Categorie Trends (retentie-management.com)
Bedrijfskundige versus sociale HR professionals

Uit de benchmarkstudie, in opdracht van Raet, kwamen 2 ontwikkelingen naar voren die pleiten in het voordeel van een meer strategisch HR departement. Daar stond namelijk te lezen dat bedrijfskundigen de sociale HR professional verdringen en dat HR weinig zicht heeft op de KPI’s van het personeel. Deze laatste heb ik al eens meer toegelicht in de blog: 6 onderscheidende factoren van personeel. Dus vandaag wil ik het wat dieper ingaan op de bedrijfskundige versus sociale HR professionals.

HR wil actief bijdragen aan de organisatiestrategie

Uit de HR benchmarkstudie, in opdracht van Raet, blijkt dat meer dan 24% van de HR professionals wil bijdragen aan de strategie van de organisatie. Zij wensen het beleid van de toekomst mede te bepalen, willen bijdragen aan de doelstellingen en het personeel stimuleren. Om hierin te slagen wordt er opgemerkt dat de HR strategie integraal moet worden meegenomen in de organisatiestrategie. Deze studie wordt bijgestaan door een soortgelijke studie van Berenschot.

Een strategisch HR kent voordelen

Ongeveer een kwart wil dus actief bijdragen aan het succes van de organisatie. Hoewel ik dit percentage ergens bijzonder laag vind, toont het wel een positieve ontwikkeling. HR professionals en/of organisaties beginnen langzaamaan in te zien dat een strategisch HR een win-win situatie met zich meebrengt. Een voordeel waar ik zelf enorm in geloof is het verhogen van het engagement van het personeel. Er is dus sprake van een groep die wil bijdragen. De vraag is echter weet deze groep ook hoe zij dat kunnen? Op welke manier kan HR bijdragen aan het succes van de organisatie en dus strategisch worden?

Hoe wordt HR strategische business partner?

In de blog hoe wordt HR een business partner houd ik een pleidooi voor HR analytics. Pas wanneer organisaties weten wat het rendement is van het personeel, dan kan een organisatie weloverwogen beslissingen nemen. Dit betekent dat HR meer bedrijfskundig moet worden of in elk geval een aantal facetten leren begrijpen en toepassen. Maar zijn alle bedrijfskundigen welkom bij HR?

HR moet het evenwicht mens en business blijven bewaken

Uit een studie van Raet blijkt dat het aantal HR professionals met een bedrijfskundige achtergrond het afgelopen jaar met tien procentpunt is gestegen van 26% naar 36%. Er komen dus steeds meer bedrijfskundigen op HR departementen terecht wat een goede ontwikkeling is. Tegelijkertijd moeten we in ons achterhoofd houden dat HR zijn bestaansrecht verleent omdat het voor het personeel van de organisatie instaat. Dit betekent dat HR een zeer menselijke kant heeft (of moet hebben). Dat is trouwens ook een reden waarom ik HR nooit zou afschaffen of volledig outsourcen. Daar staat enerzijds tegenover dat de business een meer strategisch HR vraagt en anderzijds willen de HR professionals zelf ook meer strategisch bezig zijn. Het vinden van de juiste balans hetzij in FTE’s hetzij in competenties is dus enorm belangrijk.

Een strategisch HR maakt nog geen strategische organisatie

Hoewel steeds meer HR professionals een bedrijfskundige achtergrond hebben blijkt dat er op 70% van alle HR departementen geen heldere gegevens te vinden zijn over het rendement van personeelsuitgaven. Niettemin is dit enorm belangrijk omdat het over bijzonder hoge bedragen kan gaan. Neem bijvoorbeeld de kosten van vrijwillig verloop.

Is de HR business partner klaar voor de volgende stap?

Er is dus nog veel werk aan de winkel, vind ook de Amerikaanse HR Analytics goeroe Jac Fitz-end. Eigenlijk impliceert dit dat een aantal HR business partners de eerste stap hebben gemaakt, maar het hen aan inzicht, kennis of competenties ontbreekt om echt een volwaardige partner te worden. Daarnaast is het niet evident om de juiste investeringen te doen.

“Wordt het geld gestoken in machines en software of in mensen? Spullen zijn voorspelbaar, maar van mensen kun je dat niet zomaar zeggen. Men kiest dus veelal voor de veilige weg en stuurt onvoldoende op investeringen in menselijk kapitaal.”

Lange termijn denken is essentieel

Organisaties moeten bij de investeringen en de uitgaven rekening houden met de lange termijn doelstellingen van de organisatie. Lange termijn denken onderscheidt de HR consultant van de HR business partner. Ben jij klaar om ook een HR business partner worden? Wil jij het personeelsverloop op een strategische manier benaderen? Schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief en ontvang het gratis e-boek: retentiemanagement – een ROI benadering.

 

(Ik heb mijn inspiratie hier, hier en hier vandaan gehaald)

2 antwoorden
 1. tonydeb
  tonydeb zegt:

  Lodi, als bedrijfskundige begrijp ik de veronderstelde tegenstelling niet. HR is een belangrijk onderdeel van een bedrijfskundige-analyse, in onderlinge samenhang met strategie, ICT en nog veel meer. In die visie dienen de klantstrategie, de business strategie, de HR-strategie en de ICT-strategie altijd elkaar te versterken, met elkaar ‘aligned’ zijn en blijven.

  Beantwoorden
  • Lodi Planting
   Lodi Planting zegt:

   Eens, maar dat is het juist! HR professionals zijn niet zodanig bezig met het ‘alignement’ van al deze punten waardoor er een tegenstelling ontstaat. Veel HR professionals zijn te ‘fluffy’. Gelukkig komen er steeds meer ‘harde’ professionals bij wel rekening houden met die ‘alignement’.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.