Categorie Lectuur (retentie-management.com)

Duurzaam verbinden in netwerken & communities #HRid13

Annalies Zwart kwam op HR Innovation Day uitleggen hoe succesvolle communities ontstaan. De nadruk hierbij lag op het duurzaam verbinden en netwerken binnen deze communities. Zwart heeft hier onderzoek naar gedaan. Hieronder volgen haar belangrijkste conclusies.

HR Innovation Day 2013

Het ontstaan van een community

Elke dag ontstaan er nieuwe (online) netwerken en worden er communities opgestart. De laatste tijd komen er echter ook berichten voorbij dat vroeger succesvolle communities moeten stoppen (IKKI bijvoorbeeld). Ook blijven veel communities klein omdat de gewenste interactie uitblijft. De vraag die Zwart daarom stelde was: hoe werken communities op langere termijn?

Verschil tussen vraag en aanbod

Zwart heeft hier onderzoek naar gedaan. Het probleem dat zij vaststelde was dat de huidige communities en netwerken het lastig hebben om op langere termijn te blijven co-creëren (duurzaam zijn) doordat het evenwicht tussen de belangen van het individu en de opbrengst van een community of netwerk wordt verstoord. Zwart wilde weten welke vorm van leiderschap er binnen een community moet zijn om het evenwicht positief te beïnvloeden.

Welke soort leiderschap is er nodig?

Zwart deed een exploratief onderzoek in drie fasen en met literatuuronderzoek, focusgroepen, een casestudy en expertinterviews, naar de hoofdvraag: “Welke vorm van leiderschap draagt bij aan duurzame communities?”. Haar belangrijkste conclusies is dat een combinatie van klassiek leiderschap en bewust zelfleiderschap essentieel zijn.

Klassiek leiderschap versus bewust zelfleiderschap

Volgens Zwart bestaat klassiek leiderschap uit inspireren, innoveren, produceren en controleren/normeren (verenigd in “een” persoon of verdeeld over een klein leidinggevend team). Bewust zelfleiderschap is volgens Zwart nodig van de community-leden zelf zodat er geen macht of hiërarchie aan de orde hoeft te zijn. Zo kan het bijdragen aan een duurzame community of netwerk. In die zin noemt Zwart zelfleiderschap als volgt: “leiderschap bestaat bij volgerschap”, maar wel in die volgorde!

Mening van Lodi Planting

Zelf ben ik nauw betrokken geweest bij het opstarten en uitbouwen van een community rond freelancers, interim-managers en zelfstandige ondernemers in België. Hoewel het basisidee zeer goed was bestaat deze community helaas niet meer. Volgens Zwart heeft dit dan te maken met de duurzaamheid van een community. Dit begrip kan natuurlijk op meerdere manieren worden bekeken.

Ik denk niet dat het iets met de duurzaamheid of de duurzame verbondenheid van een community had te maken. Er was cocreatie volop en veel van de vaste leden zien elkaar nog steeds offline en spreken elkaar online. De reden dat deze community is gestopt had te maken met een slecht businessmodel en wellicht knelt daar het schoentje.

In het verhaal van Zwart blijkt dat een community met een winstbejag een andere vorm van leiderschap kent omdat diegene die de community heeft opgestart andere belangen kent. Als blijkt dat die belangen niet meer gerealiseerd kunnen worden, dan wordt de community stopgezet. Niet omdat het een slechte community was noch dat het niet duurzaam was, maar omdat het financieel niet meer interessant was… Moeten communities een winstbejag kennen of schiet een community dan zijn doel voorbij?

Dit was een blog in de reeks van HR Innovation Day 2013. HR Innovation Day is een initiatief van HRcommunityVoor het volledige overzicht van deze dag, inclusief inhoudelijke reflecties van de andere sprekers, verwijs ik u naar het sfeerverslag. Hier heeft u de mogelijkheid om de andere voordrachten na te lezen. Laat ook zeker uw mening na!

2 antwoorden
 1. hans kwakman
  hans kwakman zegt:

  Ha Lodi,

  misschien kan je stellen dat een duurzame community juist een solide businesscase moet hebben. Ook financiële gezondheid is een randvoorwaarde (zeker als de community neigt naar meer ‘professionaliteit’ in dienstverlening). Voor alle leden overigens! Neem bijv. een innovation day, geïnitieerd en gefaciliteerd vanuit de HRcommunity. Die kan alleen blijven bestaan als de opbrengsten en kosten minimaal met elkaar in evenwicht zijn. Dus geen winstbejag als doel, maar wel een gezond financieel beleid als randvoorwaarde zou ik zeggen.

  kan je misschien ook zeggen dat het niet gelukt is om de individuele belangen vd leden en het collectief belang vd community voldoende te verbinden in jouw voorbeeld? En dus zoals Annalies aangaf? Blijkbaar was ‘veel geld verdienen’ het belang vd oprichter en liep dat spaak met de overige leden. En niemand nam de community over of ging ermee door (aanname mijnerzijds)? Daarmee was de community niet duurzaam! (Maar misschien het basisidee wel).

  Tot zover wat mijmeringen van mijn kant!
  Fijne dag!
  Hans

  Beantwoorden
  • Lodi Planting
   Lodi Planting zegt:

   Dank je wel Hans voor je reactie.

   Je hebt gelijk dat het een solide businesscase moet hebben. De opbrengsten en kosten moeten inderdaad in evenwicht zijn (niet alleen financieel).

   Wat betreft mijn voorbeeld is dit niet het podium om meer in detail te treden. Je haalt wel interessante punten aan die we de volgende keer maar eens moeten bespreken en verder toelichten.

   Tot binnenkort!
   Lodi

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.