Categorie Trends (retentie-management.com)
Baas ‘dumpt’ oudere werknemer nog veel te snel

Ik heb al vele pleidooien gehouden die pleiten voor diversiteit. Bijvoorbeeld: Zo zorgt diversiteit onder andere voor meer creativiteit. Diversiteit betekent echter ook het inzetten van oudere werknemers. En vandaag struikelde ik in mijn Reader over het volgende artikel: Baas ‘dumpt’ oudere werknemer nog veel te snel.

Werkgevers die denken dat oudere werknemers eigenlijk afgeschreven moeten worden, zorgen er zelf voor dat die voorspelling uitkomt. Werknemers waarin niet wordt geïnvesteerd, raken gefrustreerd door de negatieve houding van hun werkgever, waarna ze inderdaad minder flexibel en minder creatief worden.

We hebben hier dus te maken met een selffulfilling prophecy. Niet langs de werknemer kant, maar langs de organisatie kant. Weten organisaties dan nog steeds niet hoe belangrijk oudere werknemers zijn? De maatschappelijke tendensen spreken voor zich. De war on talent. Het leeftijdsbewust personeelsbeleid kan hier een antwoord op zijn. Oudere werknemers inzetten als mentoren een andere.

Hierbij is het belangrijk dat organisaties niet gaan wachten totdat de werknemers 50+ zijn, en dan pas plannen gaan bedenken, want dan is het te laat!

Ook getuigt het niet van verantwoordelijk en ethisch leiderschap omdat het lerend vermogen van medewerkers gedurende hun gehele loopbaan bevorderd moet worden, en niet pas als het eigenlijk al te laat is. Hiermee kan leeftijdsstereotypering immers ernstig in de hand worden gewerkt omdat arbeidskrachten, indien ze jarenlang verstoken blijven van gericht ontwikkelingsbeleid, ook daadwerkelijk problemen zullen ervaren, en niet voor niets.

En bij wie ligt deze verantwoordelijkheid dan? Wat denken jullie? Is het de direct leidinggevende zoals in het artikel wordt aangehaald?

Pas als de direct leidinggevende gelooft in de mogelijkheden voor het bevorderen van een duurzame inzetbaarheid wordt arbeidsparticipatie tot op hogere leeftijd gestimuleerd. (…) Zolang leidinggevenden oudere werknemers ‘op een zijspoor rangeren’, vanwege de vermeende afname in hun loopbaanpotentieel, is de kans klein dat de hoeveelheid doorwerkers toe zal nemen.

Of gaat het ook gepaard met een cultuuromslag binnen een organisatie? Mij lijkt dit zeker noodzakelijk, want anders zou er geen sprake zijn van verwaarlozing onder oudere werknemers. De managers zijn net als bij het uitvoeren van retentiebeleid verantwoordelijk voor het indiceren van problemen en tekorten, maar uiteindelijk is het de CEO die zijn/haar finale GO moet geven!

3 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Is een pensioenvrij leven het antwoord voor ouderen? Posted on 15 december 2011 by Lodi Planting Hallo daar! Als je nieuw bent op deze site, dan wil je je misschien abonneren op de RSS feed voor updates over dit onderwerp.Powered by WP Greet Box WordPress PluginDe demografische ontwikkelingen en de stijgende vitaliteit van oudere werknemers zorgen ervoor de we langer moeten doorwerken. Toch beweegt de arbeidsmarkt maar moeizaam mee met deze nieuwe realiteit. Enerzijds vinden oudere werkzoekenden nog steeds moeilijk werk. Anderzijds zijn het vaak de oudere werknemers die in economisch moeilijkere tijden als eerste worden ontslagen. Alle maatregelen van de overheid ten spijt, want een organisatie dumpt oudere werknemer nog veel te snel. […]

  2. […] PluginNa tal van eerdere negatieve berichten in het nieuws over ouderen en hun inzetbaarheid o.a. baas dumpt oudere werknemer nog veel te snel las ik gisteren een positief bericht: getrainde ouderen minder vaak […]

  3. Getrainde ouderen minder vaak ontslagen | Lodi Planting | en zijn Alter Ego's schreef:

    […] topic.Na tal van eerdere negatieve berichten in het nieuws over ouderen en hun inzetbaarheid o.a. baas dumpt oudere werknemer nog veel te snel las ik gisteren een positief bericht: getrainde ouderen minder vaak […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.