Categorie Tips (retentie-management.com)
6 onderscheidende factoren van het personeel

Bij het opschonen van mijn RSS Reader kwam ik een blogartikel tegen wat beaamt wat ik zeg en schrijf: werknemers zijn de onderscheidende factor van een organisatie. Het artikel schrijft alleen dat het economisch effect zich niet eenvoudig laat meten. In die zin dat organisaties niet precies weten wat de toegevoegde waarde is van het personeel.

Retentiemanagement en HR

Dit klopt natuurlijk niet helemaal. Retentiemanagement kent namelijk een strategisch ROI vliegwielmodel dat HR een tool geeft om business partner te worden. Hiervoor moet HR weten wat de return on investment is van het personeel anders “verkopen” zij lucht aan de directietafel. Maar vertaal je nu bijvoorbeeld leiderschap naar harde euro’s?

maak een koppeling tussen gedrag en ROI

De HR guru Fitz-enz zegt dat organisaties een koppeling moet maken tussen het gedrag van het personeel en de waarde die daar aan vast hangt en de financiële resultaten van de organisatie. Op die manier kan de ROI van bijvoorbeeld leiderschap wel worden berekend.

de 6 onderscheidende factoren van het personeel

Maar wat zijn de factoren die het onderscheidende vermogen zijn? Welke gedragingen van het personeel hebben de grootste ROI waarde? Fitz-enz beschrijft in zijn boek (wat ik nog niet heb gelezen) 6 factoren.

1. Leiderschap

De resultaten uit medewerkersonderzoeken over de beoordeling van het gedrag van leidinggevenden, laten zien hoe medewerkers aankijken tegen leiderschap binnen de organisatie. Uit onderzoek blijkt dat dit in hoge mate van invloed is op het besluit van medewerkers om al dan niet te blijven of de organisatie de rug toe te keren.

2.Betrokkenheid

Dit heeft betrekking op de emotionele en intellectuele binding die medewerkers hebben met hun werk en de organisatie als geheel. Als dit positief wordt ervaren leidt het tot meer loyaliteit, een hogere productie en sterkere binding.

3. Paraatheid

Heeft u per bedrijfskritische functie tenminste één vervanger paraat in het geval de betreffende medewerker wegvalt? Als dat voor driekwart van deze functies inderdaad het geval is stijgt de ROI van uw Human Capital navenant, zo blijkt uit onderzoek.

4. Kennismanagement

In de kenniseconomie van de 21ste eeuw is er een direct verband tussen kennismanagement en –uitwisseling. Er bestaan voorbeelden van grote adviesorganisaties waarbij het binnenhalen van miljoenencontracten direct is terug te voeren op de uitwisseling van kennis tussen medewerkers.

5. Trouw

Verloopcijfers en betrokkenheid worden sterk beïnvloed door de mate van trouw binnen de organisatie (of het gebrek daaraan). Loyaliteit is te meten via medewerkerstevreden-heidsonderzoeken en aan de hand van voorbeeldgedrag door individuele medewerkers.

6. Klanttevredenheid

Klanttevredenheid is de optelsom van de kwaliteit van je product of dienst, het nakomen van afspraken en het niveau van je service. Allemaal zaken die worden bepaald door je aanwezige Human Capital. Tevreden klanten komen terug en dit leidt weer tot meer omzet en nieuwe klanten. Hiermee is er een directe link tussen de prestaties van je medewerkers en de bedrijfsresultaten.

De link met retentiemanagement

Valt jullie ook op dat 2 van de 6 factoren direct en rechtstreeks te maken hebben met retentiemanagement? Betrokkenheid en trouw zijn 2 kernwaarden en zijn enorm belangrijk om het personeel te binden en boeien. Daarnaast hebben de 4 andere factoren indirect te maken met het binden en boeien van personeel. De factor leiderschap is bijvoorbeeld ook besproken in de blog de manager het probleem of de oplossing?. En de factor kennismanagement speelt een steeds belangrijkere rol met het oog op employer branding en de hybride arbeidsmarkt.

[box type=”info” style=”rounded”]Deze blog heeft de loyaliteit van medewerkers als thema. Klik op de hyperlink voor de beste blogartikelen over loyaliteit?[/box]

(ik heb mijn inspiratie hier vandaan gehaald)

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] KPI’s weten. Los van de KPI’s die jullie noemen kunnen organisaties gebruik maken van de 6 onderscheidende factoren van personeel. Volgens de Amerikaan Fitz-enz krijg je dan als organisaties grip op de ROI van het […]

  2. […] heeft op de KPI’s van het personeel. Deze laatste heb ik al eens meer toegelicht in de blog: 6 onderscheidende factoren van personeel. Dus vandaag wil ik het wat dieper ingaan op de bedrijfskundige versus sociale HR professionals. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.