9 principes om de medewerkertevredenheid van je team te verhogen

Het empoweren van je medewerkers is één van de meest krachtige sleutels tot het verhogen van medewerkertevredenheid.

In dit artikel vind je 9 principes voor het empoweren van je medewerkers.Hoe meer medewerkers voelen dat ze zelf de verantwoordelijkheid hebben om beslissingen te nemen over en in hun werk, des te meer bevlogen ze raken. Empowerment leidt ook tot meer samenwerking en tot het delen van ideeën. Tot hogere productiviteit en betere performance. Vergroot de bevlogenheid van je werknemers door ze de ruimte te geven hun werk uit te voeren naar het beste van hun kunnen.

Als manager kun je de performance en bijdrage van je team vergroten door een werkomgeving te creëren waar je medewerkers zich empowered voelen. Dat doe door deze 9 principes toe te passen.

1.    Deel de visie en de waarden
Vertel wat de visie is van je bedrijf en laat je teamleden zien hoe hun werk bijdraagt aan het realiseren van die visie. Geef ze het gevoel dat ze deel uitmaken van iets groters dan zijzelf en hun individuele werk. Vertel daarbij ook wat de belangrijkste waarden zijn binnen het bedrijf, dus welk waarden een hoofdrol spelen als er besluiten worden genomen. Een mooi praktijkvoorbeeld hierbij is Zappos. Eén van hun belangrijkste waarden is: ‘Delivering WOW through service’. Deze waarde wordt door alle managers uitgedragen. Alle te nemen besluiten worden langs de meetlat van deze ‘customer service’ waarde gelegd.

2.    Deel de doelstellingen en de richting van je team
Laat je teamleden weten wat de belangrijkste doelstellingen zijn van jouw team en geef regelmatig aan hoe ver je staat in het behalen van die doelen. Of schets een helder beeld van hoe een succesvolle uitkomst eruit ziet. Leg uit waarom die uitkomst zo belangrijk is. Deel jouw eigen beeld van die succesvolle uitkomst met degenen die samen met jou verantwoordelijk zijn voor het bereiken van dat succes. Medewerkers ontspannen als ze duidelijke verwachtingen krijgen van hun manager. Zij richten hun energie dan op het leveren van resultaten en niet op piekeren, raden en zich zorgen maken.

3.    Geef vertrouwen
Vertrouw erop dat je werknemers de intentie hebben datgene te doen wat juist is. Dat ze de juiste beslissing nemen en de juiste keuzes maken. Keuzes die, hoewel het misschien niet de keuzes zijn die jij zou maken, nog steeds werken. Als je verantwoordelijkheid én vertrouwen geeft dan vergroot je de medewerkertevredenheid van je medewerkers.

4.    Zorg voor de juiste informatie en middelen
Zorg ervoor dat je je medewerkers alles hebt gegeven om hun werk goed uit te voeren en om doordachte besluiten te nemen.

5.    Delegeer verantwoordelijkheid én kansen
Delegeer niet alleen meer werk maar ook leuke dingen. Delegeer bijvoorbeeld deelname aan belangrijke vergaderingen, lidmaatschap van een commissie die belangrijke besluitvorming beïnvloedt, projecten die zichtbare impact hebben op medewerkers of klanten. Je werknemers zullen groeien en nieuwe vaardigheden ontwikkelen. Met als resultaat dat jouw bord zal minder vol zijn. Zodat jij je kunt concentreren op het managen van je team. Je verhoogt de medewerkertevredenheid en je eigen tevredenheid.

6.    Geef regelmatig feedback
Zorg ervoor dat je regelmatig feedback geeft zodat je medewerkers weten hoe ze het doen. Soms zal je feedback gericht zijn op het erkennen en waarderen van een prestatie of bijdrage. Andere keren zal het gericht zijn op het coachen en verbeteren van prestaties. Met jouw feedback kunnen jouw medewerkers hun kennis en vaardigheden verder ontwikkelen.

7.    Los problemen op
Wanneer een probleem zich voordoet vraag dan wat er in het systeem, de procedures of regels voor zorgde dat dit probleem zich voordeed. Vraag niet wat er mis is met de medewerker. Het ergste wat je kunt doen bij problemen is de schuldige opsporen en straffen.

8.    Luister, stel vragen, geef richting, coach
Zorg ervoor dat je voldoende gelegenheid schept waarin je naar medewerkers luistert en ze vragen stelt. Geef ze richting door vragen te stellen. Niet door ze te vertellen wat ze moeten doen. Als je merkt dat je medewerkers niet staat zijn om te doen wat ze moeten doen, geef ze dan de benodigde training en coaching om de juiste vaardigheden en kennis te krijgen.

9.    Geef erkenning en waardering
Zorg voor voldoende momenten van erkenning en waardering. Wanneer medewerkers zich onopgemerkt en ondergewaardeerd voelen voor de verantwoordelijkheden die ze nemen dan is het effect van empowerment nihil. Medewerkers moeten het gevoel hebben dat hun basisbehoeften gedekt zijn voordat ze die extra inspanning leveren. En vrijwillig die extra verantwoordelijkheden op zich nemen.

[box type=”info” style=”rounded”]Deze blog heeft de bevlogenheid van medewerkers als thema. Klik op de hyperlink voor de beste blogartikelen over bevlogenheid?[/box]

Dit artikel is geschreven door Marianne Schutten. Wil je nog meer gratis tips voor het creëren van bevlogen medewerkers? Abonneer je dan op haar e-magazine via www.employeedynamics.nl. Je ontvangt dan bovendien het gratis e-rapport: 5 makkelijk-te-volgen tips om de bevlogenheid van je team te vergroten in je mailbox.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.