Categorie Tips (retentie-management.com)
Alleen een strategisch HR verdient plaats directietafel

Een van de redenen waarom ik destijds mijn thesis over retentiemanagement heb geschreven, was omdat ik vond dat Human Resources een stoel aan de directietafel verdiende. Dit argument is natuurlijk niet nieuw, maar blijft o.a. met Dave Ulrich een hot item in het Human Resources landschap. Dit getuige ook het artikel: alleen een sterk HR verdient plaats directietafel.

Human Resources moet verantwoordelijkheid nemen en de ROI (kunnen) berekenen (ook van zichzelf)

Hoewel het woord verdienen hierboven een verkeerd woord is, want toen begreep ik ook al dat HR een meerwaarde moest kunnen bieden aan de directietafel.

Als HR geen verantwoordelijkheid neemt, verdient ze ook geen plaats aan de directietafel.

Deze meerwaarde of verantwoordelijk zie ik in het luik retentiemanagement en het ROI-model dat hier aan vast hangt. Dit ROI-model komt later op deze site zeker nog aan bod.

Hetgeen ik nu kort wil belichten zijn de conclusies van het eerste HR Salon, want daar is nadrukkelijk naar voren gekomen dat het berekenen van de meerwaarde (economische inzichten) essentieel zijn. Als HR dus enige rol van betekenis wil zijn en een plekje aan de directietafel wil verdienen zal het zich moeten verdiepen in de return-on-investment. Niet alleen in de acties en standaardprocessen van HR, maar ook – of juist – van het HR-departement zelf.

Human Resources moet eigentijds zijn en lef tonen

Tegelijkertijd moet Human Resources met zijn tijd meegaan. In een tijd waar veranderingen zich snel opvolgen, technologische vooruitgang de boventoon voert en iedereen een mening heeft, moet HR dit adequaat en consequent afstemmen met de core business. Dat dit niet altijd gebeurt getuigt volgende quote.

‘Online marketeers zijn jonge hippe mensen die overal willen werken. Een HRM’er in een deftig pak die zegt dat thuiswerken en een laptop van de zaak niet mogelijk zijn, verliest sollicitanten voor het bedrijf.’

Dit betekent mijn inziens ook dat HR sommige taken beter uitbesteed aan de lijn of in electronische processen giet (E-HRM), maar ook op gepaste tijden haar lef toont door taken, processen en verantwoordelijkheden terug te eisen. Dit op zowel korte als lange termijn.Die verantwoordelijkheid kan worden teruggenomen door een meerwaarde te bieden dat rekening houdt met de omgeving. En zo zijn we in een vicieuse cirkel beland.

Retentiemanagement biedt HR een meerwaarde

Dit probeer ik ook met mijn idee rond retentiemanagement. Zoals ik alles nu bekijk wil ik retentiemangement 2.0 integreren in de arbeidsmarkt, maar hiervoor zal ik oog moeten houden op de ontwikkelingen die plaatsvinden en waarnodig ook mijn idee aanpassen aan de omgeving. Tegelijkertijd moet ik rekening houden met de corebusiness van een organisatie. De 2.0 versie zal niet voor elke organisatie werken. Ik zal dus alternatieven en andere versies moeten gebruiken om ook hun aan te spreken.

Interessante ontwikkelingen en discussies zijn er gevoerd tijdens het HR salon. Natuurlijk pleit ik in veel gevallen voor een strategisch retentiemanagement beleid, maar het valt me op dat het ook zo vaak kan worden toegepast en eigenlijk niet vaak wordt gedaan. Hoe kijken jullie hier tegenaan?

 

(Mijn inspiratie voor dit artikel heb ik hier vandaan gehaald)

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] een thesis over retentiemanagement heb geschreven is om HR meer strategisch te laten zijn. Want alleen een strategisch HR verdient een plek aan de directietafel en ik had de indruk dat HR professionals niet goed wisten op welke manier zij proactief waarde […]

  2. […] WordPress PluginDave Ulrich pleitte een aantal jaar geleden al voor een meer strategisch HR, want alleen een strategisch HR verdient een plek aan de directietafel. Een strategisch HR is dus een HR dat als business partner fungeert ten op zichte van de […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.