Als ik aandacht krijg, dan blijf ik (langer)

Mensen hebben aandacht nodig. Mensen willen niet meer op anonieme wijze behandeld worden. Woorden zoals customization of consumerization geven een trend aan van individualisering van de maatschappij. Het ordewoord is maatwerk. Consumenten, burgers, klanten, werknemers, … willen zichzelf zijn en leggen hun vragen graag op tafel.

Personalisatie van werkcontext

Ook personalisatie van de werkcontext is “in”. Meer en meer zijn we tot het besef gekomen dat een one-fits-all benadering van werk niet meer houdbaar is. Werknemers zijn verschillend en hebben eigen verwachtingen en ambities. Het is moeilijk te verdedigen dat iedereen door eenzelfde mal moet. Ook in het onderwijs – vooral in het onderwijs – is het besef gekomen dat een geïndividualiseerde begeleiding nodig is voor kinderen die anders kunnen leren.

Personalisatie van de werkcontext is een teken van empathie en zorgzaamheid. Bedrijven luisteren naar wat de medewerker drijft, tonen begrip en zoeken naar de mate van het mogelijke naar gepersonaliseerde oplossingen. Dit kan via mass-customization en i-deals. Door te personaliseren laten we mensen keuzes maken en (een deel van) hun werkcontext zelf vorm geven.

Meer dan flexibiliteit

Personaliseren is meer dan enkel het flexibiliseren van contractuele verplichtingen. Het gaat over het benaderen van werk vanuit de persoon, en niet vanuit de functie. Door te personaliseren geeft het bedrijf aan dat het belangstelling heeft voor de behoeftes en de sterktes van iedereen. Een gepersonaliseerde benadering heeft ook beperkingen. De grenzen van personaliseren worden bepaald door de nood aan efficiëntie en rechtvaardigheid binnen de collectieve context van een organisatie. En toch. Zelfs in de meest gestandaardiseerde en gecollectiviseerde context, zijn vormen van personaliseren mogelijk. Het hoeft helemaal niet om grote zaken gaan. Personaliseren kan op werkaspecten zoals jobinhoud, tijd, plaats van werken, arbeidsduur, flexibiliteit, loopbaan, snelheid van evolutie, gezondheidsvoorzieningen, leerstijl, combinatie met andere levensrollen, integratie werk en privé, …).

Aandacht boeit en verbindt

Personaliseren is een vorm van aandacht die je schenkt aan medewerkers. Ze voelen zich behandeld als persoon, en niet als resource. Personaliseren betekent dat iemand eigen keuzes kan maken, die hem in staat stellen succesvol te zijn. Personaliseren houdt in dat je geen oordeel velt over de keuzes die iemand maakt (vb. deeltijds werken, tragere loopbaan, niet ingaan op promotie-opportuniteiten, eerst kiezen voor gezin…) in functie van de levensfase en andere levensrollen.

Personaliseren is bindend. Een werknemer die ervaart dat aan zijn verwachtingen en noden tegemoet gekomen wordt, is minder geneigd het bedrijf te verlaten omdat enerzijds de geboden mogelijkheden elders niet te repliceren zijn (binden en verblinden; ik zal dit nergens anders vinden, ik ben hier gevangen), of anderzijds de aantrekkingskracht van het huidig bedrijf versterken (boeien en verbinden; ik zou gek moeten zijn om hier weg te gaan, hier kan ik (nog) iets betekenen, en men luistert naar mij). Het is de bedoeling het tweede effect te versterken en niet te spelen op het eerste effect.

Al wie aandacht krijgt, blijft (langer).

Dit is een blogartikel van David Ducheyne, Chief People Officer bij Securex. David is genomineerd voor de prijs van HR Manager van het Jaar. Op hem stemmen kan via http://hrmnight.peoplesphere.be/nl/nominateds/details/90/david-ducheyne . 

Voetnoot van Lodi Planting: stem zeker op David. Hij verdient het echt!

5 antwoorden
 1. Jan Buitinga
  Jan Buitinga zegt:

  Mooi beschreven door David Ducheyne, herkenbaar, maar het lijkt zo toch nog een psychologisch “trucje”.
  Mag het nog één laagje dieper? Onder die behoefte aan aandacht en “personalisatie” ligt één van de diepste drijfveren van de mens: het verlangen om van betekenis te zijn.
  Stel aan medewerkers de vraag: waar aan merk jij …………(naam), dat jij persoonlijk van betekenis bent voor ………… (werkgever)?
  Je zult onthullende antwoorden krijgen. In veel bedrijven voelen medewerkers zich niet meer dan een economisch uitwisselbare factor. “voor mij 10 anderen…”.
  Ga dus na of je als werkgever werkelijk hart en oog (oor) hebt voor de talenten van je individuele medewerkers in hun specifieke werksituatie. Kun je aan een medewerker overbrengen dat je haar/hem nodig hebt in je bedrijf? speciaal om wie hij/zij is?
  Dan hoef je je geen zorgen te maken over hun inzet voor de zaak.

  Beantwoorden
  • David Ducheyne
   David Ducheyne zegt:

   Dank je Jan.
   Zinvolheid, ergens toe behoren, succesvol kunnen zijn, autonomie, … het zijn menselijke behoeften. Als die beantwoord worden in je job, dan blijf je inderdaad. Het is psychologie, maar geen trucje. Als een bedrijf dit enkel op instrumentele wijze doet, dan zal dit niet lukken. Zoals altijd is retentie geen doel op zich, maar een gevolg van een degelijk mensbeleid.

   Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] > HR book of the month. Dit keer de 3 favoriete boeken van David Ducheyne. Genomineerd als HR Manager van het jaar. Hij schreef op deze site ook de blog: als ik aandacht krijg, dan blijf ik (langer). […]

 2. […] voor het individu is het ook belangrijk. Lees ook de blog van David Ducheyne. Dit zorgt er voor dat werknemers met plezier gaan werken. Dit geldt ook voor de leidinggevende, […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.