Categorie Lectuur (retentie-management.com)
7 tips van Douglas Conant om personeel te behouden in economisch moeilijke tijden

Op de website van HBR luisterde ik naar de IdeaCast met Douglas Conant. Hij is voormalig CEO van Campbell’s Soup Company. In de IdeaCast spreekt hij over het behouden van werknemers in moeilijke tijden. Conant is de aangewezen man daarvoor aangezien hij reeds 2 Amerikaanse bedrijven opnieuw heeft laten opveren door te investeren in het menselijke kapitaal. Hieronder de belangrijkste punten.

de belangrijkste lessen van Douglas Conant

  • focus op de mensen: de CEO moet zich richten op de mensen die er zijn anders overwint de organisatie de moeilijke tijden niet en kan de CEO het tij niet keren.
  • voer gesprekken: onmiddellijk erna moet de CEO zich richten op de dagdagelijkse activiteiten: wat gaat goed en wat gaat minder goed?
  • streef actie na: door de plannen die uit de vorige stappen voortkomen en deze plannen moeten worden bijgestuurd en desnoods zelfs veranderen! Durf dat ook te doen.
  • geografische strategie: ben eerst succesvol in het land/plek waar je aanwezig bent of op focust en verleg pas daarna je focus op de global markets waar de mogelijke consumenten ‘van de toekomst’ zijn.
  • het personeel moet erin geloven: de CEO moet de visie en missie bekendmaken, herhalen, enzovoorts en als lange termijn doelstelling gebruiken om iedereen zijn/haar persoonlijke commitment te krijgen.
  • leiders moeten veranderen: de markt is onderhevig aan veranderingen en net daarom moeten leiders ook met veranderingen kunnen omgaan door deze te managen. Er bestaat geen een leiderschapsstijl die uniform aan alle situaties is en niet bijgestuurd moet worden.
  • introvertie is geen schande: introverte mensen houden niet van praten waardoor anderen vaak oordelen op hetgeen ze niet zien of horen. Dit verkeerd beeld kan worden weggenomen door de introverte persoon zelf door spreekwoordelijk ‘uit de kast te komen’. Hierdoor zullen mensen ‘normaler’ omgaan met introverte mensen en het kan zelfs helpen om introvertie te overwinnen.

Veel van deze tips zijn natuurlijk niet nieuw. Niettemin staan er voor mij een aantal nieuwigheden tussen. Bijvoorbeeld de laatste tip omtrent introvertie. Ben jij introvert en al uit de kast gekomen?

(ik heb mijn inspiratie hier vandaan gehaald)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.