Categorie Tips (retentie-management.com)
9 tips voor bevlogen werknemers

In een eerdere blog over bevlogenheid heb ik uitgelegd wat bevlogenheid betekent, wat de synoniemen zijn, wat de voordelen zijn, hoe je bevlogenheid vergroot, wat het wetenschappelijk model is en op welke manier het vliegwielmodel een rol kan spelen. Het enige wat feitelijk ontbrak in de uitleg waren concrete tips om meer bevlogen medewerkers te krijgen. Daarom vind je in deze blog 9 tips terug voor bevlogen werknemers. Hiervoor heb ik me laten inspireren door Wilmar Schaufeli die voor Schouten & Nelissen werkt.

Tip 1: zorg voor een fit tussen talent en ambities

Organisaties moeten de belangrijkheid inzien van een fit tussen het talent en de ambities van de medewerker en hier naar handelen. Met dit laatste bedoel ik dat je hen ook taken/activiteiten moet laten uitvoeren die talent en ambitie laten samenwerken. Enkel op deze manier vergroot je de bevlogenheid van het personeel m.b.t. hun takenpakket. Het gaat er dus om dat de talenten en passies van de medewerkers worden ingezet op hun kracht.

Tip 2: stimuleer dialoog tussen de manager en de medewerker

Ik heb al vaker aangehaald dat werknemers komen omwille van de organisatie en vertrekken omwille van de manager. Daarom moeten organisaties de dialoog tussen hen stimuleren. Meer nog managers zouden perfect moeten weten wat er speelt en hoe zij in hun vel zitten. Managers kunnen dus een sleutelrol spelen bij het creëren van bevlogen werknemers.

Tip 3: investeer in een bepaald soort leiderschap

Shaufeli pleit voor een investering in het soort leiderschap dat zich richt op de behoeften en ontwikkeling van het personeel. Waar momenteel de focus meestal alleen ligt op het resultaat. Als organisaties geloven dat het personeel het hoogste goed is binnen een organisatie en hier naar handelt (zie tip 1) dan volgt mijn inziens het resultaat vanzelf.

Tip 4: zorgt voor een stimulerende sfeer

De sfeer tussen collega’s onderling, op de afdeling of het departement en/of de sfeer binnen de gehele organisaties dient tiptop in orde te zijn. Hiermee bedoelt Schaufeli dat er een sfeer heerst waar werknemers elkaar ondersteunen en respecteren. Dit gegeven draagt bij aan de organisatiecultuur dat op haar beurt dus weer bijdraagt aan bevlogen medewerkers.

Tip 5: geef feedback en schouderklopjes

Werknemers hebben behoeften aan goede inhoudelijke feedback en schouderklopjes. Bevlogen werknemers heeft dat nog eens zo hard. Organisaties en hun managers moeten dus regelmatig feedback en schouderklopjes geven in plaats van alleen maar hun kritieken te uiten.

Tip 6: zorg voor betekenisvol werk

Om bevlogen werknemers aan te trekken en te behouden is er betekenisvol en afwisselend nodig. Voor een organisatie betekent dit dat zij daarvoor moeten zorgen. Betekenis en afwisselend werk betekent echter voor iedereen weer iets anders, maar veel ruimte voor eigen inbreng staat centraal. HR professionals noemen dit empowerment en dat vraagt een andere houding van de manager.

Tip 7: werk aan vertrouwen

Zoals aangegeven bij tip 3 is de relatie tussen de manager en de medewerkers cruciaal. Dit impliceert dat er een goede vertrouwensrelatie nodig is tussen hen waarbij volgens Schaufeli consequentie, openheid en rechtvaardigheid kernwoorden zijn. In andere woorden de waarden die bevlogen werknemers belangrijk vinden zijn bovengenoemde kernwoorden.

Tip 8: houd POP gesprekken

Persoonlijke ontwikkeling plan gesprekken zijn voor elke medewerker belangrijk, maar zeker voor bevlogen medewerkers. Iedereen wil immers weten hoe hun mogelijke toekomst binnen de organisatie eruit ziet en op welke manier zij daar aan kunnen bijdragen. Deze POP gesprekken zorgen ook (deels) voor de vertrouwensrelatie tussen de manager en zijn/haar werknemers. Tenminste als hier goed wordt geluisterd en er concrete acties worden ondernomen.

Tip 9: meet bevlogenheid

De laatste tip van Schaufeli luidt meet (en weet) welke factoren bevlogenheid in de organisatie spelen. Een tip van ander kaliber om bevlogen werknemers te krijgen, maar ik geef hem wel 100% gelijk. Meten is weten en als dat geldt voor het binden en boeien van personeel, dan geldt dat ook voor het meten van bevlogenheid. Van zodra de organiatie weet wat wel en wat niet werkt kunnen zij hierop anticiperen. Dit verlaagt dan het risico op suboptimale beslissingen en verspilling van aandacht, energie en andere middelen.

Welke andere tips heb jij om bevlogen werknemers te krijgen? Alle supertips zijn van harte welkom in de comments!

Zoals gezegd heb ik me hierbij laten inspireren door Schaufeli die vermeldt staat op de website van Schouten & Nelissen. Hetgeen ik echter leuk vind is dat Schaufeli zich ook heeft laten inspireren door een boek dat ik ook heb gelezen, namelijk Employee Engagement van William Macey . Zo zie je maar weer dat iedereen weer andere dingen uit een boek haalt!

[box type=”info” style=”rounded”]Deze blog heeft de bevlogenheid van medewerkers als thema. Klik op de hyperlink voor de beste blogartikelen over bevlogenheid?[/box]

Voor meer informatie en/of tips over het verkrijgen van bevlogen personeel verwijs ik je met veel plezier naar de gastbijdragen van Marianne Schutten. Veel leesplezier!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.