Aan klagers geen nood

Nu moet het mij even van het hart mijn beste lezer. Vrij recentelijk kwamen de geluiden van o.m. de CFO van ASML, dat Nederland ernstig werk moet gaan maken met het gebrek aan PLC en Electrotechnici. Ik vond dat tenenkrommend. Eigenlijk werd ik daar best wel een beetje ‘verdrietig’ van.  Niet vanwege wat de betreffende CFO aan het vertellen was. Maar vanwege iets wat hij daar stond te vertellen maar niet eens door had hoe dom hij eigenlijk wel niet overkwam.  Tenminste op mij.

Mijn eerste economieles

 

U kunt mij even niet volgen?  Ik zal het u uitleggen.  Zo’n vijf en dertig jaar geleden,  UMTS in Rotterdam.  Les economie. Mijnheer Visser.  Een zeer aimabel mens. De helft van de klas was naarstig met andere zaken bezig. We hadden toen geen mobieltjes of minicomputers. We zaten met ons hoofd weliswaar vaak bij andere dingen maar mijnheer Visser was iemand die zonder grote mond Respect kon afdwingen. Hij was een inspirerend man.  Hij vertelde met verve over zijn vakgebied, economie en wist mooi uit te leggen hoe sommige zaken tot stand konden komen.

Mijnheer Visser had gelijk

Mijnheer Visser vertelde iets over Maatschappijleer. Namelijk dat we in Nederland zoiets te maken hadden met een explosie van geboorte.  De zogenaamde ‘babyboom’.  De man had ook absoluut verstand van zaken en visie. Hij vertelde namelijk dat er nar die ‘babyboom’ plots een scherpe daling in het aantal geboorten zouden komen en hij voorspelde dat er een moment zou komen dat de economie hier last van zou gaan krijgen.  Helaas is mijnheer Visser niet meer maar wat hat had ik hem graag zijn gelijk gegund.

De babyboomers waren aan de macht

We zijn zo’n vijf en dertig jaar verder. Ik weet, dat mijnheer Visser echt de enige niet is geweest die van dit feit op de hoogte is geweest. Het was namelijk gewoon onderdeel van de lessen economie. Vele tientallen miljarden aan investeringen, hogere herren, impotente en incompetente politici en generaties verder zijn we dan bij dit heugelijke feit aangekomen dat de babyboomers, en ze hebben groot gelijk, met hun verworven rijkdom, en daar hebben ze hard voor gewerkt, afscheid gaan nemen van u en mij.  Zij gaan van hun verworvenheden genieten.

Huidige CEO’s zijn vaak incompetent

Klaarblijkelijk heeft de betreffende CEO van ASML, Balkenende, Donner, Rutte en Kamp tijdens die lessen gewoon dom zitten te slapen.  Erger nog. Klaarblijkelijk hebben nogal wat CEO’s en bestuurders tijdens die lessen zitten te slapen.  Het kan nog veel erger mijn beste lezer. Ik durf zowaar de stelling aan dat er heel veel incompetente mensen op plekken zitten met bevoegdheden waar zij helemaal niet thuis horen mijn beste lezer. Waarom ik dit met zo’n stelligheid durf te zeggen?

Is verjonging de oplossing?

Als je namelijk de recessie als excuus gebruikt om zeer actuele kennis  de deur uit te krijgen omdat je vind dat het allemaal ‘te duur’ is, en je toevlucht zoekt naar nietszeggende contracten en ongekwalificeerd en jong personeel en ‘vage’, ‘vrijblijvende’ overeenkomsten, dan heeft dit hele grote consequenties.  En juist een CFO van ASML klaagt steen en been, hij overigens niet alleen, heel veel werkgevers en opdrachtgevers, klagen steen en been de mensen niet meer te kunnen vinden.

Geen compassie: zo ga je niet met mensen om!

Wel mijn beste lezer. Als je op de betrouwbaarheid van al deze klagende mensen af moet gaan, en ik chargeer het voor al die ouderen, die vrij rücksichtsloos aan de kant werden gezet,  niet, die verdienen het dat ze in de positie zitten waar ze nu zitten.  Ik heb  als professional totaal geen oor, compassie of consideratie met hen. De reden hiervoor is heel eenvoudig.  Als je op een manier met waardevolle kennis en krachten om gaat zoals de politiek en de het bedrijfsleven nu hebben gedaan de voorbije twee jaren?  En als je geen oog hebt gehad voor het gegeven dat de babyboom aanstaande was?

Kortzichtigheid heeft geleid tot de situatie nu

Heeft geen recht en reden tot klagen.  Door geen oog te hebben voor zakelijke continuïteit,  geen oog te hebben voor retentiemanagement, en al helemaal de flagrante manier waarop, die moet niet zeuren en die moet niet klagen. Kijk in de spiegel en besef dat als je jezelf serieus had willen nemen, je goed zou hebben nagedacht voordat je heel spastisch dacht van die ‘dure’ krachten af te komen.

Het ontbreekt aan commitment

Het is namelijk niet dat je niet meer het juiste personeel  weet te vinden. Je zegt namelijk dat je niet bereid bent een ‘commitment’ aan te willen gaan met professionals op de langere termijn. Je zegt namelijk dat je geen oog en respect hebt voor je eigen zakelijke continuïteit. Je toont je betrouwbaarheid jegens professionals waarvan je zegt dat je die zo node mist bij de jongere generaties. En de gevolgen mijn beste CFO, zakelijk bewindvoerder? Tja, daar kijkt u nu tegen aan maar laten we in vredesnaam wel zijn. Dat is iets wat u samen met de zeer incompetente politiek in zeer korte tijd heeft weten te bewerkstelligen.

Klagen slaat de plank mis!

Klagen heeft geen pas. Dat toont namelijk persoonlijk en zakelijk onvermogen en het is niet zozeer mijn mening mijn beste lezer. Het zijn de feiten die daar liggen. Wat je zaait, zal je dan ook uiteindelijk oogsten.  Ook de gevolgen geen oog te hebben voor iets zeer triviaals als retentiemanagement in een steeds krapper wordend beschikbaarheid van professionals. Kan het tij worden gekeerd?  Jazeker.  Maar dan moet u eerst beginnen in de spiegel te durven kijken en de huidige realiteit onder ogen zien.

Daarna is een nieuw retentiemanagement een optie?

Dit was een gastbijdrage van René Civile beter bekend als NumoQuest op het wereldwijde web. Vind je de kritische gedachten van Rene interessant? Volg hem dan op zijn Twitterprofiel.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.