal van lotje getikt en ik kan u verzekeren dat er zeker een aantal bijzonder capabele Seniors tussen zitten die slechts hun tijd tot herintreding afwachten.

Ik ben benieuwd hoe die a.s. senior intreders zullen staan tegenover een assessment test…….  Zouden die organisaties, recruiters of HR specialisten dit zelf ook al door hebben?

Dit was een gastbijdrage van René Civile beter bekend als NumoQuest op het wereldwijde web. Vind je de kritische gedachten van Rene interessant? Volg hem dan op zijn Twitterprofiel.


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.