Categorie Tips (retentie-management.com)
9 tips voor organisaties om minder autoritair te zijn

Daniel Pink is hier al meermaals aan bod gekomen onder andere in mijn review van het boek Drive. Hierin is Pink radicaal tegen het wortelprincipe en pleit voor meer autonomie van de werknemer.

Tegelijkertijd deelt Pink negen manieren om de organisatie ten voordele van meer autonomie te verbeteren. Meer autonome werknemers impliceert direct ook meer betrokken werknemers. Ik licht dit hieronder toe.

1)   Try “20 percent time” with training wheels. 80 procent van de resultaten wordt behaald door 20 procent van de werknemers. Het zogenaamde Pareto-principe, maar hier zegt Pink dat we allemaal Google zijn best practice moeten gebruiken. Bij Google werkt men namelijk 20% aan projecten die men zelf heeft gekozen. Lees ook wat dit voor invloed heeft op retentiemanagement.

2) Encourage peer-to-peer “now that” rewards. Pink noemt een voorbeeld van een organisatie waar werknemers zonder te vragen een bonus van $50 mogen uitreiken aan collega’s. Dit is een voorbeeld om meer respect te creëren tussen collega-werknemers. (financiële) Schouderklopjes zijn toch per definitie goed?

3) Conduct an autonomy audit. Hebben werknemers in jouw organisatie al voldoende autonomie? Weet jij hoeveel autonomie jouw werknemers hebben? Pink stelt daarom dat elke organisatie een aantal vragen moet stellen aan haar werknemers. Uiteraard anoniem, maar wel aan iedereen.

4) Take 3 steps toward giving up control. Waarschijnlijk is de conclusie van het derde punt dat managers nog veel controle uitoefenen. Dit punt is dus voor de managers. Zo zouden managers, volgens Pink, de werknemers moeten betrekken in het stellen van doelen; moeten managers het woord “moeten” laten vallen; en moeten zij open deur momenten hebben. Dit zijn antwoorden op de vraag: is de manager het probleem of de oplossing?

5) Play “whose purpose is it anyway?”. Volgens Pink is deze oefening, waarin men nagaat of alle neuzen dezelfde richting opstaan, ideaal om het gat tussen perceptie en realiteit te dichten. Enkel wanneer de organisatiedoelstellingen helder zijn voor elke werknemer zal men extreem positieve resultaten boeken.  Zo staat het ook geschreven in het boek: Good to Great van Jim Collins.

6) Use Reich’s pronoun test. In feite geeft de “pronoun” test meer psychologisch en sociologisch inzicht in de werknemer. Een manager moet letten op de voornaamwoorden van een werknemer. Gebruikt een werknemer wij of zij? Als men wij gebruikt getuigt dat van de noodzakelijke betrokkenheid.

7) Design for intrinsic motivation. Organisaties moeten ervoor zorgen dat werknemers dingen kunnen doen die zij oprecht graag doen, zegt ook Pink. Ik geloof sowieso dat dit de basis wordt van het hele nieuwe economische stelsel. Ik denk aan Chris Anderson zijn boek Free. Maar op retentiemanagement toegepast in de vorm van een hybride arbeidsmarkt.

8 ) Promote goldilocks for groups. Een Goldilock is een taak waardoor iemand in een flow geraakt. Een dergelijk moment gebeurt vaak wanneer iemand iets doet wat hij/zij nog niet (goed) kent. Op deze momenten zijn werknemers productiever. Organisaties hebben dus baat bij het Goldilock-taken. Volgens Pink moeten organisaties daarom:

  1. Begin with a diverse team
  2. Make your group a “no competition” zone
  3. Try a little task-shifting
  4. Animate with purpose, don’t motivate with rewards

9) Turn your next off site into a Fed-Ex day. Een Fed-Ex dag lijkt sterkt op de 20% Google regel. Maar Fed-Ex organiseert eens per week/maand een dag waarop iedereen doet waar hij/zij zin in heeft. De enige voorwaarde is dat er op het einde van de dag iets nieuws moet zijn ontstaan. Bijvoorbeeld een idee. Geweldig natuurlijk, want dit stimuleert het out-of-the-box denken en bevordert de innovatie.

Hoe autonoom zijn jouw werknemers? Of anders gezegd: hoe groot is dictator waar jij voor werkt?

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Een inhoudelijk goed punt, dat mijn inziens verder gaat op de respectrelatie tussen de manager en de werknemer. Daniel Pink bespreekt in Drive ook 9 tips om als organisatie minder autoritair te zijn. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.