Categorie Tips (retentie-management.com)

De 7 geheimen van Beste Werkgevers

Vorige maand zijn Urenco en KLM uitgeroepen tot de Beste Werkgevers van 2013 in Nederland. Voorafgaand gaf Guido Heezen swingend de 7 geheimen van Beste Werkgevers prijs. Neen, het is geen geheim dat alle Beste Werkgevers weten dat zij hun personeel centraal moeten zetten. Wat de 7 geheimen wel zijn leest u hieronder.

De 7 geheimen van Beste Werkgevers

1/ Werkelijke aansprekende richting voor medewerkers

Dit is iets anders dat het helder formuleren van doelen en doelstellingen. Het gaat hier over de werkelijke betekenis van je organisaties. Als je opnieuw zou moeten beginnen, wat zou dan je bestaansrecht zijn? In de literatuur wordt dit nieuwe fenomeen identiteitsmarketing genoemd.

2/ Inspirerende directie die zich echter onder de mensen geeft

De CEO of het directieteam moet constant het goede voorbeeld geven (lead by example) en zich vaker op de werkvloer begeven. Deze kracht wordt maar al te vaak onderschat door bedrijven.

3/ Weg met de stomme regeltjes

Bedrijven moeten een goede balans vinden tussen controle en vertrouwen. Micromanagen behoort toe aan de vorige eeuw.

4/ Minder management

Als de economische crisis iets heeft bewezen, dan is het wel dat sommige bedrijven kunnen perfect functioneren met minder management. Deze bedrijven merken op dat hun medewerkers dan vaak meer verantwoordelijkheid (kunnen) opnemen.

5/ Waarderen van specialisten

Bedrijven moeten hun specialisten optimaal laten functioneren en ook niet-verticale carrièrepaden voorzien, zodat zij vooral kunnen doen waar zij goed in zijn. ‘Mastery’ wordt dit proces genoemd.

6/ Toepassen van sociale innovatie

Bedrijven kunnen het vertrouwen van medewerkers op een simpele manier vergroten. Betrek hen rond interne vraagstukken. Zo ontstaat er magie en bevlogen medewerkers.

7/ Delen van informatie

Elke medewerker wil weten waarvoor hij of zij werkt. Guido vergeleek dit met zicht hebben op het scorebord. Een mogelijke plaats om de deze informatie te delen is het intranet. Helaas gebeurt dit in de praktijk nog te weinig en dat heeft vooral te maken met vertrouwen, concurrentiegevoelige informatie en macht.

Mening van Lodi Planting

Deze geheimen zijn een goede opsomming van trends en ontwikkelingen die momenteel plaatsvinden en waarneembaar zijn. Toch maakt nog niet elke organisatie gebruik van deze inzichten. Uiteraard is de eerste vraag die u zich moet stellen: in welke mate bent ik het dus eens met bovenstaande geheimen?

Als u ambitie heeft om in de toekomst Beste Werkgever te worden, dan hoop ik dat u toch een aantal van 7 geheimen reeds heeft geïmplementeerd. Welke geheimen past u reeds toe binnen uw organisatie? Organisaties die 3 of meer geheimen hebben omarmd nemen een voorsprong op de race naar de titel van Beste Werkgever 2020.

Bekijk het volledige overzicht van de Beste Werkgevers van Nederland, de Beste Werkgevers van België of lees meer artikelen over Beste Werkgever zijn/worden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.