Categorie Tips (retentie-management.com)
7 tips voor het creëren van loyaliteit

Toen ik de titel zeven tips voor het creëren van loyaliteit in mijn Reader zag staan was ik meteen benieuwd.

Hoeven we niet meer loyaal te zijn aan onze medewerkers omdat ze “ervoor betaald krijgen”? In de hedendaagse 24-uurseconomie lijken trouw en vertrouwen door druk-druk-druk naar de uiterste randen van de bedrijfsvoering verdrongen te zijn. Wederzijdse loyaliteit is echter een groot goed en kan met veel kleins worden gestimuleerd.

Loyaliteit wordt anders gedefinieerd

Na het lezen van de zeer krachtige inleiding was mijn interesse opgewekt. Helaas definieert de auteur loyaliteit op een ander manier.

Loyaliteit is “trouw zijn aan een verplichting zonder achterhoudendheid”. Synoniemen voor loyaal zijn eerlijk, toegewijd, enthousiast, ijverig en openhartig.

Loyaliteit en de link met retentiemanagement

Loyaliteit is mijn inziens een andere benaming voor binden en boeien. Een loyale werknemers is dus een werknemer die niet van organisatie wenst te veranderen (om welke reden dan ook). De auteur geeft loyaliteit dus een andere invulling, maar legt tegelijkertijd de link met retentiemanagement. Lijkt me ergens ook wel logisch aangezien bij loyaliteit de relatie tussen de organisatie en de werknemer centraal staat.

Medewerkers zijn doorgaans niet loyaal aan het bedrijf als geheel maar wel aan die paar directe collega’s om hen heen en, als je geluk hebt, aan jou als manager. Maar daar moet je wel wat voor doen.

7 tips voor het creëren van loyaliteit

Dit doen heeft de auteur vertaalt naar zeven tips voor het creëren van loyaliteit. Ik som de tips zometeen op, maar eerst wil ik een nuance maken. Doordat de auteur loyaliteit ziet als de relatie tussen werknemer en manager, kun je onderstaande tips ook als concrete handleiding/aanvulling zien op de blog: de manager het probleem of de oplossing?

1. Laat je gezicht regelmatig zien
Het is verleidelijk om op je kantoor te blijven zitten als het druk is. Maar hoe minder ze je zien hoe minder ze je gaan missen. Loop rond, maak een praatje. En wat is er mis met het groeten als je binnenkomt en weer weggaat? Van een fris “goedemorgen!” is nog nooit iemand afgehaakt.

2. Onthoud verjaardagen
Wacht niet tot je de taart op de tafel ziet verschijnen maar feliciteer de medewerker zodra je hem ziet. Dat geldt natuurlijk ook voor andere heugelijke gebeurtenissen zoals geboortes maar het minste dat je kunt doen is die ene datum in de peiling houden. Tip-tip: zet het gewoon in je agenda!

3. Interesseer je in privé-activiteiten
Vertelt je medewerker op vrijdag dat zijn zoontje een belangrijke kampioenswedstrijd speelt in het weekend? Maak een notitie en vraag er naar op maandag; succes gegarandeerd. Bedenk wel dat je interesseren voor iemands privéleven niet gelijk staat aan het bemoeien met iemands privéleven.

4.
Verklaar beoordelingsgesprekken tot heilig
Natuurlijk, de eindejaarsronde is één van de drukste perioden van het jaar. En die financiële rapportages moeten ook af. Maar voor de medewerker is het beoordelingsgesprek misschien wel het belángrijkste gesprek. Verklaar het tot heilig in je agenda, laat er niets tussenkomen en neem de tijd.

5.
Toon oprecht belangstelling
“Heb je even?”. De medewerker staat met één been over je drempel. Natuurlijk heb je dat! Zet je mobiele telefoon uit, klap je laptop dicht, sluit de deur en draai je naar hem toe. Luister, onderbreek de medewerker niet en stel belangstellende vragen. Geef het de aandacht die het verdient.

6.
Deel schouderklopjes uit
Schouderklopjes doen het erg goed op de werkvloer. Het toont dat je weet wat er speelt. Als je medewerkers het zien dan willen ze het ook! Val een medewerker echter niet af ten overstaan van de groep. Niemand vindt het fijn au plein public te worden berispt.

7.
Stel je kwetsbaar op
Een manager is ook maar een mens. Ja, ook jij bent niet perfect. Al sta je hoger in de hiërarchie, je hebt niet altijd gelijk en je maakt fouten. Ga dan met de billen bloot en vertel wat je gaat doen om het daarna te voorkomen. Je zult zien dat het respect voor jou niet afneemt maar juist toeneemt.

Evidentie ten top dunkt mij

De meeste van deze tips vind ik echt evident, maar blijkbaar hebben managers een herrinering nodig? Een leuke noot is dat uit een onderzoek is gebleken dat schouderklopjes geen wonderen doen. Ik ben het daar echter niet mee eens. Jullie wel?

[box type=”info” style=”rounded”]Deze blog heeft de loyaliteit van medewerkers als thema. Klik op de hyperlink voor de beste blogartikelen over loyaliteit?[/box]

(mijn inspiratie heb ik hier gehaald)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.