Categorie Lectuur (retentie-management.com)
8 must read business boeken voor een vliegende start in 2013

De laatste maanden maak ik meer tijd vrij om te lezen. Uiteraard lees ik dan boeken die verband houden met retentiemanagement. Ik doe dat omdat ik het belangrijk vind om constant bij te leren, om continu op de hoogte te blijven en om deze kennis te delen met jullie. Daarom heb ik, naast de wekelijkse actualiteit updates, een overzicht gemaakt van 8 must read business boeken voor een vliegende start in 2013. Want wie van jullie wil van 2013 nu geen succesvol jaar maken?

De 8 must read business boeken

#1/ 7 Hidden Reasons Why Employees Leave

Ik heb het boek The 7 Hidden Reasons Employees Leave: How to Recognize the Subtle Signs and Act Before It’s Too Late veelvoudig gebruikt bij het schrijven van mijn scriptie en heb er veel interessante feiten uitgehaald. Naast het opsommen van de meest voorkomende vertrekredenen geeft Branham ook minimalistische oplossingen om het verloop tegen te gaan. Dat maakt het voor mij een compleet boek.

#2/ Good to Great

In veel van mijn gelezen interessante boeken werd er verwezen naar één speciaal boek: Good to Great: Why Some Companies Make the Leap… and Others Don’t geschreven door Jim Collins. Een must read boek dus. Het boek begint met een uitleg over het onderzoek dat door het team is uitgevoerd op basis van Fortune 500 bedrijven. Uiteindelijk blijken er maar 11 bedrijven te voldoen aan de criteria die Jim Collins en zijn team hebben beschreven om van een goede organisatie een zeer goede organisatie te maken.

#3/ Re-Engage

Er staat nog een boek van Leigh Branham in de top 8 must read business boeken in verband met retentiemanagement. In zijn boek Re-Engage: How America’s Best Places to Work Inspire Extra Effort in Extraordinary Times omschrijft hij zijn boodschap weer op een duidelijke en gestructureerde manier. Het moge duidelijk zijn dat ik het fijn vind dat Branham eveneens de link legt tussen geëngageerde werknemers en het worden van een Beste Werkgever.

#4/ Rethinking Retention

Ik heb het boek Rethinking Retention In Good Times and Bad: Breakthrough Ideas for Keeping Your Best Workers met veel plezier heb gelezen. Finnegan stelt dat personeelsverloop nog altijd een groot probleem is dezer dagen voor organisaties. Hierbij maakt het hem niet uit in welke sector en/of branche jouw organisatie is gevestigd, want de manier die Finnegan beschrijf in zijn boek Rethinking Retention werkt in elke situatie. De adviezen en tips die hij geeft zijn bruikbaar en dat is waar het mijn inziens om gaat.

#5/ Managing Employee Retention

Dit boek Managing Employee Retention: A Strategic Accountability Approach (Improving Human Performance) heeft als leidraad gediend van mijn scriptie aan de Ehsal Management School. Het vliegwielmodel vind ik een zeer krachtig model met zeer veel mogelijkheden voor de organisatie en meer bepaald ook voor het HR-departement. Niettemin hadden sommige stappen in het model op een makkelijkere manier uitegelegd kunnen worden. Ik ben fan!

#/6 Drive

In Drive: The Surprising Truth About What Motivates Us komen we tot de kerngedachten van Daniel Pink. De oplossing met betrekking tot het motivatievraagstuk ligt er volgens hem in om werknemers autonomie te geven in taken, tijd, techniek en team. Op deze manier kan iedereen, op zijn eigen tempo en in zijn eigen discipline, een master worden en meer richting geven naar hun eigen verlangen. Op middellange termijn zal dit de motivatie en productiviteit verhogen en het verloop verminderen.

#/7 Here Today, Here Tomorrow

Here Today, Here Tomorrow: Transforming Your Workforce from High-Turnover to High-Retention van Gregory P. Smith is het eerste boek dat ik dat van hem las en dat liet een indruk na. Hoewel ik over dit boek nog weinig heb verteld staat het in mijn top 3 van meest gebruikte boeken voor mijn scriptie. Vrijwel alle belangrijkste redenen voor vrijwillige verloop worden besproken door Smith. De manieren die hij heeft om ze te voorkomen zijn wel uniek.

#/8 HR Transformations

HR Transformation: Building Human Resources From the Outside In is een handboek voor elke HR-professional om business partner van de organisatie te worden. Ik vind het een must-read voor elke HR professional die zichzelf serieus neemt. Het is echter een zeer gestructureerd boek waardoor het soms niet meer duidelijk is hoe de structuur nu echt verloopt. Niettemin heeft dit boek in de praktijk ook al echt zijn meerwaarde getoond. Had ik al gezegd dat dit het boek van Dave Ulrich is?

Dit was mijn persoonlijke, niet-chronologische, top 8 must read business boeken. Heb jij de boeken ook gelezen? Ben jij klaar voor een vliegende start in 2013?

 

Dit was een blog van Lodi Planting voor het onafhankelijke kennisplatform retentiemanagementWilt u automatisch op de hoogte blijven van de meest recente blogs? Abonneer u dan op de nieuwsbrief en u ontvangt elke woensdag het complete overzicht. Ongeveer 1 keer per maand verschijnt er ook een thema-nieuwsbrief. Er bestaat ook een e-book: retentiemanagement – een ROI benadering dat u kunt kopen. Benieuwd wat ik zeg op Twitter of LinkedIn? Voeg me dan toe! 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.