Categorie Trends (retentie-management.com)
Angst bij zowel de organisatie als het personeel

Een van de voordelen van een strategisch retentiebeleid is dat het talentvolle personeel langer bij de organisatie blijft. Maar met het tekort aan talent en de gevolgen blijkt dat geen gemakkelijk opgave te zijn. Hoewel de laatste Arbeidsmarktbarometer van Manpower in eerste toch anders doet uitschijnen.

organisaties behouden hun personeel

“9 van de 10 werkgevers aangeeft hun personeelsbestand op peil te houden in het komende kwartaal.”

Dit lijkt een positief resultaat maar is het dat ook? Het komende kwartaal is natuurlijk korte termijn denken en staat haaks op het hebben van een strategisch retentiebeleid. Want wat gebeurt er na het kwartaal? Is er dan een massale uitloop van talent of moeten organisaties hun talentvolle werknemers dan ontslaan vanwege de opnieuw verslechterde economische situatie? Deze angst bij organisaties lijkt mij gegrond gezien de laatste economische ontwikkelingen.

het personeel heeft schrik

Maar het omgekeerde is ook waar. De angst bij het personeel of zij hun baan wil kunnen behouden is net zo gegrond.

“Een derde van de Nederlandse werknemers maakt zich zorgen of hij zijn baan kan of wil behouden. “

Er zit echter wel een groot verschil in kunnen of willen behouden. Volgens mij worden er hier twee verschillende ontwikkelingen met elkaar vergeleken. Enerzijds bestaat er de economische onzekerheid en de eventuele angst van het personeel om niet meer aan de eisen van de organisatie te voldoen. Anderzijds beseffen steeds meer mensen dat ze iets moeten doen wat ze leuk vinden om te doen. Het leven is veel te kort om dat niet te doen.

“41 procent denkt hun baan straks niet meer interessant te vinden.”

de rol van een worklife balans overdreven?

Het hebben van een goede worklife balans is dus enorm belangrijk als het gaat om het interessant blijven vinden van een bepaalde baan? Lijkt mij niet zo. Het hebben van een goede worklife balans is belangrijk, maar niet om de baan inhoudelijk leuk te vinden. Het hebben van een leuke job valt of staat met de inhoudelijke taken waarvoor je verantwoordelijk bent. Alle andere zaken als het hebben van een goede worklife balans zijn bijkomstigheden. Ik stel het nu zwart-wit en spreek mezelf mogelijk tegen, maar het hebben van een goede worklife balans staat toch los van iets doen wat je het liefste doet?

Hoe kijken jullie naar het hebben van een goede worklife balans? En in welke mate ben jij bezorgd voor het verliezen van jouw baan? Laat je reactie na in het commentaarvak!

 

 

(ik heb mijn inspiratie hier en hier vandaan gehaald)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.