8 stappen om te stoppen met micromanagen

Als manager loop je op een dunne scheidslijn. Je bent verantwoordelijk voor de performance van je team maar om betere prestaties te krijgen moet je ook durven delegeren en loslaten om je  medewerkers te laten groeien.

Trap jij (heel) soms ook in de valkuil om te gaan micro managen? In de buurt van je medewerkers blijven hangen en het monitoren van elke aspect van een project tot in het kleinste detail? Delen van een taak aan iemand geven, maar nooit alles, zodat je nog een bepaalde mate van controle houdt? Een volledige klus aan iemand delegeren maar dan twijfelen aan de besluiten die de medewerker neemt? Herken je hier iets van? Dan is de kans groot dat je in de valkuil bent getrapt.

Om betrokken en bevlogen medewerkers te krijgen is empowerment het sleutelwoord. De performance van je team stijgt als je ze de ruimte geeft om zelf beslissingen te nemen en het werk uit te voeren naar het beste van hun kunnen.

Stop met micro managen, zet een stap terug en verbeter de prestaties van je team. Hier zijn de 8 stappen om je team zelfstandig te laten vliegen:

1.    Analyseer de reden waarom je micro-managed. Dit is een eerste belangrijke stap. Jouw behoefte om betrokken te zijn bij de details komt wellicht voort uit een gevoel van onzekerheid. Of het kan zijn dat je een perfectionist bent, dat je een gebrek aan vertrouwen hebt in je medewerkers, een slecht presterende medewerkers hebt of misschien heb je zelf wel een manager die micromanaged. Wat het ook is, zoek uit wat het echte probleem is van je zorg en neem actie om dat te corrigeren.

2.    Focus op de talenten en sterke kanten van je medewerkers. Micromanagers hebben de neiging om eerst de zwakke kanten te zien in plaats van de sterke. Denk aan wat je medewerkers goed doen en kijk hoe je hierop kunt inspelen door hen taken en klussen te geven die aansluiten bij wat ze heel goed kunnen.

3.    Geef je medewerker een hele taak in plaats van slechts delen. Bespreek de mogelijkheden en onzekerheden die de klus met zich mee brengt. Wordt het eens over de te verwachten resultaten en hoe dit resultaat te meten.

4.    Zorg dat je buy-in hebt voor de doelen of taken die moeten worden gedaan. Met het hebben van buy-in aan het begin zorg je ervoor dat iedereen op dezelfde pagina zit als het gaat om de resultaten die moeten worden behaald. Dit geeft een stuk rust voor jou als manager.

5.    Schep duidelijke verwachtingen en regels voor follow-up. Wanneer je een project of taak delegeert zorg dat je medewerker, in de eerste bespreking die hij met je heeft, begrijpt wat er van hem wordt verwacht. Stel samen een deadline vast, tussentijdse mijlpalen en specifieke tijden om de voortgang te checken. Hou je aan deze data behalve als je medewerker je om hulp vraagt.

6.    Wees een mentor. Laat je medewerkers zelf met oplossingen komen. Geef input maar alleen als suggestie. Geef geen oplossing. Als je gevraagd wordt om een richting aan te geven geef dan niet gelijk een antwoord. Maar help je medewerker zelf tot een goede oplossing te komen door vragen te stellen. Vraag hem details te geven over hij het denkt aan te pakken of moedig hem aan een andere benadering te kiezen.

7.    Stel je mensen in staat om succesvol te zijn. In plaats van op individuele taken en processen te focussen richt je aandacht op het geven van de juiste tools, instrumenten en informatie die zij nodig hebben om succesvol te zijn in hun werk. Geef ze de ruimte om zelf besluiten te nemen.

8.    Geef je mensen het gevoel dat ze voortgang boeken. Vier ieder succes (hoe klein het ook is) als team en geef waardering aan medewerkers voor hun individuele prestaties. Stimuleer dat je medewerkers onderling successen met elkaar delen en vieren. Zelfs een ‘dankjewel’ als iemand iets goed heeft gedaan kan het niveau van onderling vertrouwen en de werkrelaties tussen collega’s een boost geven. Dan is micro managen overbodig.

Dit artikel is geschreven door Marianne Schutten. Wil je nog meer gratis tips voor het creëren van bevlogen medewerkers? Abonneer je dan op haar e-magazine via www.employeedynamics.nl/gratis. Je ontvangt dan bovendien het gratis e-boekje: 6 sleutels voor het creëren van bevlogen medewerkers in je mailbox.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.