Categorie Lectuur (retentie-management.com)
55+ aan de slag blijven houden. Sodexo vertelt (WMP).

Hoe houd je hen langer aan de slag? En hoe ga je hun verloop tegen? Sodexo heeft hier een missie voor bepaald, een strategie voor ontwikkelt en Caroline Troquet komt hier over de eerste resultaten vertellen.

De leeftijdspiramide spreekt niet in het voordeel van de Belgische arbeidsmarkt. Een sterk begin.

Bij Sodexo staat diversiteit centraal en zij werken hier sinds 2007 aan door middel van werkgroepen. Diversiteit vertaalt zich dan in evenwicht man-vrouw, 55+, gehandicapten, verschillende nationaliteiten … omdat Sodexo een evenbeeld moet zijn van de Belgische samenleving.

Sodexo wil 55+ aantrekken, ontwikkelen en behouden. Zingeving is het belangrijkste bij het behouden van 55+. Voorbeeld van de acties.

Acties om 55+ aan het werk te houden

Het plezier verhogen bij 55+ laat zich niet vertalen in één oplossing. Samenwerken met bijvoorbeeld de Universiteit van Hasselt en dat leidde tot de focusgroepen. Uit die focusgroepen kwamen 4 punten: erkenning, sfeer, de loonsvoorwaarden en tot slot de zwaarte van het werk.

Ook de informatiebrochure waar alle voordelen voor 55+ in staan om langer te blijven werken. Ook vragen over het brugpensioen komen aan bod.

Verder heeft Sodexo analyses gemaakt samen met Securex over de zwaarte van het werk. Hieruit kwam naar voren dat individuele voorwaarden en gesprekken belangrijk waren. Is het cafetariaplan een antwoord of I-deals?

De resultaten bij Sodexo

Gaat sodexo verder dan het sensibilisering? Blijkbaar, want er zijn geboekte resultaten. Denk hierbij aan interne promoties, meer 55+ aanwervingen, meer opleidingen bij 55+ enzovoort. Sodexo verklaart dit succes aan de hand van persoonlijke loopbaangesprekken.

Soms zijn er ook kleine simpele aanpassingen nodig om de 55+ met plezier te laten werken. Voorbeeld is het aanpassen van werkuren. Dit ligt dan weer mooi in lijn met het verhaal van Creando.

Concluderend kunnen we zeggen dat er geen eenduidige oplossing bestaat om de 55+ aan het werk te houden. Laat je hierbij informeren bij externe partners, maar de voornaamste oplossing is er één op maat. De dialoog aangaan met de medewerkers is dus cruciaal. En vermijd tot slot aan positieve discriminatie.

[box type=”tick” style=”rounded”]Download de volledige en integrale presentatie.[/box]

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] de tweede spreekster. Troquet werkt bij Sodexo sinds 2007 aan een strategie en actieplan om  de 55 plussers langer aan het werk te houden. Daar plukken ze nu stilaan de vruchten […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.