7 manieren om het vertrouwen van je team een boost te geven

Het hebben van vertrouwen speelt een belangrijke rol in het behalen van succesvolle resultaten. Mensen met een hoge mate van zelfvertrouwen zijn zelf gemotiveerd, hebben een hogere zelfwaardering, nemen meer risico’s en zijn productiever. Ze zullen eerder bevlogen zijn met wat ze doen.

Zelfvertrouwen is niet alleen een belangrijk element om te bezitten als manager. Het is ook een belangrijke sleutel als je een bevlogen team wilt creëren. Hebben jouw medewerkers meer vertrouwen onder jouw leiderschap of brokkel je hun zelfvertrouwen af? Een belangrijke vraag om jezelf te stellen!

Zelfvertrouwen is iets wat iemand zelf vormt en opbouwt. Maar ook een manager kan het zelfvertrouwen van een medewerker een boost geven (of schade toebrengen).

Hier zijn 7 manieren om het zelfvertrouwen van je medewerkers op te bouwen:

1. Vermijd micro managen -> empower je mensen

Als je micromanaged geef je de boodschap aan je medewerkers: ‘Jouw werk wordt niet vertrouwd.’ Als je lange tijd je team micromanaged dan creëer je een omgeving waar een medewerker niets doet totdat het is goedgekeurd. Als je iemands werk niet vertrouwt, bespreek het!  Maar trap niet in de valkuil om in iemands nek te gaan hijgen. Heb een goed gesprek, coach, mentor and geef vrijheid om het werk uit te voeren. (Meer tips: 4 tips om je medewerkers te empoweren, 9 principes voor het empoweren van medewerkers.)

2. Communiceer en zoek verbinding

Bij gebrek aan communicatie zal je medewerker zich afvragen: ‘Wat vindt mijn manager eigenlijk van mijn werk en is hij überhaupt geïnteresseerd in mijn mening?’ Bij gebrek aan communicatie en verbinding maken met je mensen vragen ze zich af wat ze aan je hebben. Communiceren betekent niet alleen praten TEGEN je mensen maar ook MET je mensen. Het betekent ook dat je naar hen en naar hun ideeën luistert. Verbinding zoeken met jouw medewerkers houdt ook in dat je met elkaar lacht, deelt, successen viert en discussies hebt. Deze openheid brengt vertrouwen omdat mensen vrij zijn zichzelf te zijn.

3. Moedig aan

De boodschap die je hiermee geeft is: ‘Ik bekommer me om jouw succes.’ Elkaar aanmoedigen versterkt het vertrouwen. Ik heb zelf met een fantastisch team samengewerkt die geloofden in het principe van het aanmoedigen van elkaar. Ik heb geleerd dat hun aanmoediging aan mij, als hun manager, mijn eigen vertrouwen heeft versterkt.

4. Investeer in je mensen

De boodschap die je hiermee uitstuurt is:  ‘Ze vinden dat ik het waard ben om hun tijd en geld te investeren in mijn groei.’ Wanneer je ervoor kiest om niet je tijd en geld investeren in de ontwikkeling van je medewerkers dan stuur je (misschien ongewild) een bericht uit dat je geen vertrouwen in ze hebt. Maar wanneer jouw medewerkers merken dat je in hen investeert dan groeit hun vertrouwen en dat zorgt weer voor een positieve en productieve cultuur.

5. Help sterke kanten ontdekken

Als je werkt vanuit je kracht dan geeft dat enorm veel zelfvertrouwen. Als manager kun je dit zelfvertrouwen helpen vergroten door je medewerkers te helpen ontdekken waar ze goed in zijn. En dan naar manieren te zoeken om die vaardigheden of die kennis te gebruiken in hun dagelijkse werk. Het zou zomaar kunnen zijn dat je mensen in je team hebt met buitengewone talenten! En dat die talenten jouw team naar een heel nieuw niveau brengen. Zet je zelf er toe om die sterke kanten, samen met je medewerker, te ontdekken. Je zult anders nooit weten waar je medewerkers toe staat zijn.

6. Laat weten hoe goed ze zijn

Trap jij soms ook in de valkuil om je helemaal op te laten slokken door de problemen van alledag? En dat je in dat geweld soms alleen die dingen ziet die NIET goed gaan? Als je het vertrouwen van je medewerkers wilt laten groeien vermijd dan die valkuil.  Zie de dingen die goed gaan en vertel ze hoe goed ze het doen. Ga er niet van uit dat ze dat wel weten. En let op timing; wanneer je medewerker iets doet wat goed is erken dat direct op dat moment. Bij het opbouwen van zelfvertrouwen draait alles om timing.

7. Vier kleine overwinningen

Zelfvertrouwen groeit als je op weg naar het grotere doel de kleine tussentijdse overwinningen viert.  Deel je grote teamdoel op in kleinere doelen die met elkaar het grote doel zullen realiseren. Vier, samen met je team,  telkens het realiseren van de kleine doelen. Al die kleine overwinningen zijn bouwstenen voor het opbouwen van vertrouwen om het grotere doel te bereiken.

[box type=”info” style=”rounded”]Deze blog heeft de bevlogenheid van medewerkers als thema. Klik op de hyperlink voor de beste blogartikelen over bevlogenheid?[/box]

Dit artikel is geschreven door Marianne Schutten. Wil je nog meer gratis tips voor het creëren van bevlogen medewerkers? Abonneer je dan op haar e-magazine via www.employeedynamics.nl/gratis. Je ontvangt dan bovendien het gratis e-boekje: 6 sleutels voor het creëren van bevlogen medewerkers in je mailbox.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.